icon
Columns

Bitcoin CRASH gaande, tot waar?

printPrint

Dat het een bubbel zou zijn heb ik vaak aangegeven in updates, met grafieken en zelfs met het theoretische pad van een bubbel erbij. Nu zien we dat de Bitcoin vanaf de hoge top net onder de 20.000 dollar al bijna de helft in waarde moet inleveren. Zelf blijf ik uitgaan van een 80-85% correctie vanaf de hoogste koers, eens de capitulatie begint is er vaak geen houden aan. Uiteraard zullen de Altcoins of beter gezegd de alternatieven die men ziet ook ofwel fors corrigeren of mogelijk wegvallen (tot 0,01 of 0,05 cent) of zelfs tot waardeloos. Hoort allemaal bij het gedrag vanaf euforie naar capitulatie.

Een waarschuwing was op zijn plaats toen ik begon te schrijven over de bubbel bij de cryptomunten, uiteraard weet je vooraf nooit tot waar een bubbel zal groeien maar hoe die zal aflopen is algemeen bekend. Zelf heb ik er in mijn lange carriere op de beurs diverse mee mogen maken, of dat nu de Nikkei in Japan was die plots tot 38.000 punten opliep eind 1989 of de beurs in China die plots tot bijna 7000 punten opliep in 2008, een ding hadden ze overeenkomstig met elkaar. De Nikkei viel terug tot rond de 8000 punten, de index in China tot de 1200 punten. Beiden lieten dus een 80-85% correctie zien na het maken van een onwerkelijke top na een parabolische stijging die er door hebzucht en over optimisme kwam. Bij de Nasdaq in 2000 en ook bij de AEX index begin 2000 hebben we dat ook gezien. Alles kwam terug met beide voeten op de grond.

Daarom kan ik niet anders dan er vanuit gaan dat een zelfde soort en mogelijk nog door meer overdrijving door het korte tijdsbestek waarin de top werd gemaakt eind 2017. Plots begon iedereen cryptomunten aan te kopen, velen de top 5 maar anderen met een kleiner budget begonnen Altcoins te kopen waar ze totaal geen kennis van hebben en niet eens weten wat het voorsteld en hoe het in elkaar zit. De prijsopdrijvende factor was gebasseerd op hebzucht, drang naar rijkdom en vooral gevoed door succesverhalen van vrienden of familie die ineens in korte tijd veel winst begonnen te maken met het aanschaffen van die munten. Plots liep iedereen met een smartphone en een app met grafiekjes van hun favoriete coin, de bomen zouden tot in de hemel gaan groeien. En dan weten we het, als iedereen het er over heeft, iedereen begint te kopen en dat plots velen rijkdom zien in de verte dan is het einde in zicht.

Belangrijkste punt is de psychologie:
Het zijn emoties gebasseerd op de menselijke psychologie, dat zien we op alle vlakken terug in het leven, jammer genoeg ook nu bij het plots ontdekken van zogenaamd gratis geld via coins, het lijkt meer op een computer game dan dat het de werkelijkheid weerspiegelt want wie jaren meeloopt op de financiële markten weet hoe dat afloopt. Het zijn altijd dezelfde herkenningespunten die voorbij komen, hieronder ziet u ze duidelijk.

 • Er over horen
 • Er naar kijken
 • Succesverhalen aanhoren van anderen
 • Twijfelen om aan te kopen
 • Wachten op een correctie om te kopen
 • Die komt er niet dus maar aankopen aan hoge prijzen
 • Even euforisch omdat het nog verder omhoog gaat
 • Niet verkopen met winst maar meer verwachten
 • Bij terugval winst zien verdampen
 • Bij een grote daling BIJKOPEN (positie groter verlies groter)
 • Dan volgt meestal vanaf -30 of -40% de capitulatie
 • En als laatste, ik wil er nooit meer wat mee te maken hebben

Zo gaat het traditioneel altijd als er zich een hype die uitmond in een bubbbel ontwikkeld, heb het nooit anders geweten en het zal ook nooit anders worden. De psychologie van de mens is vaak ongeschikt om zelf stappen te nemen op de financiële markten. Daarom is er iemand nodig die via ervaring u kan coachen, het is niet zo dat een coach altijd succesvol kan zijn maar hij weet wel de kneepjes van het vak. Een coach zou iemand nooit hebben laten instappen aan de hoge koersen die we bij die cryptomunten zien, aan de andere kant zou een coach u al lang winst hebben laten nemen mocht er een forse winst staan op de uitstaande posities. Verder zou een goeie coach een belegger verbieden om bij te kopen bij verlies bij onderliggende waarden waarvan er amper iets bekend is. Ik heb het dan niet over kwaliteits aandelen uiteraard maar zelfs daar moet men voorzichtig mee blijven wat betreft bijkopen als er verlies staat op een uitstaande positie.

Dan de Bitcoin correctie:
Die is in volle gang en ik blijf erbij dat die tot 80-85 en wie weet tot 90-95% kan aanhouden, zeker als we in de capitulatiefase terecht komen waar we nu al mogelijk in zitten. Ik zou voor die tijd een selectie maken van welke coins u wilt kopen voor langere termijn maar dan zou ik me houden aan de grote 5 of maximaal 10, er zullen er een boel wegvallen op termijn of terug gaan tot 1 luttele cent om daar te blijven. Dus maak vooral een duidelijke selectie van waar u in wilt beleggen en doe vooral niet zo maar wat. Vergeet niet dat velen u zullen wijzen op coins die men zelf heeft en op forse verliezen staat, mensen hebben nu eenmaal de neiging om hun eigen verkeerde belegging te promoten omdat men dan denkt dat het beter zal gaan als ze het verhaal doorvertellen aan anderen. Trap daar niet in, uit de internet bubbel zien we nu ook slechts een handjevol aandelen zoals Google, Amazon en nog een paar die alles hebben kunnen overleven en na een diepe correctie toen nu het mooie weer maken. Al de rest is ofwel weg ofwel een pennystock geworden. Dus maak keuzes en doe goed onderzoek vooraf en luister vooral niet naar promotieverhalen van mensen die niet weten waar ze in beleggen.

In het meest gunstige geval zal de Bitcoin 80-85% corrigeren vanaf de top, dan komen we uit rond de 4000-5000 dollar. Let wel, ik ga nu NIET zeggen, koop ze maar daar ergens, u heeft tijd en u kunt het zeker een tijdje aanzien. Komt er een 90-95% correctie, dan zou ik er wel over nadenken om met een klein budget wat van die coins aan te schaffen. Bij 90-95% correctie komen we dan met de Bitcoin uit rond de 1000 of 2000 dollar, dan pakt u iets wat niemand blijkbaar meer wil hebben terwijl u er best langer in kan blijven zitten.

Mijn gedacht is niet dat de Bitcoin helemaal kapot gaat, wel moet men ze op een meer realistiche prijs aankopen en het risico willen lopen dat het ofwel niks wordt of dat men door ze lang aan te houden een goeie koop heeft gedaan. Als u ze koopt op welke lage prijs dan ook, schrijf ze vooraf al af zodat het een goeie risicovolle belegging zou moeten zijn. Denk er ook aan dat er geen twijfel over mogelijk is dat de technologie die er achter de coins zit heel goed is en zal blijven, alleen de onrealistische waardes die men er plots op plakt zijn niet van deze wereld.

Ik hoop dat ik u hiermee wat heb geholpen om inzicht te krijgen wat er gaande is en dat mijn waarschuwing die ik al een tijdje ventileer op de site en via Twitter (volg mij via @USMarkets op Twitter) u ten goede is gekomen. Verder moeten we afwachten op het verdere verloop en tot waar alles zal corrigeren, de theoretische weg heb ik u aangereikt, nu moet de praktijk nog volgen de komende periode. We gaan het zien ...

Ik coach beleggers bij de beurshandel, u kunt ook lid worden van een van onze abonnementen, dan kunt u meedoen met onze signalen, vragen stellen over de markt en over het verloop van uw coins enz ... Ga naar https://www.usmarkets.nl/tradershop.html

Grafiek Bitcoin:

Grafiek Bitcoin met bubbelfases:


Met vriendelijke groet,
Guy Boscart

 

Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Trending op USMarkets

Wat wordt er op dit moment het meest bekeken door de USMarkets bezoekers?


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia