icon
Columns

Brent olie: Make it or Break it?

printPrint

Koersen voor dit artikel: Olie Brent EUR-USD
De Brent olie staat op een kruispunt momenteel, gaan we door tot ver boven de 65 dollar? Of krijgen we een draai die de olie weer naar onder de 60 dollar stuurt. Opvallend blijft de grote SPREAD met de WTI olie die nog ver onder de 60 dollar blijft hangen en zo'n 5,5 dollar goedkoper blijft dan de Brent per vat. Hierover ook wat uitleg waardoor dat komt ...

Waar komt dat prijsverschil vandaan?
Om te beginnen wil ik even duidelijk maken waardoor die spread er is tussen de WTI (Texas) olie en de Brent olie waarvan beiden per vat van 159 liter worden verkocht op de termijnmarkten. Het enorme koersverschil is vooral te verklaren door een technische kwestie die komt door de vraag en aanbod in het kleine Amerikaanse plaatsje Cushing (Oklahoma), in Cushing zit het verzamelpunt van de grote olievoorraden in de VS. Cushing kan tot zo'n 80 miljoen vaten olie opslaan en is daarmee de grootste olie opslagplaats ter wereld. Daar komen ook elke week de olievoorraden vandaan, telkens op woensdag om 16:30 onze tijd worden die bekend gemaakt.

De olie opslag in Cushing komt vooral vanuit Texas, Loiusianna en Canada via enorme pijplijnen die dus richting het midden van de VS gaan. Hoe meer voorraad er in Cushing aanwezig is kan dat de prijs van de WTI doen afnemen ten opzichte van de Brent, daarom hebben we het over de spread tussen beiden die dus op kan lopen tot wel 9 dollar per vat. Momenteel zitten we op 5.5 dollar spread waardoor het duidelijk is dat er behoorlijk veel olie op voorraad is in Cushing ofwel de capaciteit om op de olie op te slaan neemt af. Hierdoor kan er dus overproductie ontstaan waardoor Cushing met een overaanbod aan olie blijft zitten. Ook door de zeer hoge transporttarieven is het ook niet evident om de overtollige olie te vervoeren naar andere delen van de wereld.

Verder is het ook zo dat de kwaliteit van de WTI door dat er meer zwavel in de ruwe olie zit wat minder is, dat heeft vooral te maken met het raffineren ervan. Ook dat speelt in mindere mate een rol bij de prijsvorming tussen beiden. Enfin, dat wil ik via deze weg even duidelijk maken zodat u nu ook weet waar dat verschil vandaan komt.

Brent olie Technisch bekeken:
De Brent doet het prima de afgelopen periode met sinds begin dit jaar een oplopende trend, de olie begon met die uptrend rond de 45 dollar zodat er nu al bijna 20 dollar meer wordt betaald voor een vat Brent. De afgelopen weken zien we wel dat de prijs zich wat stabilisteert rondom de 62-64 dollar met een piek die tot bijna 65 dollar reikt maar op de dag grafiek zien we daar nu toch wat topvorming ontstaan. Voor de Brent is het nu belangrijk dat de prijs boven de 60-61 dollar kan blijven, onder die 61 dollar komt het er wat minder goed uit te zien want dan breken we onder de oplopende steunlijn die u hieronder kunt zien op de grafiek. Verder zien we ook dat het 50-daags gemiddelde net boven de 60 dollar uitkomt nu, prijsvorming onder de 60 dollar is dus niet goed voor wat betreft de Brent olie. 

Op de weekgrafiek zien we ook weerstand rondom de 64-65 dollar door de lijn over de toppen vanaf juli 2016, ook hier zal de Brent moeten uitbreken boven de 65 dollar om verder op te stomen richting eerst de 67,5 dollar en later tot rond de 70 dollar. De olie zit zoals de titel het al aangeeft op een punt waar er iets moet gebeuren de komende weken. Aangezien er vorige week na het akkoord van de OPEC om de productie beperking aan te houden tot eind 2018 niet veel gebeurde ofwel dat er geen uitbraak omhoog kwam verwacht ik op de korte termijn niet zoveel actie of in ieder geval niet zo snel hogere koersen bij de Brent. Wel houden we dus de prijsontwikkelingen goed in de gaten, zowel naar boven (boven de 65) en naar beneden (onder de 60) om daarna een duidelijke richting te krijgen die we kunnen volgen met posities.

Grafiek Brent dag:

Grafiek Brent week:


WTI olie:
De WTI olie grafiek ziet er ook sterk uit de afgelopen periode met duidelijk een uptrend, in veel opzichten hetzelfde verloop met de Brent olie maar in prijs gaat het iets langzamer bij de WTI. Toch kijk ik ook hier technisch naar de grafiek, we zien 2 steunlijnen die belangrijk worden de komende periode. De eerste zien we rond de 57,5 dollar, de tweede rond de 54 dollar. Weerstand bij de WTI zien we nu bij de lijn over de toppen, die komt uit rond de 60-61 dollar. Ook hier 2 scenario's mogelijk de komende weken, ofwel door de weerstand richting de 62,5-65 dollar of onder de steun met doelen rond de 56,5 en 55 dollar in eerste instantie. Later zien we de 54 dollar als steun, zie de grafiek hieronder ...

Grafiek WTI olie dag:


Met vriendelijke groet,
Guy Boscart

Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Trending op USMarkets

Wat wordt er op dit moment het meest bekeken door de USMarkets bezoekers?


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia