icon
Marktanalyse

ZONNE-ENERGIE EN DE AANDELENMARKT

printPrint

Stijgende olie- en energieprijzen, toenemende vraag naar fossiele brandstoffen in zowel Europa als de USA, maar ook de opkomende markten als India en China zorgen voor vraag op de renewable energy markt. Deze vormen van ‘schone energie’ zijn allereerst milieuvriendelijker dan de fossiele brandstoffen die momenteel de overhand hebben. Daarnaast zou het conflicten tussen landen kunnen voorkomen, aangezien niet elk land fossiele brandstoffen binnen handbereik heeft en de vraag blijft toenemen. Met vormen van schone energiebronnen ben je onafhankelijk en milieubewuster bezig, twee pluspunten. In dit artikel richten we ons op één onderdeel van dit soort energiebronnen, zonne-energie.

Doelgroep: Middellange termijn beleggers en liefhebbers van volatiliteit
Risicoprofiel: Redelijk risicovol

Het potentieel van zonne-energie is enorm, om u even een beeld te geven van de energie die de zon ons elke dag weer brengt: de energie die vrijkomt door de straling van de zon voor 40 minuten is genoeg om de wereld een jaar lang te voorzien in haar energiebehoefte. De mogelijkheden zijn dus onbegrensd en u zult zich wellicht afvragen: “Waarom zijn we dan niet allang bezig met 100% schone energiebronnen?” Dat is natuurlijk een logische vraag, maar het feit is dat er wel degelijk op grote schaal met zonne-energie geëxperimenteerd wordt. Het wordt ook telkens aantrekkelijker om in zonne-energie te investeren: de productiekosten gaan omlaag, de conversievoet (hoe efficiënt straling omgezet wordt in energie) gaat omhoog door innovaties en de terugverdientijd van zonne-energie systemen wordt telkens positiever. Al met al goede vooruitgangen, maar er is nog meer. Wet- en regelgeving wereldwijd begint zelfs eisen te stellen aan energievoorziening. In 2020 moet in de EU-landen 20% van de verbruikte energie afkomstig zijn uit natuurlijke hulpbronnen (water, wind, zon). Zo zijn er in andere landen ook allerlei regels die de vraag naar onder andere zonne-energie doen toenemen. Een enorm groeipotentieel waar u als belegger slim op in kunt springen. Hieronder een grafiek die aangeeft hoeveel het aandeel van een bepaalde energiebron is in het totaal van energiebronnen, en zie de zonne-energie kansen voor de toekomst eens stralen.Aandelen

Er zijn enorm veel bedrijven bezig met ontwikkeling en onderzoek van zonne-energie en de plaatsing van power plants of zonnepanelen bij particulieren. Het aandeel dat we bekijken in dit artikel is JA Solar Holdings Co., Ltd. (ADR) (Public, NASDAQ:JASO), een fabrikant van high performance zonnepanelen gevestigd in China, maar leveren wereldwijd. Momenteel doet de koers $7,57 en heeft het fonds een koerswinst verhouding van 7.40, niet erg hoog als je de potentiële marktgroei meeneemt in uw overwegingen. Even wat feiten uit het resultatenoverzicht van Q3 2010:
-          Record aantal shipments van 418MW, toename van 34%
-          Record Q3 revenue, toename 52% vergeleken Q2 2010
-          53% internationale klanten, 47% eigen land (China)
-          Marge van 22,5%
-          Record netto inkomsten 76,8 miljoen en inkomsten
           per aandeel van $0,47: toename 161%
-          Goede balans met $309 miljoen cash en werkkapitaal van $539 miljoen

Als we ervan uitgaan dat de earnings per share van $0,47 gelijk blijven (ik verwacht zelf stijging komende jaren) dan zou dat op jaarbasis volgend jaar betekenen: 4x 0,47= $1,88 per aandeel. Dat zou, als u nu aankoopt, een koerswinst verhouding van slechts 4.02 betekenen. Een pareltje wat mij betreft, zeker voor de beleggers met een lange termijn visie. Maar neem in uw achterhoofd wel mee dat fondsen die bezig zijn met zonne-energie erg volatiel kunnen zijn.

Andere fondsen die u wellicht kunt bekijken zijn:
Conclusie

Er kan geconcludeerd worden dat er enorm veel in het verschiet ligt voor schone energiebronnen, en dan vooral ook de zonne-energie sector. U moet wellicht wat geduld hebben alvorens u resultaat ziet, maar zoals ook uit de bedrijfscijfers en beleidsplannen van overheden blijkt zit er enorm veel groei in deze markt, dit is nog maar het begin. Mocht u besluiten in te stappen in een fonds kunt u weer overwegen om gratis aandelen te verzamelen. Zodra er een mooie periode achter de rug is, uitstappen met het initiële bedrag en de overige ‘gratis aandelen’ laten staan. Heel veel succes met het maken van een beslissing voor wat betreft de zonne-energie fondsen.

Formule gratis aandelen
: winst/huidige koers = aantal aandelen te houden
Voorbeeld aandelen: Aanschaf: 1000 aandelen x 1 euro
Bij 100 procent winst 1000/2= 500 aandelen houden, 500 verkopen
Bij 20 procent winst 200/1.2= 166 aandelen houden, 834 verkopen

Tobit van Dijk
Publicist US Markets

Disclaimer
De auteur van dit artikel heeft op het moment van schrijven zelf posities in bedrijven in deze sector, waaronder het beschreven fonds JA Solar. De informatie in dit column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

  • 01-11-2011 21:04
  • geplaatst door: thebeginning
atomi :-) (alla tomtomie ;-)

gratis info, niet verkeerd. Benieuwd waar meer info te vinden is?
  • 01-11-2011 20:50
  • geplaatst door: Vandergeld
Die Naka, leuk stukje ;)
  • 01-11-2011 16:32
  • geplaatst door: berentjan
En wat leuk dat al dit jaar vrije energie op de markt komt. Wat dus het einde betekend van het piramydespel.
http://pesn.com/2011/01/07/9501738_Company_V_has_megawatt_free_energy_ generators_for_sale/
http://pesn.com/2010/12/29/9501746_Child_simple_6-12_kW_gravity_genera tor_prepping_for_market/


!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia