icon
Marktanalyse

Onrustig begin van de week zet markt onder druk

printPrint

Koersen voor dit artikel: AEX DAX Nasdaq DOW H.SENG Shanghai
De beurzen kenden gisteren een nogal zwak begin van de week waarbij de markten behoorlijk terug vielen rondom de opening. De AEX zag 7 minpunten op de borden verschijnen terwijl de DAX met ruim 200 minpunten ook erg teleurstelde bij de opening van de markt.

De beurzen kenden gisteren een nogal zwak begin van de week waarbij de markten behoorlijk terug vielen rondom de opening. De AEX zag 7 minpunten op de borden verschijnen terwijl de DAX met ruim 200 minpunten ook erg teleurstelde bij de opening van de markt.

Ook in Amerika was de opening van de markten wat zwakjes maar daar wist men uiteindelijk wel het tij te keren. In tegenstelling tot de Europese beurzen die in het rood sloten zagen we de Amerikaanse beurzen wat plusjes op de borden toveren. Zo sloot de Dow Jones na een zwakke opening van 200 minpunten toch 35 punten in de plus en wist de Nasdaq een min van 60 punten om te zetten in een plus van 60 punten. Een knap maar weinig overtuigend herstel dus in Amerika waar de Dow Jones ondanks het sterke herstel gewoon onder het 200-MA blijft noteren. Ook in Europa houdt deze trend aan en blijven de beurzen onder deze belangrijke lijn staan. Het tikje dat de markten de laatste weken te verduren hebben gekregen heeft zijn tol geeist en zoals u weet zijn we erg sceptisch over markten die onder het 200-MA noteren.

Deze markten classificeren we als “Bear-Markets” ofwel markten waar de kans op falen historisch gezien groter is dan slagen. Indien u de boeken en charts erbij pakt zult u zien dat wanneer de markten eenmaal serieus wegdraaien van het 200-MA er een langere negatieve periode kan aanbreken. Dit lijkt nu ook het geval gezien de standen die op de borden staan en de breuklijnen die we op de grafieken zien.

De onrust op de markten en de tegenvallende scores zijn mijn inziens voornamelijk te wijten aan de spanningen op het gebied van handel. Trump en China zetten de vrije handel onder druk en ook Europa raakt verzeild in een vervelend handelsspelletje aangevoerd door scherpe onderhandelaar Trump. Ook in de koersen zien we dit terug, waar men speelt en dreigt met tarieven op bijvoorbeeld staal zien we de industrial indices met grote industriële kenmerken zoals de Dow Jones en de DAX behoorlijk wegzakken.

Zo nu en dan zien we ook wat behoorlijke tikken voor andere sectoren zoals tech maar relatief gezien valt de schade hier mee. De Nasdaq staat voorlopig zelfs nog boven het 50-MA en de AEX die toch wat meer spreiding in haar index heeft blijft voor nu nog even boven het 200-MA. Wel balanceren flink wat indices nu op een dun draad en is het te hopen dat de grootmachten der wereldeconomie zich voorlopig even koest houden. Een verkeerde opmerking, maatregel of contraheffing kan flink wat stof doen opwaaien.

Laten we hopen dat one Premier Rutte de heer Trump wat milder doen opstellen in dit geheel al lijkt dat hopen tegen beter weten in..Met vriendelijke groet,

US Markets Redactie

Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia