icon
Columns

Goud en olie winnen aan populariteit

printPrint

Koersen voor dit artikel: Brent Olie Goud EUR-USD CAC Mid-Small
Goud en olie (Brent) zijn weer in momenteel, de olie probeerde zich stevig te herpakken maar een aanval op de toppen viel stil waardoor de Brent olie opnieuw de steun opzoekt. De prijs van het goud spint garen bij de onzekerheden die er zich voordoen op de financiële markten, het goud is met een rally bezig maar komt nu weerstand tegen rond de $1300. Een analyse van de Brent olie en het goud.


Een analyse over twee grondstoffen die wel eens tegenovergesteld aan elkaar kunnen bewegen, de olie (in deze analyse neem ik daarvoor de Brent olie) en het goud. De prijs van het goud wordt uitgedrukt in dollars en per troy ounce (31,1034768 gram). Op de grafieken valt duidelijk te zien dat beide grondstoffen momenteel in tegengestelde richting bewegen. Aanvankelijk wilde de olie nog mee omhoog maar onlangs liet ''het zwarte goud'' het afweten waardoor de olie weer zijn belangrijke steun op aan het zoeken is.

Brent olie analyse:
We beginnen met de Brent olie waarvoor ik hieronder 2 grafieken heb klaargezet, eentje op dagbasis en om de wat langere termijn in beeld te brengen ook de grafiek op weekbasis. Op dagbasis ziet het er nog prima uit, de grafiek over iets meer dan een jaar toont een uptrend met eerst nog hogere bodems en hogere toppen. Recent hebben we te maken gehad met mogelijke hogere bodems maar sinds december vorig jaar zijn de toppen eerder vlak. Als u iets weet over TA (Technische Analyse) dan komt men vaak de term "Flat Tops Making Markets Dropping" ofwel vlakke toppen zorgen ervoor dat de markten zullen moeten zakken.

Of dat bij de olie ook zo zal uitpakken weten we nog niet maar de terugval vanaf die topzone baart me wel enige zorgen wat betreft de olie. Het zal spannend worden wat er nu zal gebeuren rond het 200-daags gemiddelde (52,2 dollar) en de steunlijn onder de bodems die wacht rond de 52,5 dollar. De olie moet in ieder geval boven de 52 dollar moeten blijven en in ieder geval boven de 50 dollar waar we de bodem van maart zien uitkomen om het opwaartse potentieel vast te houden.

Op de tweede grafiek van de Brent olie die week candels laat zien ziet er wel wat anders uit, daar komt de olie vanaf die hoge top af en herstelt nog maar amper van de diepe val die werd gemaakt in de tweede helft van 2014. Vanaf de bodem zien we daar een klein herstel via een opgaand trendkanaal tot stand komen maar ook hier is alles nog zwak en broos te noemen. Als ik de weekgrafiek beoordeel dan zou ik haast zeggen dat het herstel is afgelopen en we weer een stevige steek omlaag kunnen inzetten. Ook hier zal de tijd het ons moeten leren maar we merken wel aan beide grafieken dat er zeker nog een behoorlijk herstel moet komen om alles naar positief te doen draaien.

Brent olie dagchart:

Brent olie weekchart:

Goud komt sterk terug:
Het goud is zoals ik al aangaf met een soort comeback bezig want al even tikte het goud de 1300 dollar aan. We weten dat onzekerheden op de financiële markten het goud een impuls kunnen geven en dat is nu precies hetgeen er momenteel gaande is. Het zijn ofwel de bommen die hier en daar worden gedropt, de twijfels over de uitslag van de verkiezingen in Frankrijk en daar nemen we meteen ook de vragen rondom alle beloftes van Trump die na 100 dagen aan het roer te staan nog amper wat voor elkaar wist te krijgen, het zijn allemaal positieve tintelingen voor wat betreft het koersverloop van het goud en dat merken we aan het verloop van de koers.

Technisch is het simpel, hogere toppen en hogere bodems sinds midden december. Daarnaast krijgen we nog de uitbraak boven de lijn over de toppen begin deze maand (april) waardoor het goud verder op kan klimmen naar minimaal de topzone van midden 2016 (zomer). Dan hebben we nog zo'n 100 dollar te gaan voor we ons op nog hogere koersen kunnen gaan richten maar dat is voor later uiteraard. Tegen dan kunnen er al weer volop andere zaken spelen en zoals ik net aangaf is het goud daar behoorlijk gevoelig voor. Eerst maar eens zien of we al die 1400 dollar kunnen halen.

Alarmbellen voor een forse terugval zullen pas gaan rinkelen als het goud onder de 1240-1250 dollar zakt. Voorlopig ga ik na het bekijken van de recente uptrend er vanuit dat het goud daar voldoende steun kan vinden want niet alleen komen daar de steunlijn over de toppen die werd doorbroken uit maar meteen ook de steunlijn onder de recente bodems. En alsof dat nog niet genoeg is zien we daar in de buurt ook meteen de 2 meest belangrijke MA's uitkomen, het 50-MA en het 200-MA die zich zelfs aan het opmaken zijn om elkaar in positieve zin te doorkruisten hetgeen nu toevallig helemaal toepasselijk de "GOLDEN CROSS" heet. Een Golden Cross wil zeggen dat kopers daar veel sneller door zullen gaan instappen. Voorlopig een positief verloop op alle gebied wat betreft het goud, nu nog maar eens waar zien te maken hetgeen de grafieken ons aangeven.

Goud dagchart:

Met vriendelijke groet,
Guy Boscart

Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Trending op USMarkets

Wat wordt er op dit moment het meest bekeken door de USMarkets bezoekers?


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia
<-- pushup - yes -->