icon
Columns

Q1 2017: AEX +7%. Matige Verzekeraars: AEGON, NN

printPrint

Koersen voor dit artikel: Aegon NN-Group AEX Brent Olie
Het einde van Q1 nadert en gelegenheden als deze gebruik ik graag om de balans op te maken. Vaak kijk ik naar hoe de markten gedurende een bepaalde periode hebben gepresteerd en vanzelfsprekend mogen de prestaties per kwartaal niet ontbreken. Een voortzetting van de BULL Market is naar mijn mening aanstaande en een verdere opwaartse beweging kan zich zodoende snel weer voordoen. Waar ik vorige week de TOPPERFORMERS heb uitgelicht zal ik vandaag kijken naar de UNDERPERFORMERS, aandelen die dit jaar nog niet hebben meegedeeld in het opwaartse geweld en wellicht de komende periode wel mee kunnen dingen in de rit omhoog. Ik ben benieuwd hoe de UNDERperformers er voor staan en of deze KOOPWAARDIG zijn nu ze ''achter lopen'' ten opzichte van de AEX. Een analyse van de vergeten aandelen in Q1 2017.
Kijkend naar de lijst van underperformers zien we dat met name de Financials, Verzekeraars & Oliefondsen wat achter lopen op het moment. Dat de banken en verzekeraars wat achter zijn blijven liggen ten aanzien van de overige fondsen mag geen verrassing zijn aangezien de rentes die de eind 2016 zo aan het oplopen waren zijn gaan stagneren in Q1 2017. Daarnaast hebben de oliefondsen een knauw gehad doordat de olieprijzen in Q1 2017 zijn teruggevallen van $58,37 tot ongeveer $53,5. Een daling van bijna 10% dus, wat wel gezegd moet worden is dat de olieprijs nu weer rond de $55 noteert en de schade weer wat is teruggebracht. Aandelen zijn wel degelijk verbonden aan dergelijke events aangezien de bedrijfsvoering en dus de bedrijfsresultaten afhangen van deze ontwikkelingen. Zo hangen de prestaties van financials en banken nauw samen met het rentebeleid van centrale banken en de daarop reagerende rentepercentages van overige verplichtingen zoals obligaties. 

Q1 2017: Stagnerende rente - Verzekeraars NN & AEGON onder druk
De grootste verliezers in 2017 tot aan vandaag zijn vooralsnog verzekeraars NN & Aegon. Beide instanties zien hun koerswaarde teruglopen door stagnerende rentes waardoor beleggers langzaam maar zeker hun geld onttrekken uit deze fondsen. Voor bedrijven in deze branche zijn rentepercentages van erg groot belang, met name het effectieve rendement op obligaties is van belang voor verzekeraars. Positieve en behoorlijke rentepercentages stellen verzekeraars namelijk in staat om toekomstige verplichtingen te blijven voldoen en helpt verzekeraars de zo belangrijke financiële ratios op peil te houden. In het eerste kwartaal van 2017 is de rente op de tienjaarsstaatsobligaties nauwelijks toegenomen en is het verloop van de renteontwikkelingen gaan stagneren. In Amerika is de rente op de tienjaarsstaatsobligatie sinds begin 2017 tot en met nu zelfs met bijna 10% afgenomen (2.454 tegenover 2.237 vandaag de dag).

EUR10Y & US10Y:Aegon
Om aan te tonen wat de dalende rentepercentages bij financials kunnen veroorzaken heb ik voor u het een en ander gevisualiseerd met behulp van de daggrafiek van Aegon. Op de daggrafiek van Aegon heb ik aangegeven wat de gevolgen voor Aegon in de periode 2015-2016 zijn geweest toen de rentepercentages fors terugliepen. Zoals u kunt zien in bovenstaande grafiek liepen de rentes destijds flink terug. In Amerika viel de 10Y rente terug van 2,5 tot 1,3 terwijl de 10Y rente in Europa terugviel van 1 tot onder de nullijn. De daling van de rente, die in Europa zo'n 120% kelderde, betekende voor de koers van Aegon niet veel goeds. Aegon viel in die periode terug van €6,7 naar de absolute bodem van de afgelopen paar jaar rond de €3, een daling van maar liefst 55%.

Aegon is in 2017 tot nog toe de grootste verliezer en heeft ruim 12,5% aan waarde mogen inleveren. Dit heeft echter niet allemaal te maken met de stagnerende rentepercentages aangezien het bedrijf ook haar solvabiliteit naar beneden moest bijstellen van 159% naar 157%. Sinds de kredietcrisis is solvabiliteit voor verzekeraars onder beleggers ineens een ''Hot-Topic'' geworden aangezien de toezicht hierop flink is aangescherpt. Zo ontstaat er sneller de situatie dat een bedrijf over moet gaan tot een extra emissie van aandelen om de solvabiliteit weer op orde te brengen. Extra emissies zijn vaak niet populair onder beleggers aangezien de uitkering van het dividend over meer stukjes moeten worden verdeeld. De onrust omtrent Aegon was al snel te zien en het fonds leverde die dag zelf al 5% aan beurswaarde in en samen met de stagnerende rente heeft Aegon dit kalenderjaar alles bij elkaar dus 12,5% moeten inboeten.

Daily Aegon:Technisch gezien heeft Aegon nu een flink lastige periode achter de rug die het fonds heeft terug gebracht naar een bodemniveau van €4,40-€4,45. Hier zal Aegon steun moeten vinden om een herstel beweging richting topzone van eerder dit jaar rond de €5,4 weer mogelijk te maken. Ondanks de negatieve geluiden rondom Aegon de afgelopen periode geloof ik best dat Aegon weer kan herstellen tot deze topzone. Hiervoor heb ik verschillende redenen:
  • Allereerst is de rente weer dusdanig teruggelopen dat ik een herstel van de rente op de korte termijn weer mogelijk acht. De afgelopen periode is de rentestand van de tienjaarsstaatsobligaties vaker terug gevallen tot de huidige niveaus waarop een herstel van de percentages volgde.

  • Daarnaast wijzen er twee belangrijke technische indicatoren op een mogelijk koersherstel van AEGON:
  1. Het 200-daags gemiddeld Het oplopende (BULLISH) 200-MA dat nu richting de huidige koersniveaus van AEGON beweegt zal binnen de kortste keren als steun fungeren voor de koers van AEGON. De opwaartse druk rondom een betrouwbare steunlijn als het 200-MA zal de koers weer proberen vooruit te helpen.

  2. Daarnaast noteert de RSI momenteel zwaar op ''Overbought''. Dit wil zeggen dat AEGON relatief gezien vaak is verkocht en dat de koers verhoudingsgewijs dus te laag staat. Tijd voor AEGON om weer aan te trekken richting de €5,- zone dus en met aantrekkende aandelenmarkten en rentestanden kan dit sneller dan verwacht weer gebeuren. 
NN Group
NN Group heeft net als Aegon een moeilijke tijd dit jaar maar het bedrijf hield de solvabiliteit, zoals we gewend zijn van NN, erg op orde. Wel moest het bedrijf het met mindere jaarcijfers doen dan verwacht werd wat ook ten koste ging van de aandelenkoers. Echter bleef een afstraffing van het kaliber AEGON uit voor NN Group.

Uiteindelijk kent ook NN Group een valse start van 2017 en levert het bedrijf dit jaar vooralsnog dik 8,6% aan waarde in. Natuurlijk mag dit geen toeval heten aangezien hiermee uitgerekend de twee verzekeraars binnen de AEX onderaan het lijstje van 2017 staan op dit moment. Beleggers maken zich druk om de stagnerende rente die een groot onderdeel vormen van de bedrijfsvoering en de werking van de genoemde verzekeringsmaatschappijen. 

Technisch gezien lijkt ook de koers van NN Group klaar voor een wederopstanding. De koersen hebben zich na een moeizaam verloop van 2017 weer gemeld bij het 200-MA dat de koers in februari ook al redde van een verdere koersval. Destijds reageerde het fonds erg sterk door in een zeer korte periode zo'n 10% aan waarde bij te schrijven en ook de komende dagen zal een dergelijke beweging moeten ontstaan wil de koers van NN Group niet nog verder wegzakken. Net als voor AEGON geldt dat de RSI op ''Overbought'' staat, samen met de ontwikkelingen rondom het 200-MA lijkt het er dus sterk op dat de koers van NN spoedig zal herstellen tot aan de €30-€31 zone. Hierna kan men zich wellicht zelfs weer opmaken voor een verder herstel tot de niveaus van begin 2017 toen NN zo'n €32-€33 noteerde.

Daily NN Group:Conclusie
De twee grootste ''Losers'' van 2017 tot op heden zijn beide verzekeraars. Zowel AEGON als NN hebben moeite met de stagnerende rentepercentages waardoor de aandelenkoersen flink onder druk zijn komen te staan in dit nog prille jaar. Nu de rente in mijn ogen weer toe is aan een herstel en de koersen van AEGON en NN rond hun 200-daags gemiddelde bewegen lijkt het erop dat de koersen de komende dagen weer aan zullen trekken. Daarnaast staan de RSI niveaus van beide aandelen op ''Overbought'' hetgeen een teken is dat de fondsen relatief gezien te vaak van de hand zijn gedaan. Zodoende verwacht ik dat de koersen voor beide fondsen de komende dagen zullen aantrekken en een herstel tot de niveaus van begin 2017 weer mogelijk kunnen maken. Nu de kalmte weer terug zal keren op de rente- en verzekeringsmarkt zullen er veel kopers in de rij staan om deze relatief goedkope fondsen weer in te slaan. 

Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Trending op USMarkets

Wat wordt er op dit moment het meest bekeken door de USMarkets bezoekers?


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia