icon
Marktanalyse

SOX sucks, ASML en de semiconductors

printPrint

De SOX die bekend staat als de index met semi-conductor aandelen, u weet wel, chips en machines die ze maakt waaronder ASML en bijvoorbeeld Nvidia en Intel om een paar grote spelers uit deze sector te noemen. Maar er zijn er natuurlijk meer van, daarom pak ik de totale breedte en dus de index. Wie in een tracker wil handelen op deze sector kan naar de tickercode SMH (Holders) zoeken.

Eerst even de sector, een voorloper wat betreft de traditionele technologie ofwel een groot gedeelte van de Nasdaq en de Nasdaq 100. Dan zonder andere sectoren zoals Internet, Biotech en Software, wel nogal dominant erbinnen waardoor het wel voor druk op de Nasdaq kan zorgen mocht deze sector onder druk komen te staan en die staat in feite al een tijdje onder druk. Zo weten we dat de Nasdaq nu aan het stijgen is door de 5 hoogvliegers binnen deze index en dat zijn Amazon, Apple, Microsoft, Alphabet en Facebook, vergeet niet dat deze 5 aandelen ongeveer 60% van de recente stijging voor hun rekening nemen en dat juist deze aandelen zeer hoge waarderingen meekrijgen waardoor daar ook best wat lucht uit kan lopen, ik hou het bescheiden met een beetje, zelf denk ik dat het beste wel een smak kan zijn. Denk aan Amazon, het aandeel stond rondom de vorige cijfers net onder de 1000 dollar, nu zien we al 1254 dollar op het bord staan maar daarover in een volgende analyse meer. We kijken vandaag naar de semiconductor index.

De SOX:
De SOX is dus een verzameling van chip gerelateerde aandelen, klik op deze link en zie welke aandelen erin zitten. Dan weet u een beetje waarover ik het heb en wat deze index inhoud, men noemt deze index ook de PHLX (Philly) Semiconductor Index. Deze index bestaat uit 30 aandelen uit deze sector en als Nederlanders mogen we trots zijn dat ASML er ook in zit. En deze index doet het minder goed dan de rest op Wall Street momenteel, de index is ook veel volatieler dan de rest aangezien we daar de afgelopen weken best wat beweging in hebben gezien, zowel omhoog als omlaag. Aan het begin van het jaar net zoals bij de rest een beste rally tot er gisteren via een dubbele top een draai omlaag op gang komt, nu zal nog moeten blijken of deze draai de start wordt van een verdere correctie van deze index ofwel van de chip aandelen. In ieder geval zien we wel wat beweging op gang komen en dubbele toppen kunnen er vaak voor zorgen dat er een top staat met mogelijk een correctie die erop volgt. Dat zal de komende weken moeten blijken en aangezien het weer tijd is om dijfers te presenteren, ASML volgende week al, dan kunnen we zeker meer duidelijkheid krijgen over het verdere verloop van deze index.

SOX en ASML Technisch:
Technisch bekeken zien we op de recente grafiek een zeer mooie uptrend tussen midden 2016 en heden maar in tegenstelling tot de andere indices op Wall Street zoals de Dow Jones, de Dow Transport, de S&P 500 en uiteraard de Nasdaq al sinds midden november geen nieuwe toppen meer bij de SOX index. Dat wil zeggen dat deze index er technisch behoorlijk wat minder goed voor staat dan de rest. Uiteraard is het mogelijk dat de index via een nieuwe poging omhoog alsnog op zoek gaat naar nieuwe en dus hogere toppen maar dat zal niet vanzelf gaan, er is een soort zwakte merkbaar over en langere periode bekeken binnen deze sector. Dat zien we ook aan het koersverloop van ASML dat eerst naar de 160 euro op kon lopen maar aan het begin van dit jaar de 142 euro al aan moest tikken, nu kon ASML net zoals de SOX index na een mindere start fors aantrekken maar er staat op de grafiek nu dus een dubbele top en dat laat zien dat de onderliggende kracht wat aan het afnemen is. Belangrijk wordt nu het vervolg, stoot de index, en dus ASML, door op zoek naar hogere toppen? Of hebben we hier voorlopig al de MAX gekregen en staan we aan de vooravond van een grotere correctie binnen deze sector?

Weerstand nu de 1340 punten ofwel de TOP, deze week al bereikt en woensdag via een correctie omlaag vanaf de top. We moeten nu opletten voor wat er rond het 50-MA zal gebeuren, het 50-MA dat al een aantal keren doorbroken werd de afgelopen weken toont aan dat de index wel wat aan het verzwakken is. Het 50-MA komt uit rond de 1285 punten, de steunlijn onder de recente bodems zien we rond de 1275 punten uitkomen. Elke prijsvorming onder de zone 1275-1285 punten is niet goed, laat dat duidelijk zijn want dan breekt de index onder een paar steunlijnen en dat zou met die dubbele top niet goed uit kunnen pakken. Momenteel nog niks om ons zorgen over te maken, het is nog niet zo ver maar de kans dat de index via een verdere daling daar redelijk snel onder terecht kan komen wordt wel groter. Vooral omdat er mogelijk een dubbele top staat zou die indicatie een correctie kunnen aanjagen waardoor de kans op een terugval die langer kan duren aan het groeien is. Steun nu dus die 1285 en 1275 punten, zakt de index inderdaad verder door dan moeten we rekening gaan houden met de steun die rond de 1225 punten uitkomt, de volgende lijn onder de bodems vanaf midden 2016. Weerstand wordt de dubbele top, die zien we rond de 1340 punten. Bij een uitbraak komen mijn berekeningen uit rond de 1420-1425 punten, daar kunt u op de grafiek de lijn over de toppen van januari en november 2017 zien. 

Als toevoeging heb ik de grafiek van ASML erbij gezet, die ziet er in feite nog iets slechter uit dan de SOX zelf, we zien bij ASML nu al 2 lagere toppen staan. Weerstand nu rond de 152-153 euro, steun nu 148, 145 en de bodem van 2 januari rond de 142 euro. Als laatste grafiek ziet u de SOX en ASML samen in 1 grafiek om aan te toonen dat het verloop nagenoeg synchroon loopt.

SOX Index:

ASML grafiek:

Semiconductor index en ASML in 1 grafiek:

Met vriendelijke groet,
Guy Boscart

Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

  • 01-11-2018 17:51
  • geplaatst door: Mike123
kijk eens naar het jaar 2000 dan begrijp je beter waarom het hier hapert
  • 01-11-2018 17:51
  • geplaatst door: Mike123
kijk eens naar het jaar 2000 dan begrijp je beter waarom het hier hapert...

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia