icon
Columns

Margin Calls: De enige reden voor een CRASH

printPrint

Koersen voor dit artikel: DOW SP Fut USD Index EUR-USD VIX Nasdaq Coach
Maandag 5 februari heb ik iets gezien LIVE op Wall Street waarvan ik meteen dacht, dit is de reden waardoor het wel eens helemaal mis kan gaan op Wall Street zodra we dit nogmaals gaan opzoeken. Het zijn de Margin Calls die mij wakker hebben geschud, die was ik even totaal vergeten maar ken ze nog maar al te goed van eind 1999 begin 2000. Probleem is nu dat het minimaal 3 keer zoveel is nu vergeleken met toen. Een van de redenen van de CRASH in 1929 waren ook de Margin Calls ofwel in aandelen zitten met geleend geld omdat er geen enkel gevaar merkbaar is tijdens de periode voorafgaant.

Onderweg naar meer problemen?
Als we naar de afgelopen 15 maanden kijken op Wall Street dan zien we slechts een paar gewoontes voorbij komen, dat was "Buy The Dip" zodra er een verliesje stond van amper 0,5 tot maximaal 1%. Meestal kon men de DIPS al kopen op een intraday beweging vanaf de top als er bijvoorbeeld bij de Dow Jones 100 tot 150 punten af gingen in de late avond. De VIX bleef zo laag hangen, ergens tussen de 9 en de 11 punten, er was dus weinig volatiliteit, geen enkele reden tot ongerustheid, geen enkele reden om iets te ondernemen wat maar op het nemen van de winst leek. Er was maar 1 weg en die was omhoog, het leek erop dat die gedachte elke maand meer tot zijn recht kwam, de markt denderde maar door omhoog, geen enkele ongerustheid lag er op de loer. De S&P 500 hield het maar liefst 311 sessies vol om geen 3% correctie tot te staan en ongeveer 405 sessies om zonder een 5% correctie verder op te lopen in de stevige en langdurige uptrend.

Dit alles wil zeggen dat veel partijen alleen maar aandelen hebben ingeslagen tot ze tot over het hoofd vol in de markt zitten, daarbij horen de portfolio's van de kleine beleggers tot de samenstelling van de grote beleggingsfondsen die door de totale rust op de markten bereid waren om met hun Margin de portfolio's op te krikken tot 125 en in sommige gevallen zelfs tot meer (150%) leverage op beschikbaar kapitaal. Om het simpel te maken, stel u hebt $100 en u koopt voor $125 of tot $150 aandelen in. Als het goed gaat dan maakt u meer rendement, gaat het slecht dan verliest u sneller een deel van uw kapitaal. Nu heb ik het in het voorbeeld om het voor u duidelijk te maken over $100-$125 of $150 maar in de werkelijkheid gaat het om honderduizenden bij de kleine beleggers en om miljarden bij de grote spelers, en wees gerust, zo is het gegaan de afgelopen 15 maanden. U zult nu mogelijk denken, dat zal allemaal wel meevallen, maar dat is volgens mij een verkeerde gedachte.

Zie de grafiek hieronder maar eens hoe ver het al is gekomen vergeleken met periodes die vanaf 1992 worden meegenomen. Als u goed kijkt dan is dat nu bijna 3 keer zoveel als bij de Internet bubbel toen velen voor de eerste keer in hun leven de Term Margin Calls moesten aanhoren. En het is nu ongeveer 4 keer zoveel als net voor de crisis in 2008, dat is behoorlijk wat en nogal beangstigend "als we weten wat dat teweeg bracht" in 2000 en in 2008 !!

Wat we ook weten is dat de aandelenmarkt op Wall Street de langste reeks ooit neerzetten tot maandag 5 februari, ook wist de Dow Jones in 2017 het grootste aantal records ooit neer te zetten want dat waren er maar liefst 71. En we weten dus dat de VIX nooit hoger uitkwam dan de 13-14 om daarna steevast terug te vallen tot onder de waarde 10. De meest rustige periode voor aandelen uit de geschiedenis, het kon niet zo blijven duren want de maand januari begon opnieuw op dezelfde manier met een reeks nieuwe records, vrijwel elke dag tot eind januari met waarderingen voor aandelen die telkens maar opliepen. Stilletjes als een dief in de nacht sluipt het gevaar dat eronder wel meeloopt verder als trigger voor de BIG MOVE omlaag. Correcties bleven beperkt tot 0,5 a 1% en werden zelfs niet zichtbaar op de charts, echt stevige upswings kwamen er ook niet aangezien de markt de stijging door liet lopen in ettapes van pakweg 0,5 tot 1%. Een bijna perfect gecontroleerde gang van zaken maar zoals ik al aangaf met heel veel onzichtbaar gevaar dat maar heel weinig dienst kan doen als een soort bumper om de eerste schokken op te vangen.
 
Dat is ook duidelijk hetgeen er heel snel duidelijk werd maandag richting het slot op Wall Street, daarover zo meer ... Hoe dan ook, de Dow Jones kon ongeveer 40% oplopen tussen begin november 2016 en alleen al in januari wist de index al bijna 8% erbij te pakken. De stijging werd parabolisch hetgeen wil zeggen dat de stijging vrijwel kop over kop ging zonder dat er pullbacks tussendoor kwamen. Het leek erop dat de stijging door moest zetten omdat er bij een daling heel snel problemen bloot zouden komen te liggen, de Margin Calls dus ... Uiteraard moest ... ofwel moet nog ... die parabool op de Dow Jones gevormd via een kleine "Blow off topvorming" gecorrigeerd worden anders vliegt de index tot in het oneindige gestuwd door dwang, verdere uitbreiding van margins en vooral ook door de enorme gretigheid bij beleggers of fondsbazen omhoog. Denk maar na over de dwang naar meer, dat willen we in feite allemaal en daardoor worden we door euforie vaak blind voor de werkelijkheid na een tijdje, het is niet meer dan dat, psychologie ofwel de term hebzucht. Het werd een soort zoals we dat noemen "One-way Bet" op Wall Street, voor velen kon het niet meer verkeerd aflopen.
 
Margin Calls doen hun herintreding:
Afgelopen maandag begon de dag nog redelijk hoopvol al lieten de futures na de forse terugval van de vrijdag ervoor, vrijdagen zijn in de regel vrij rustig en positief op Wall Street, eerst in de nacht nogal wat onrust zien. Pas na de opening kwam er een verkoopgolf, vergeet niet dat de Nasdaq eerst nog op +50 punten stond na een uurtje handel. Nee het was voor later, vanaf een uur of 19:00-19:30 begon het allemaal. Beleggers en fundmanagers voelden al snel aan dat het niet goed zat en dat het niet een soort "Buy The Dip" zou worden deze dag, het water steeg ze al heel snel tot aan de lippen, en let wel, dat bij slechts een 3 a 4% correctie vanaf de top !! volgt u nog?

Rond 20:30-21:00 viel de markt in het diepe, en ja hoor, daar beginnen ze te komen, de Margin Calls. De beweging van de Dow Jones van -700 naar -1600 punten gebeurde in amper 5 minuten tijd, dat kan maar 1 oorzaak hebben, dat zijn verplichte verkopen van aandelen door dat men niet meer kan voldoen aan de verplichtingen. Als dat hefbomen van 1.25 of 1,5 of soms zelfs meer met 2-3-4 of 5, dat maakt niet zoveel uit, Margin Calls worden onheroepelijk uitgevoerd om zo verdere schade te voorkomen. Meestal hebben die fund beheerders dat via een back-office zelf wel voor elkaar en zodra ze dreigen onder water te komen worden de verplichtingen net voor ze een probleem worden weg gewerkt maar als ze dat allemaal tegelijk doen dan krijg je dat soort bewegingen natuurlijk. Dat was die enorme spike omlaag en ik denk of weet het bijna zeker dat die getriggerd werd door dat juist dan het moment van een 5% correctie een feit werd.
 
Pas nabeurs komen de andere partijen die hun eigen portfolio beheren aan de beurt, de kleinere beleggers worden tussen 22:00 en 22:15 glad gestreken ofwel net na het slot op op de slotbel van de markt. Aandelen of afgeleide producten worden dan automatisch gesloten tot de toegestane margin weer op orde is. Daarom kwam er maandag nabeurs nog zo'n grote verliesbeurt bij via de futures ofwel nabeurs. Dat was een behoorlijk pijnpunt maandag en het was nog maar het topje van de ijsberg, dat kunt u zien aan het grafiekje wat ik hierboven heb geplaatst. We zijn nog maar tot -7% geweest en het geweld was al behoorlijk zodat men er zich al behoorlijk wat zorgen over maakt op Wall Street, ofwel men hoopt dat de boel heel snel weer wordt recht getrokken !! Wat als de markt -10% doet? Of sterker nog, wat als de ingezette beweging nog wat vroeger komt en dus langer kan aanhouden? En wat als de Dow Jones in Crash modus terecht komt? Ik heb genoeg gezien, die kan wel eens een behoorlijk drama worden als het echt wegzakt zonder ophouden ... Die 5% was nog niets vergeleken met de 23% op die zwarte maandag in 1987, het zijn peanuts maar wel werd er iets duidelijk gemaakt. En de VIX liep op tot bijna 40 en dat hebben we in de afgelopen 30 jaar niet meer gezien in dat tempo. Dat de Dow Jones in een soort luchzak terecht kwam hebben we ook al heel lang niet meer gezien. Oorzaak? Zoals ik aangaf, Margin Calls ...
 

Uiteraard worden er al veel banken behoorlijk ongerust door het aantal leningen die er nu uitstaan tegenover margins op aandelen, logisch want dat ben ik dus ook, het is buiten proporties aan het geraken. Laat me nogmaals aangeven wat je dan moet doen of wat er vanzelf voor jou wordt gedaan als de verhoudingen scheef komen te liggen. Ofwel moet u op tijd meer geld storten, ofwel moet u zelf op tijd aandelen verkopen, ofwel de systemen verkopen de aandelen vanzelf voor u om de verhoudingen recht te houden. U zult begrijpen dat in de meeste gevallen het laatste gebeurd juist omdat het zo snel kan gaan.

Door dat de markt toch niet corrigeert, en door dat de rente laag blijft, is men dus sneller bereid om te lenen om meer aandelen te kopen en hoe langer het goed blijft gaan legt men de lat hoger en hoger. Zoals ik al aangaf, het is nooit zo hoog geweest als nu, bijna 300 billion dollar op dit ogenblik. Nogmaals ter afsluiting van deze column, als de markt nu nog een diepere duik wil gaan maken, hetgeen zeker niet onwaarschijnlijk zou zijn, dan vrees ik het ergste en kunnen we ons mogelijk op gaan maken voor het scenario wat we ook in 1987 hebben gezien, een daling van meer dan 20% op dagbasis. En, dat heb ik in mijn updates al een aantal keren laten zien, de vergelijking met de grafiek van toen is nogal groot, hieronder ziet u die. Aan de andere kant is het ook niet erg als zoiets een keer gebeurd want dan wordt men in ieder geval voorzichtiger en zal men 2 keer nadenken voor dat er weer op margin wordt gekocht ...

Uiteraard coach ik beleggers die lid zijn van onze signaaldiensten en updates bij US Markets, er loopt een aanbieding tot 1 APRIL vanaf €39, dan hou ik u volop op de hoogste van de markten, deel ik mijn ervaring en verstuur ik signalen op de indices. Inschrijven kan via de volgende link, dan staat u vandaag nog op onze verzendlijst ... https://www.usmarkets.nl/tradershop.html

Mocht u zoals blijkt vragen hebben wat betreft deze column, SVP plaats ze onderaan deze column als reactie, dan beantwoord ik ze graag voor u !!

Aanvulling column na enkele vragen:

Vraag 1:
Guy, hoe zit het met de margin als de aandelen nog verder in prijs oplopen?

Antwoord: Dan kan men nog meer lenen, en daar zit dus juist het grote probleem, hoe meer men de markt opblaast hoe meer aandelen men kan kopen op krediet.

Vraag 2:
Guy, ik lees ook veel dat de plotseling oplopende rente in de VS en de oplopende USD index een mede oorzaak is geweest van de trigger tot dalen. Verwacht jij dan nog meer gezien de huidige stand van de USD index, die vandaag bijna net zo hoog is opgelopen als maandag?

Antwoord:
Goeie vraag, over de rente heb ik al een en ander uitgelegd, de rente loopt vooral op omdat de VS staat 87% meer geld moet ophalen dan een jaar geleden omdat Trump zijn plannen moet betalen, u weet wel, TAX, muur, imigratie, infrastructuur enz... Dat geld heeft Trump niet, de staat dus, en dat moet komen via staatsleningen, 2 jaar, 10 jaar, 30 jaar enz... Als partijen voor dat grotere risico meer rendement willen is dat normaal, dat zet de rente op die staatsleningen hoger, dus om aan vraag te geraken is men bereid om meer rendement te geven. En stel je voor dat de rente oploopt omdat alles goed gaat in de VS, dan zou het normaal zijn dat de dollar evenredig duurder wordt, dat is nu duidelijk niet het geval. Ook via deze weg kun je aflezen dat de verhoudingen niet goed zijn of beter gezegd, niet goed om ervan uit te gaan dat de rente oploopt omdat de economie dat vraagt.

Guy Boscart
US Markets

Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

 • 02-07-2018 15:39
 • geplaatst door: Trader Guy
Goeie vraag, over de rente heb ik al een en ander uitgelegd, de rente loopt vooral op omdat de VS staat 87% meer geld moet ophalen dan een jaar geleden omdat Trump zijn plannen moet betalen, u weet wel, TAX, muur, imigratie, infrastructuur enz... Dat geld heeft Trump niet, de staat dus, en dat moet komen via staatsleningen, 2 jaar, 10 jaar, 30 jaar enz... Als partijen voor dat grotere risico meer rendement willen is dat normaal, dat zet de rente op die staatsleningen hoger, dus om aan vraag te geraken is men bereid om meer rendement te geven. En stel je voor dat de rente oploopt omdat alles goed gaat in de VS, dan zou het normaal zijn dat de dollar evenredig duurder wordt, dat is nu duidelijk niet het geval. Ook via deze weg kun je aflezen dat de verhoudingen niet goed zijn of beter gezegd, niet goed om ervan uit te gaan dat de rente oploopt omdat de economie dat vraagt.
 • 02-07-2018 15:29
 • geplaatst door: Reelsat
Guy, ik lees ook veel dat de plotseling oplopende rente in de VS en de oplopende USD index een mede oorzaak is geweest van de trigger tot dalen.
Verwacht jij dan nog meer gezien de huidige stand van de USD index, die vandaag bijna net zo hoog is opgelopen als maandag?
 • 02-07-2018 15:07
 • geplaatst door: Trader Guy
spotgold, in de grafiek zie je duidelijk dat het dan een tijdje rustiger wordt, maar zodra men weer de bomen tot in de hemel ziet groeien start alles weer opnieuw
 • 02-07-2018 14:38
 • geplaatst door: furillo
Eigenlijk een snelle vorm van 'automatisch systematisch afromen'. Het heeft tot gevolg dat de volatiliteit snellere en onverwachte opvolgingen krijgt en men de eerste tijd voorzichtiger wordt. Een kleine renteverhoging kan "de vlam al in de pan doen slaan".
 • 02-07-2018 13:50
 • geplaatst door: hanzie
De geschiedenis zal zich steeds weer opnieuw herhalen, dat is ook zo deze keer, hebzucht zal bij de elite voor eeuwig en altijd topprioriteit zijn.
 • 02-07-2018 13:15
 • geplaatst door: spotgold
Interessant stukje, je bent in vorm. Maar na de krach "... wordt men in ieder geval voorzichtiger en zal men 2 keer nadenken voordat er weer op margin wordt gekocht". Denk je dat echt Guy? Sinds wanneer leert een mens van andermans fouten...

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Trending op USMarkets

Wat wordt er op dit moment het meest bekeken door de USMarkets bezoekers?


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia