icon
Marktanalyse

TA Goud: Goud technisch aantrekkelijk na hapering aandelenmarkten

printPrint

Koersen voor dit artikel: Goud DOW SP Fut Brent Olie
Nu de aandelenmarkten de afgelopen weken de voet van het gaspedaal hebben gehaald ontstaan er weer nieuwe kansen voor de grondstoffen. Zo zien we een mooie positieve ontwikkeling in de goudprijs die de afgelopen periode weer afrekent met enkele belangrijke weerstanden. Zowel op de lange termijn als op de middellange termijn verbeteren de technische condities voor zowel goud als voor de olieprijzen. Een korte TA waarin we kijken naar de WEEK en DAG grafieken van goud.

Goud in trek
De goudprijzen zijn de afgelopen weken serieus in waarde gestegen. Vlak nadat de Amerikaanse beurzen nieuwe All Time Highs noteerden rond het begin van de maand maart kelderde de goudkoers. Uiteindelijk viel de goudprijs terug tot onder de $1.200 per troy ounce. Na de correctieve beweging op Wall Street waar de koersen zo'n 3% terugvielen wist de goudprijs goed te herstellen. Het edelmetaal noteert inmiddels zelfs de hoogste prijs van het huidige kalenderjaar ($1.265) en staat hiermee weer rond de koersniveaus van vlak na de presidentsverkiezingen in Amerika. 

Nu de goudprijs weer enkele oude topzones opwaarts heeft doorbroken zijn de opwaartse mogelijkheden voor goud weer aanzienlijk toegenomen. Zowel op de middellange als op de lange termijn heeft de goudprijs enkele mooie stappen gemaakt. Enkele technische weerstandsindicatoren zijn niet in staat gebleken om de opmars van goud een halt toe te roepen en zodoende wachten er nu mogelijkheden aan de bovenkant van zowel de week- als de daggrafiek.

Middellange termijn - Dagbasis
Voor koersverwachtingen op de korte- en middellange termijn kijk ik onder andere naar de daggrafiek. De ontwikkelingen op de daggrafiek geven duidelijk aan wat voor een sentiment er momenteel heerst op de markten en daarnaast gebruik ik vaak enkele mooie technische indicatoren zoals het 50- en 200-daags gemiddelde die in het verleden hun waarde al vaker hebben bewezen.

Wat direct opvalt aan daggrafiek van goud is dat de goudprijs momenteel op een belangrijk ''Kruispunt'' staat. De goudprijs heeft de afgelopen dagen een mooie beweging omhoog ingezet nadat het 50-MA opwaarts is doorbroken. Verder zien we dat de goudprijs vandaag echt vertrokken is gezien het feit dat de goudprijs vandaag ook het 200-MA opwaarts heeft weten te doorbreken.

Genoeg kansen voor goud dus om een verdere opwaartse opmars te starten volgens de dagchart maar rond de huidige koersniveaus wacht nog een zeer belangrijke weerstand: de neerwaartse weerstandslijn over de toppen die de goudprijs al vanaf medio 2016 in bedwang houdt. Deze weerstandslijn die rond de $1.270-$1.275 uitkomt is vandaag voor het eerst in lange tijd weer getest door de goudprijs. Echter wist men deze weerstand niet direct te doorbreken. Zodoende wacht er de komende uren/dagen nog een belangrijke opdracht voor goud. Aan de onderkant is het van belang dat men boven de $1.257 blijft noteren terwijl aan de bovenkant serieuze neerwaartse druk ontstaat rond de $1.270. Een lastige range voor goud op het moment maar bij aanhoudende onzekerheid op de aandelenmarkten kan de goudprijs wel eens een opwaartse doorbraak forceren waarna de koersniveaus van medio 2016 weer in beeld komen.

Daily Goud:De weekchart voor de lange termijn doelen
Op de weekgrafiek van Goud zijn er ook wat opmerkelijke ontwikkelingen waar te nemen. De afgelopen zes jaar zit de goudprijs in een behoorlijke downtrend waarbij de goudprijs is terug gevallen van de top van $1.920 (2011) naar het koersniveau van de afgelopen periode rond de $1.100-$1.200. Hier danst de koers al enkele maanden rond twee belangrijke voortschrijdende gemiddelden namelijk het 50- en 200-weeks gemiddelde. De afgelopen weken zien we meerdere pogingen van de BULLS om de goudprijs boven deze twee weerstandslijnen te krijgen en met de koersstijging van de afgelopen periode zijn de BULLS er wederom in geslaagd om de goudprijs boven deze weerstandslijnen te stuwen. Een positieve ontwikkeling voor de goudprijs aangezien een aanzienlijk deel van de neerwaartse druk is weggenomen.

Wat verder opvalt is dat de MA-lijnen elkaar de afgelopen periode hebben gekruist, het 50-MA heeft het 200-MA opwaarts doorbroken. Een GOLDEN-CROSS noemen we dit, een zeer BULLISH signaal waarbij analisten uitgaan van een vervolgstijging op de middellange termijn.

Ondanks deze positieve ontwikkeling voor de BULLS omtrent de voorschrijdende gemiddelden is men nog steeds niet af van alle neerwaartse druk op de goudprijs. Zo komt de goudprijs momenteel onder druk te staan door de neergaande trend van de afgelopen zes jaar. De weerstandslijn over de toppen die de goudprijs nu al zes jaar geen toegang verschaft tot hogere koersniveaus komt nu uit rond de $1.280-$1.290 zone waar de druk op de goudprijs nu wordt opgevoerd. Een uitbraak boven deze weerstandszone zou voor een zeer BULLISH beweging voor goud op de lange termijn kunnen zorgen. Het is dan wel zaak dat men boven de MA's blijft bewegen, het 50-MA mee omhoog beweegt en dat de overige intermarket indicatoren de goudprijs gunstig beïnvloeden.

De huidige rally op de aandelenmarkten heeft de aandelenkoersen al erg hoog gezet en de vraag die rijst is hoelang beleggers en instellingen nog in staat zullen zijn om deze hoge koersen vast te houden. Indien de aandelenmarkten gaan corrigeren is een toevlucht naar goud een logisch vervolg. De nervositeit rondom de huidige koersen neemt toe, de FED spreekt haar zorgen over de waardering van aandelen uit en de geopolitieke spanningen kunnen zorgen voor een run naar waardevaste investeringen.

Zodoende concludeer ik dat goud de komende jaren uit de neergaande cyclus kan raken en een beweging richting de koersniveaus van 2011-2013 kan gaan inzetten. Op de lange termijn zou dit betekenen dat de goudprijs binnen enkele jaren weer rond de $1.800-$2.000 kan noteren. De eerste stappen richting dit koersdoel zullen op de korte/middellange termijn moeten worden gezet. Zodoende verwacht ik dan ook een koersherstel van goud tot $1.390,- , de top van november 2016.

Weekly Goud:
Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia