icon
Columns

Q1 2017: AEX +8%. ''Top-Performers: Galapagos, Akzo & Unilever

printPrint

Koersen voor dit artikel: Akzo Galapagos Unilever AEX Kraft Heinz Gap
Q1 2017 is achter de rug en gelegenheden als deze gebruik ik graag om de balans op te maken. Vaak kijk ik hoe de markten gedurende een bepaalde periode hebben gepresteerd en vanzelfsprekend mogen de prestaties per kwartaal niet ontbreken. De stijging van de beurzen is een logisch gevolg van de Trump-Rally die eind 2016 en begin 2017 plaats heeft gevonden en naar mijn mening nog steeds niet aan zijn einde is gekomen. Later deze week zullen we kijken naar de slechtst presterende aandelen. Vandaag kijk ik met u naar de beste jongetjes uit de klas, aandelen die de rest ruimschoots hebben verslagen. Zit hier nog rek ik en waar liggen de valkuilen? 


Ontwikkelingen AEX Aandelen
Allereerst maak ik voor u de balans op door de aandelenkoersen van vandaag te vergelijken met de openingskoers van dit jaar gedurende de eerste handelsdag van het jaar op 02-01-2017. Wat opvalt is dat de AEX dit jaar al een mooie sprong heeft weten te maken door van 481,16 punten te stijgen tot de huidige dagkoers zo rond de 519,5. Een stijging van 8% in ruim drie maanden tijd. De eerste tekenen voor 2017 zijn dus veelbelovend en met het huidige tempo van de stijging kan de AEX dit jaar wel eens mooie standen op de borden gaan zetten. Zo liggen er mogelijkheden voor een vervolgstijging tot de jaartop van 2007 rond de 564 punten of zelfs 600+ punten indien de stijging de komende maanden hetzelfde tempo aanhoudt als Q1.

Performance AEX Stocks:

Top-Performers - Overnames?
Kijkend naar de prestaties van de AEX-Aandelen springen er gelijk 3 fondsen uit het oog die het dit jaar vooralsnog uitstekend hebben gedaan: Galapagos, Akzo Nobel & Unilever.

Twee van deze drie fondsen zijn de afgelopen periode in het nieuws gekomen vanwege overnameperikelen: Unilever & Akzo Nobel. Beide bedrijven hebben enorme koerssprongen laten zien doordat ze in de nadrukkelijke belangstelling stonden van Amerikaanse bedrijven die hun interesse in de bedrijven openbaar hebben gemaakt. De grootste stijger binnen de AEX is echter Galapagos en dit bedrijf heeft dit helemaal op eigen houtje gedaan. Beleggers dichten het bedrijf een grote toekomst toe indien de experimentele medicijnen van het bedrijf zullen aanslaan.

Galapagos
Beleggers lijken lyrisch over het toekomstige potentieel van Galapagos, een Nederlands-Belgische onderneming die in de biotechnologie acteert. Met name de R&D van Galapagos inzake medicijnen tegen Ontstekingsziekten & Taaislijmziekte worden geroemd door beleggers wat ervoor gezorgd heeft dat Galapagos in Q1 39,2% aan waarde heeft gewonnen. Wel dient men op te passen met het innemen van belangen in Galapagos, het aandeel is de afgelopen maanden al buitenproportioneel gestegen maar wanneer we kijken naar het koersverloop vanaf begin 2016 kunnen we stellen dat de koers van Galapagos is geëxplodeerd. Op 11 februari 2016 noteerde Galapagos een bodem op €32,5 waarna de koers in iets meer dan een jaar tijd is gestegen tot de huidige koers van ongeveer €85,-. Een stijging die goed is voor €52,5 ofwel 161%. Hiervan loopt meer en deel voor op de zaken aangezien de onderzoeken en experimenten nog zullen moeten leiden in de gewenste resultaten. Mocht een van de baanbrekende experimenten niet resulteren in een werkend en verkoopbaar product kan het aandeel op zijn zachtst gezegd worden afgestraft. 

Technisch gezien is Galapagos rijp voor een stap terug maar de afgelopen weken hebben we duidelijk gezien dat Technische Analyse momenteel niet aanslaat op Galapagos. Het aandeel is in Q1 zonder slag of stoot richting de €85,- gestegen zonder serieuze weerstand te ondervinden. Het fonds blijft ruim boven de oplopende MA's staan en de RSI staat nu al vanaf begin maart boven de 70 ofwel op ''Overbought''. Dat de RSI van een aandeel zo lang boven de 70 noteert zien we niet vaak en dit benadrukt nogmaals de drang om te kopen die momenteel heerst rondom het fonds. Galapagos is ''hot'' maar tot op welke hoogte? Kijkend naar de grafieken neig ik te zeggen dat de stijging de komende periode een halt zal worden toegeroepen. Hiervoor heb ik twee duidelijke aanwijzingen:

1. De oplopende weerstandslijn over de toppen die Galapagos al sinds begin 2016 in bedwang houdt wordt op het moment van schrijven weer getest. De neerwaartse druk rondom dit punt zal aanzienlijk zijn aangezien rond dit punt ook de horizontale weerstandslijn van €85,- wacht. Deze twee weerstanden samen zouden wel eens roet in het eten kunnen gooien voor Galapagos en een corrigerende beweging richting de €75-€77 zone kunnen starten.

2. Verzwakking van de RSI: ondanks dat de koers van Galapagos momenteel bezig is met het noteren van een nieuwe All Time High blijft de RSI achter in het vormen van een nieuwe top. De RSI loopt de afgelopen weken gestaag terug en het lijkt erop dat een nieuwe top in de RSI voorlopig uitblijft. Deze divergentie in topvorming wordt aangeduidt als ''Bearish Divergence'' en is vaak een voorteken van een einde van een uptrend.

Daily Galapagos:Akzo Nobel
Nummer twee op de lijst van topstijgers binnen de AEX is Akzo Nobel. Het Nederlandse bedrijf dat zich specialiseert in de verkoop en ontwikkeling van verf en chemicaliën kwam afgelopen kwartaal nadrukkelijk in het nieuws nadat Amerikaanse concurrent PPG zinspeelde op een overname van het bedrijf. PPG heeft zich in Q1 twee maal bij Akzo Nobel gemeld met een bod op haar aandelen. De eerste keer dat dit gebeurde bood de Amerikaanse branchegenoot van Akzo Nobel €83,- per aandeel, dat terwijl een enkel aandeel AKZO op dat moment een koerswaarde van €64,- vertegenwoordigde. Het bod dat bijna 30% boven de koerswaarde lag werd resoluut van tafel geveegd door Akzo Nobel waardoor de bal weer bij de Amerikanen kwam te liggen. Wat volgde was een nieuw, verbeterd bod van zelfs €90,- maar ook dit werd door Akzo afgedaan als een onderwaardering waardoor PPG opnieuw de deur werd gewezen. Ondanks het uitblijven van een deal tussen de twee bedrijven is de koers van Akzo Nobel door het dak geschoten. PPG lijkt niet voornemens om haar overnamepogingen te staken en beleggers willen meedelen in de winsten wanneer PPG met een nieuw bod over de brug zal komen. Het feit dat een branchegenoot het bedrijf zo hoog waardeert is voor beleggers al een teken aan de wand en zodoende is Akzo Nobel in Q1 gestegen van €59,- tot een koers van ongeveer €80,- , een stijging van ruim 34%. 

Akzo Nobel lijkt vooralsnog niet toe te geven aan de avances van PPG en volgende week komt het bedrijf met een plan waarin het bedrijf zal toelichten hoe het de komende jaren meerwaarde zal creëren. Het is te hopen voor de top van het bedrijf dat haar aandeelhouders meegaan in deze lezing anders zou het bedrijf wel eens in een onaangename situatie terecht kunnen komen wanneer PPG een nieuwe poging tot overname zal wagen. Hoe dan ook lijken de aandeelhouders vooralsnog de grote winnaar. De onenigheid tussen beide bedrijven zal beide partijen dwingen om met iets goeds over de brug te komen. Zowel de strategische plannen van AKZO als een hoger bod van PPG kunnen de aandelenprijzen nog iets verder opvoeren en dit lijkt dan ook de voornaamste reden dat er zo veel vraag is naar aandelen van de verfgigant.

Technisch gezien is de stijging van Akzo Nobel erg verschillend dan die van Galapagos en dit heeft natuurlijk te maken met de aanleiding van de Akzo-stijging. Het aandeel is enorm gestegen nadat het eerste bod van PPG naar buiten is gekomen. Het bod van PPG deed de koers van AKZO ruim €8,- hoger openen waardoor er een enorm GAP in ontstaan op de daggrafiek. De €72,12 openingskoers van AKZO kan nu worden gezien als een sterke en belangrijke steunlijn in het middellange termijn beeld van de index. Een val van de koers onder deze steunlijn zou de eerste aanzet zijn tot een GAPclose die naar mijn idee niet snel weer zal voorkomen. Wat verder opvalt op de daggrafiek van Akzo Nobel is dat het aandeel na het eerste overnamenieuws geleidelijk is gestegen tot de huidige koers van het aandeel rond de €80,-. Mede door deze ontwikkelingen is er een mooie oplopende steunlijn onder de bodems ontstaan die het fonds geleidelijk richting het noorden leidt. De weerstand voor Akzo Nobel rond de €80,- is aanzienlijk maar met de druk die wordt opgevoerd aan de onderkant van de grafiek is het aannemelijk dat Akzo de komende dagen de €80,- weerstand weer onder druk zal zetten. Een opwaartse uitbraak van de €80,- koers kan zodoende op de korte termijn plaatsvinden en de koers van Akzo richting het eerste PPG-bod van €83,- leiden. Daarbij blijft de verwachting dat de strijd tussen PPG en AKZO nog even zal voortduren hetgeen een zeer positieve uitwerking kan gaan hebben op de koers van Akzo Nobel.

Daily Akzo Nobel:Unilever
Dan hebben we daar nog Unilever dat ook in het nieuws kwam door overnamenieuws. Het Amerikaanse Kraft-Heinz dat met ruggensteun van Waren Buffett en 3G een bod uitbracht op de Nederlandse voedings- en levensmiddelen producent werd vriendelijk de deur gewezen door Unilever en accepteerde deze reactie. Het bedrijf bood $50 per aandeel ofwel zo'n €47,- terwijl het fonds op dat moment zo'n €39,- noteerde. Een premie van een kleine 20% dus voor de aandeelhouders van Unilever maar men ging hiermee niet akkoord. Beleggers stapten massaal in het aandeel en dit zorgde dan ook voor een gigantische koersbeweging op dagbasis. 

Ondanks dat het feit dat het bod op Unilever direct werd afgewezen hebben de overnameperikelen het aandeel geen windeieren gelegd. Sterker nog: op het moment noteert Unilever hoger dan het bod dat Heinz in Q1 deed op Unilever en dus kan er gesteld worden dat Unilever dit bod met recht heeft afgewezen. Het aandeel heeft als een van de sterkhouders van de AEX een groot aandeel in het goede eerste kwartaal van de index en staat momenteel 23% hoger ten opzichte van de eerste beursdag van 2017. 

Technisch gezien heeft Unilever met het bereiken van de €48,- een nieuwe belangrijke weerstandslijn op de daggrafiek bereikt. Het feit dat de koers van Unilever nu boven het bod van Heinz staat brengt de nodige neerwaartse druk met zich mee dit is te zien op de daggrafiek. Aan de andere kant beweegt de RSI mee richting de bovenkant van de grafiek en lijkt hier ook een nieuwe top in de maak. Zodoende durf ik momenteel geen richtinggevende uitspraken te doen over Unilever op technisch gebied. De ontwikkelingen rondom de €47-€48 zone de komende dagen zullen erg belangrijk zijn voor het toekomstige koersverloop van het fonds. Bij een uitbraak boven de €48,- kan Unilever doorstoten tot de mijlpaal van €50,- met daarboven een serieuze weerstand rond de €52,-. Aan de andere kant kunnen de inspanningen van de afgelopen weken hun tol eisen en Unilever weer richting de €45-€46 zone dwingen. Hier wacht dan wel een mooie steunzone waar een mooi koopmoment voor Unilever ontstaat om de rit richting de €48-€50 weer te vervolgen.

Daily Unilever:Conclussie
De drie sterkhouders van de AEX in Q1 2017 zijn om verschillende redenen gestegen waardoor het niet aannemelijk is dat deze fondsen zich ook de komende kwartalen gelijk aan elkaar zullen gedragen.

Het feit dat de aandelen zo hard zijn gestegen zegt niets over het toekomstige potentieel, een aandeel is pas te duur wanneer beleggers dat vinden en dus blijven er mogelijkheden voor deze fondsen om ook in Q2 verder te stijgen. Technisch gezien ben ik het minst enthousiast over Galapagos, de indicatoren geven voor dat fonds een reversal aan. Verder zal ook Unilever moeten knokken om voorbij de €48,- zone te komen, indien dit lukt geloof ik wel dat er kansen voor het bedrijf liggen om door te stoten tot misschien wel €52,-. De beste keus van deze drie aandelen de komende periode is naar mijn mening Akzo Nobel. De oorlog om het aandeel is nog lang niet gestreden en de opwaartse druk rondom de huidige koersniveaus kunnen Akzo richting het initiële bod van €83,- leiden.

Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Trending op USMarkets

Wat wordt er op dit moment het meest bekeken door de USMarkets bezoekers?


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia