icon
Intermarket Analyse

Relativeren: Daling is fors, maar op weekbasis kan er nog veel meer af

printPrint

Koersen voor dit artikel: DOW SP Fut VIX EUR-USD
De afgelopen dagen hebben zowel de Europese als de Amerikaanse beurzen flink ingeleverd. We zien flinke dalingen en met name voor de Amerikanen is dat schrikken. Daar liepen de koersen de afgelopen 15 maanden bizar op en zonder enige vorm van correctie leken de beurzen tot de hemel te rijken. In Europa was men over het geheel wel wat terughoudend en per saldo was de stijging hier dan ook wat minder heftig. Zo zagen we dat onder de druk van de Euro de koersen in Europa al wat terugliepen waarna de correctie in Amerika voor de genadeslag zorgde. Europa daalde fors en we hebben nu technisch gezien een zeer negatief punt bereikt in Europa, de koersen noteren namelijk onder het 200-MA en zijn meer dan 10% afgegleden vanaf de top. Ook in Amerika zakten de koersen meer dan 10% vanaf de top. Zo kunnen we nu twee zaken met zekerheid concluderen:
  • De Amerikaanse én de Europese beurzen zijn in ''correctiemodus'' belandt. 
  • In Europa is men in een ''Bearmarket'' belandt, de koersen noteren namelijk onder het 200-MA
De vraag die nu heerst is dan ook zeeg begrijpelijk: tot waar kan het zakken? Daarvoor dienen we naar mijn mening naar het episch centrum van de beurzen te kijken: Wall Street. Daar staan de indices nog ruim boven de 200-MA lijnen op dagbasis maar om het geheel wat breder te nemen kijken we ook naar de weekgrafieken in de VS. Daarop zien we dat relativeren van belang is, op weekbasis kan er namelijk nog veel meer van af dan we nu zien en dus verwacht ik dat we onze borst mogen natmaken voor de komende weken..

Een analyse van de Dow Jones & S&P 500 op dag- en weekbasis..


Wall Street
Wanneer we Wall Street doorlichten komen we vaak al direct uit bij de Dow Jones, de hoofdindex van Wall Street en een absolute blikvanger op de beurzen. De opmars van de Dow Jones werd vorig jaar dan ook groot uitgemeten en we zagen veel nieuwe Dollars een intreden maken in de Dow Jones. Sinds de verkiezingsoverwinning van Trump steeg de Dow Jones dan ook van 18.000 punten tot 26.616 punten twee weken geleden. Een koerswinst van bijna 50% en dat is natuurlijk erg uitzonderlijk in een tijd van slechts 15 maanden en geen noemenswaardige stimuleringen of uitzonderlijke verbeteringen van de economie.

Ok, de groei- en bedrijfscijfers zijn weliswaar goed maar om daarvoor 1,5 de waarde van voor Trump te betalen: waanzin. En dat zien we nu ook terug in de daling van de afgelopen twee weken waarbij de indices direct 10% aan koerswaarde verloren. 

Deze dalingen zijn behoorlijk en geven eigenlijk ook de waanzin van de eerdere stijgingen weer, het is namelijk erg ongewoon dat beurzen in zo een korte tijd zo fors dalen op geen aantoobare reden.

De enige reden is overwaardering maar hoe groot is die overwaardering nou eigenlijk?

Hiervoor kunnen we kijken naar de technische grafieken van de Dow Jones op dag- en weekbasis aangezien deze grafieken qua prijsvorming een boel kunnen prijsgeven. Daarin gebruik ik een zeer belangrijke pijler: voortschrijdende gemiddelden over de periode van 50- en 200-datapunten (dag & week)

Op dagbasis zien we dat de Dow Jones het 50-MA al heeft ingehaald en dat we op de korte termijn in een negatieve beweging zitten. Echter blijft de middellange termijn uptrend standhouden zolang het 200-MA ongemoeid blijft. Vandaar dat ik al een aantal dagen roep dat men op Wall Street hoogstwaarschijnlijk zal zakken tot de 200-MA lijnen om te zien hoe de intenties op de middellange termijn ervoor staan. 

Een test van de 200-MA lijn kan namelijk een zeer mooi kantelpunt zijn en voor een boost op de markten zorgen. Kijkend naar de grafieken op dagbasis kunnen de Amerikanen zeker nog 2 tot 4% aan waarde zakken. 

Daily Dow Jones:

Daily S&P 500:Op weekbasis zien we momenteel dat de grafieken een stuk verder verwijdert zijn van de MA-lijnen dan we momenteel op dagbasis zien. Dit is ook makkelijk verklaarbaar aangezien we een zeer duurzame stijging over 15 maanden hebben gezien waarbij elke vorm van correctie ontbrak. De parabolische stijging van de Amerikaanse beurzen hebben de indexen in Amerika ver laten groeien waardoor de steunbiedende MA-lijnen telkens verder werden verwijdert van de dagkoers. Hier hebben we ook enkele maanden voor gewaarschuwd met als belangrijkste boodschap dat de daling die zou volgen een flinke zou zijn en dat scenario hebben we nu ook zien uitkomen.

Op de weekgrafieken van de Dow en de S&P zien we dan ook nog behoorlijk wat bewegingsruimte aan de onderzijde en dus lijkt de grote daling op de daggrafiek op de weekgrafiek relatief gezien veel minder groot. De indices braken namelijk buiten de lange termijn opgaande trend en lijken zich weer op te moeten maken voor een notering binnen deze oplopende trend. De komende dagen/weken kunt u dan ook verwachten dat de indices nog wat verder zullen afzwakken. Op weekbasis lijkt een daling van nog eens 5 tot 8% dan ook een aanvaardbare beweging die de weekgrafieken zouden kunnen toelaten. 

Weekly Dow Jones:
Weekly S&P 500:Volatility
Kijkend naar de volatility op de beurzen kunnen we stellen dat we nu op een zeer bijzonder niveau staan qua volatiliteit, de markten leveren flink in als gevolg van de overwaarderingen en de verkoopdruk. Zoals u kunt zien op de VIX grafiek zien we namelijk dat deze normaliter vaak toeneemt richting of na bepaalde nieuwsfeiten die we nu echter niet hebben gezien. De daling lijkt dan ook voornamelijk te zijn geactiveerd door te hoge waarderingen op de markten nav de doldwaze maanden die we de afgelopen 1,5 jaar hebben gezien..

Daily VIX Index:Conclusie: 
De beurzen zijn flink gezakt maar wanneer ik de grafieken op weekbasis bekijk kan er zeker nog wat meer vanaf. De markten zijn immers flink gestegen waardoor de afstand tot de MA-lijnen uitzonderlijk groot was geworden de afgelopen periode. De daling noem ik dan ook een gezonde correctie maar eerlijk gezegd mag er nog wel wat van de koersen af. Een daling tot de 200-MA lijnen op weekbasis lijkt mij echter overdreven. In dat geval zouden we namelijk terugvallen tot de niveaus van voor 2017 en aangezien we sinds die tijd toch wel de nodige mooie groeicijfers voorbij hebben zien komen zijn waarderingen boven dit niveau natuurlijk wel verantwoord. 

Echter mogen we een belangrijke factor op de markten niet uitsluiten: psychologie. Wanneer er een verkoopgolf ontstaat en men panikeert kunnen er namelijk rare dingen gebeuren zoals we vaker in het verleden hebben gezien.. In dat geval kunnen er onbehoorlijke dalingen ontstaan als een soort kettingreactie maar voor nu focus ik me eerst op de 50-MA niveaus op weekbasis.

Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets

Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia