icon
Marktanalyse

Olie stoomt voorlopig nog door, wel kans op terugval nu

printPrint

Koersen voor dit artikel: Olie Brent EUR-USD DJ Transp. Target
De olie start het jaar 2018 net als veel andere grondstoffen goed op, wel zien we dat het tijd wordt om een stapje terug te doen nu de Brent olie (zie grafiek) de weerstand aanvalt. Ik zie wel tussen de pakweg 64-65 dollar een mooi koopmoment maar dan moet er wel een paar procent van de koers af geraken via vooral winstnemingen. Technisch dus mogelijk een top, rond de 64-65 dollar een mooi instapmoment long.

 

De olie doet het dus goed, zowel de WTI als de Brent maken nieuwe toppen en klimmen gestaag verder omhoog. De WTI tot rond de 63,5 dollar en de rent tot rond de 69 dollar. We zien nog wel een vrij grote spread tussen beiden maar die neemt wel iets af, eerder was het bijna 7 dollar terwijl de spread nu terugloopt tot ongeveer 5,5 dollar. Nog altijd een groot gat maar zoals ik al eerder heb uitgelegd is de Brent olie iets beter wat de kwaliteit betreft terwijl er momenteel ook veel grotere voorraden liggen opgeslagen in de VS (Cushing Oklahoma) wat de prijs natuurlijk ook iet lager maakt. Verder moeten we er niet zoveel achter zoeken want die spread kan nogal wat schommelen van 0 tot zelfs 9 dollar, dat hangt natuurlijk ook van de prijs af, zie het eerder procentueel wat dan tussen de 0 en 15% kan uitkomen. Goed, dat wat betreft de spread, velen vragen zich dat soms af, hierij hoop ik het antwoord te hebben gegeven.

Dan ga ik over op de prijsvorming technisch bekeken maar toch eerst even kijken wat er fundamenteel speelt op dit moment. De olie kent een mooie start van het nieuwe jaar maar er waren wel wat factoren aanwezig die ervoor zorgen dat de olie psychologisch op kon lopen. Dat waren de spanningen rondom Iran, altijd een feit waarop de olieprijzen reageren maar er was natuurlijk ook de koudegolf in Canada en de VS waar er veel meer olie nodig was ofwel dat men denkt nodig te hebben. Het is psychologisch zoals ik al aangaf want zelf zie ik dat anders, als het zo koud is en er veel sneeuw valt of blijft liggen dan denk ik dat er minder auto's en transport voertuigen onder weg zijn, het ene zou het andere makkelijk kunnen compenceren maar meestal zijn we wat te kortzichtig en denken we vaak wel aan het ene en niet aan het andere.

Wat zou dat technisch betekenen voor de olieprijs?
Wel dat hebben we kunnen zien, de olie kent een sterke fase en loopt in feite al een tijdje op zonder veel pullbbacks tussendoor, technisch ziet het er dus goed uit met hogere toppen en lagere bodems. Wel zien we de olie nu rond de weerstand uitkomen, de lijn over de toppen die wel elke dag ietsjes hoger komt te liggen. Daarom zette de Brent na een sterke sessie (meer dan 1 dollar erbij dinsdag) een nieuwe top neer maar wel opnieuw rond die weerstandslijn. De komende dagen zal die weerstand zich gestaag verplaatsen richting de 69-70 dollar zodat de Brent langs de lijn kan blijven bewegen zolang er geen draai naar omlaag komt. Als de Brent de technisch route vervolgt zal er na een top een daling moeten volgen tot de steun om een hogere bodem neer te zetten. Die steun zien we nu rond de 64-65 dollar uitkomen, tussendoor zien we wel nog een steun wachten rond de 68 dollar maar die is bij lange na niet zo belangrijk. Pas als de olie onder de 64-65 dollar zakt moeten we ons zorgen gaan maken, dan loopt de opgaande beweging af en ziet het er technisch om meerdere redenen minder goed uit.

Voorlopig is dat nog niet aan de orde, mogelijk maakt de Brent een top rond de huidige koers om dan via een terugval de 64-65 dollar op te gaan zoeken. Kan best nog even op zich laten wachten maar ik zie deze target wel nog op de borden verschijnen. Even geduld dus, laat de marktwerking het werk maar doen en dan hebben we tijd om gestaag richting die steunzone af te zakken. Daar zouden we eventueel een mooie long positie kunnen opnemen.

Meedoen met handelen op de olie?
Schrijf u in via de aanbieding van Guy Trading, nu €39 tot 1 MAART
https://www.usmarkets.nl/tradershop.html

Weerstand:
69-69,5-70 en 71 dollar

Steun:
68-67,5-65 en 64 dollar

Grafiek Brent Olie:


Met vriendelijke groet,
Guy Boscart

www.usmarkets.nl

Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia