icon
Columns

Volatiliteit sluipt terug in de markt: Dow Jones meer dan 1.000 punten kwijt

printPrint

Koersen voor dit artikel: DOW AEX H.SENG Shanghai
De markten zijn de afgelopen dagen zeer beweeglijk en daardoor zien we erg grote uitslagen op het speelveld. De AEX won vrijdag ruim 7 punten maar verloor de index gisteren 13,5 punten aan marktwaarde. In Amerika staat de boel nog verder onder druk: de Dow Jones sloot 9 van haar 10 laatste sessies af met verlies en verloor hiermee meer dan 1.100 punten in twee weken tijd. Een flinke domper dus voor de Dow en men mag daar Trump en zijn protectionistische houding op afrekenen.

De handelsspanningen en de houding van zowel Trump en China brengt de belegger aan het twijfelen. De mooie resultaten zijn hierdoor wat van ondergeschikt belang en men kan terecht stellen dat de forecasts en positieve verwachtingen baar beneden moeten worden bijgesteld mocht deze “startende handelsoorlog” een vervolg krijgen. Het is dan ook geen verassing dat de Dow Jones als eerste wat klappen moet opvangen. Het zijn immers de Amerikanen die bezig zijn met het opbouwen van de spanning en met name de industrials zullen dergelijke heffingen moeten gaan voelen. Denk hierbij aan de Boeings, Caterpillars en andere zware productie die veel halffabricaten en basisproducten zoals staal nodig hebben.

Daar komt bij dat de economie nu op haar eigen benen moet proberen te gaan staan. De FED was al even klaar met opkopen en schroefde haar rentepercentage al meerdere malen op. De verwachting is dat we zelfs 4 verhogingen mogen gaan meemaken in 2018. Tegelijkertijd zal de ECB stoppen met het injecteren van de economieën met kunstmatig geld. De periode van kwantitatieve verruiming lijkt achter ons te liggen. Dit is op zichzelf iets om positief over te zijn, de ECB is een van overtuigd dat de economie weer op haar eigen benen kan staan maar de neveneffecten hiervan blijven vooralsnog onbekend. Neem hierbij de handelsspanningen die effectieve productie zal gaan onderbreken en er kan een enge situatie ontstaan waar niemand bij gebaar is. Ik zeg dan ook dat deze handellsspelletjes iets voor later moeten zijn. Laat de EU en de VS nou eerst eens jaren de vruchten plukken van eerdere bezuinigingen en laat men trachten de economie te laten draaien zoals bedoelt. Ik ben er namelijk zeker van dat een handelsoorlog niet is meegenomen in de modellen waarop de centrale banken hun beslissingen hebben genomen...

Wat betreft de beurzen: deze zullen de boel en met name de nieuwsfeiten en contramaatregelen van de spelers op het wereldtoneel volgen. Het lijkt mij van enorm belang dat iemand ( bij voorkeur Trump) op tijd water bij de wijn doet om verdere schade te beperken. 

Wanneer landen niet zelf tot oplossingen komen kunnen bedrijven namelijk zelf innovatieve en ongewenste besluiten maken. Zo zien we dat Harley Davidson na heffingen van Europa (als reactie op Trump zijn heffingen) productie uit de VS haalt en elders onderbrengt. Dit is natuurlijk een doorn in het oog van Trump maar wellicht een belangrijk signaal naar de President toe.

Kijkend naar de grafieken zien we dat de markten behoorlijk onder druk zijn komen te staan. De AEX verliest dus bijna 14 punten en stuit om de 200-MA lijn rond de 546 punten. Hier is het buigen of breken voor de index, men moet zien uit te bodemen rond dit punt anders komt er een gevaarlijke breuk met deze lijn aan.

AEX:


De Dow Jones speelt ook met vuur, de Amerikaanse hoofdindex is door de onderkant van het stijgende trendkanaal op de lange termijn gezakt en speelt net als de AEX met 200-MA en moet oppassen hier niet door te zakken. Beide indices moeten dus op hun tellen letten. Een long positie kan zeer rendabel zijn en is aan te raden maar wanneer de boel door de 200-MA lijn zakt moet u snel weg zijn!

Dow Jones:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets

Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Trending op USMarkets

Wat wordt er op dit moment het meest bekeken door de USMarkets bezoekers?


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia