icon
Marktanalyse

Recessie op komst in de VS, AEX kan na triple top terug

printPrint

Na de recente rally bij de AEX en andere indices zien we hier en daar wat verzwakking optreden, de kans dat ook de AEX een voorlopige top heeft neergezet die trouwens iets hoger uitkomt dan de vorige 2 is redelijk groot. Op de grafiek kunnen we zien dat er tussen de 558 en de 560 een mooie steun wacht via de lijn onder de bodems, dat kan voor wat betreft de AEX een mooi doel worden mocht er een terugval op gang komen.

Analyse AEX index:
Voorlopig verwacht ik niet meteen een verdere stijging met als doel de 600 punten wat betreft de AEX, dat komt later wel weer terug maar eerst kan de index na de mooie rally een stap terug richting de belangrijke steunzone 558-560 punten. We zien dat door verschillende indicaties en een daarvan is dat Wall Street mogelijk een correctie kan doormaken na de stevige rally die de indices daar de afgelopen weken behoorlijk wat hoger zette. Vooral de Nasdaq kende een zeer sterke periode door de steeds verder stijgende BIG-caps als Apple, Amazon, Facebook en Alphabet (Google) maar na de cijfers krijgen deze aandelen de nodige klappen, vooral Facebook moest het ontgelden na de cijfers. Google kon eerst nog oplopen net als Amazon maar werden nadien toch verkocht of men begint te verkopen aan deze hoge koersen. Amazon liep op tot bijna $1900, Alphabet tot $1270. Het begint dus een beetje te kraken wat betreft de Nasdaq en zoals we weten zal de rest later volgen want we hebben het hier duidelijk over de marktleider van de afgelopen pakweg 2-3 jaar.

Ik weet dat het een AEX analyse is wat ik maak maar we moeten voor wat betreft de AEX vooral ook naar Wall Street kijken, de grote AEX aandelen (ASML, Shell en Unilever) staan ook op New York genotteerd en zullen de sectorgenoten met gemak volgen, het waren trouwens ook deze 3 aandelen die de AEX tot deze hoogte wisten te brengen. Dus Wall Street is zeker belangrijk voor onze index, niet alleen Wall Street maar wel is het voor 80% zeker dat als de indices op Wall Street gaan inleveren wij gewoon volgen. Daarom kom ik met deze waarneming, Wall Street kan voor een tijdje gaan corrigeren, daar hou ik rekening mee. Dat is ook een van de redenen waarom ik denk dat de AEX een top heeft neergezet en we nu terug kunnen richting de steunzone 558-560 punten.

Maar er is meer, dat komt ook uit de VS, de rentecurve is aan het afvlakken en dat is geen goed teken voor het vervolg daar wat betreft de economie. Als de rentecurve afvlakt moet men opletten voor een recessie, dat komt door dat de korte rente oploopt en de lange rente wat zakt tot ze elkaar ontmoeten op een bepaald ogenblik. Dus de FED blijft de korte rentes verhogen omdat de economie sterk groeit en er zijn geen signalen te bekenen dat de FED van dat pad af zal wijken, dus de rente zal nog worden opgetrokken door de FED, dat is hun verhaal.

Kijk, nu weet je meteen ook waarom Trump al enkele weken tegen de FED ingaat, hij wil dat niet dat de rente verder wordt opgetrokken omdat het zijn plannen dwarsboomt om een stevige economische groei te blijven realiseren zo lang hij President blijft. Dat lukt hem nu nog wel door de belastingsplannen die nu hun uitwerking volop krijgen (zie de 4,1% groei het afgelopen kwartaal) maar ook die zullen snel uitgedroogd geraken en wat dan? Geld voor nieuwe plannen is er niet meer of met andere woorden, die zal Trump er niet meer doorkrijgen (congres) en dat terwijl de korte rentes verder blijven oplopen. Een rekensommetje is daar niet voor nodig, de VS streeft af op een recessie ergens in 2019 en dat gaan we mijn inziens voelen op de beurzen. Let wel, de beurs loopt ongeveer een half jaar voor op hetgeen er komt, dus vanaf nu als er ergens vanaf Q2 in 2019 een recessie komt zou de markt moeten gaan twijfelen ofwel dalen. De rentecurve is al bezig met te dalen naar vlak ofwel naar de 0-waarde, ergens dit jaar zal die worden bereikt en het is zelfs mogelijk dat die negatief wordt later dit jaar (invert). We gaan het volgen de komende tijd, maar ik wil u er wel op wijzen dat het er dan voor de markten niet best uitziet en dat is voor mij een van de redenen dat ik moeite heb om aan te geven dat de beurzen nog veel ruimte omhoog hebben nu.

AEX:
Dus wat betreft de AEX, we zullen nog wat langer geduld moeten hebben voor dat ik erin geloof dat de index snel naar de 600 punten of hoger kan. In een dolle bui van koopgekte zou dat eventueel nog kunnen maar voorlopig zie ik dat fundamenteel niet zo zitten. Technisch eigenlijk ook niet want als u naar de dag grafiek hieronder kijkt dan ziet u een Triple Top staan, de laatste laat wat overshoot zien maar niet veel dus we kunnen het nog als een top zien waardoor TOP 3 er mogelijk staat. Als er daar een correctie op komt dan ziet u waar de steunlijn uitkomt, dat is rond de 558-560 punten en dat is dan ook mijn eerste doel.

Handelen op de indices?
Er komen zeker genoeg kansen en de volatiliteit kan weer wat gaan nemen, ik heb wat plannen klaar om ons door de komende periode heen te loodsen dus u kunt mijn acties volgen door lid te worden. Inschrijven kan via de link voor de nieuwe zomeraanbieding a €39 tot 1 oktober (zie https://www.usmarkets.nl/tradershop.html )

Grafiek AEX dag:


Grafiek Nasdaq:

Met vriendelijke groet,
Guy Boscart

Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

  • 07-29-2018 12:49
  • geplaatst door: Mike123
ach guy amazon op 1000 vond je ook hoog en ik zij we gaan veel hoger en kijk.... aug een dipje daarna verder omhoog naar 600+ , dow 30.000 , sp 3000
  • 07-29-2018 12:33
  • geplaatst door: Trader Guy
Uiteraard kunt u hier reageren op deze analyse, ook kunt u uw mening over de FED, VS, AEX geven ...

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia