icon
Overig

Het leven van Ralph Nelson Elliott (1/3); Texas, Mexico, Treinen, Slangen & Horeca

printPrint

Koersen voor dit artikel: AEX CAC Mid-Small EUR-GBP GBP-USD Bitcoin Bitcoin Cash

''De patronen zijn misschien niet altijd even duidelijk, maar ze vormen een methode die de trend vaststelt en geven een duidelijke waarschuwing voor een ommekeer in de markt.''

Van wie deze woorden zijn? Van Ralph Nelson Elliott. En waar ze over gaan? Zijn ontdekking dat de financiële markten zich in vaste patronen voortbewegen. Deze patronen worden decennia later nog altijd veelvuldig gebruikt, maar helaas ook misbruikt. Interessant is de nederigheid die door zijn woorden naar voren komt. Hij geeft de kracht, maar ook het zwakke punt eerlijk aan. Maar hoe kwam hij tot het vinden van deze patronen? Na het lezen van dit artikel weet u het. Bovendien heeft u dan inzicht in het leven van deze intelligente en bijzondere man.

Ralph Nelson Elliott is ruim 146 jaar geleden geboren in de Verenigde Staten, op 28 juli 1871. Naast zijn twee ouders had hij een oudere zus. Aan het eind van zijn tienerjaren verhuisde hij vanuit Kansas naar Texas.


Als tiener leerde Ralph om vloeiend Spaans te spreken en te schrijven. Ook begon hij een liefde te ontwikkelen voor Mexico, dat bijna 250 kilometer verder zuidwaarts lag. Zijn volgende stap is daarom eigenlijk geen verrassing. Op zijn 20e verliet hij namelijk zijn ouderlijk huis om daadwerkelijk naar Mexico te gaan. Daar werkte Ralph bij de spoorwegen, die toen volop aan het opkomen waren. Hij had in Mexico meerdere banen:

-Lineman; verantwoordelijk voor het aanleggen en onderhouden van de bovenleidingen van het spoor.-Treindienstleider; het aansturen van de wissels en zorgen dat de treinen veilig aankomen en vertrekken
-Stenograaf; het noteren van gesprekken in het tempo waarin ze uitgesproken worden
-Telegrafist; het versturen en ontvangen van telegrammen, meestal in morse-code.


Er is verder niets bekend over zijn (eventuele) schoolcarrière. Wel is bekend dat hij rond zijn 25e ging werken als accountant. Hij gebruikte zijn jarenlange ervaring bij de spoorwegen door zich als accountant te specialiseren in spoorwegen.

Op zijn 32e stapte Ralph in het huwelijksbootje met een vrouw uit New York. De daaropvolgende 25 jaar zou hij voornamelijk werkzaam zijn bij spoorbedrijven in Mexico en Midden-Amerika. Daar leidde hij gezien zijn professie een behoorlijk avontuurlijk bestaan. Zo was hij een volwaardig paardrijder en bevond hij zich in de hogere kringen met luxe en comfort. Daar was hij echter niet altijd. Elliott had namelijk ervaring met het eten van eekhoorns, hagedissen, papegaaien, vossen en slangen. Maaltijden die je niet direct verwacht bij de upper class.

Zijn werk had niet te lijden onder deze maaltijden. Een opgaande lijn kenmerkte namelijk zijn carrière. Het werk van Ralph hield in dat hij verantwoordelijk was voor financiële reorganisaties van meerdere bedrijven. Dat deed hij door nieuwe manieren van boekhouden te introduceren, die een andere manier van toewijzen behelzen dan de methodes die toentertijd vaak werden gebruikt. Als onafhankelijkde accountant, je zou hem ZZP-er kunnen noemen, heeft hij meerdere bedrijven geholpen. Hij hielp nooit meer dan één bedrijf tegelijk, zodat hij zich volledig op dat ene bedrijf kon focussen. Zijn resultaten waren echter uitstekend en zo gebeurde het dat hij gedurende de jaren een naam als expert had opgebouwd in het werkgebied van reorganisaties.

Externe factoren zorgden voor een noodgedwongen vertrek van Elliott uit Mexico in 1911. Meerdere gewelddadige revoluties vonden plaats, waarna de president van de V.S in Mexico verblijvende Amerikanen sommeerde te vertrekken. Elliott vertrok naar Los Angeles. Daar kende hij een moeilijkere periode. Hij had drie verschillende banen in 4 jaar tijd, solliciteerde vaak en dacht eraan om weer terug te gaan naar Midden-Amerika. Zijn kennis en kunde werd node gemist op sommige plaatsen. Zo was er een oproep uit Cuba, waarin stond: ''Your services badly needed''. Naar het schijnt, was hij een van de meest getalenteerde accountants in dat werkgebied, zeker in de regio Midden-Amerika. Dat was deels te danken aan zijn vaardigheid om vloeiend Spaans te spreken en te schrijven.

Uiteindelijk besloot hij om terug te keren naar Mexico, ondanks de politieke spanningen die er heersten. Daar bleef hij 2 jaar en rond zijn 50e levensjaar verhuisde hij met zijn vrouw naar New York. We hebben het inmiddels over het begin van de jaren 20 van de vorige eeuw. Het is niet duidelijk wat de exacte reden was dat ze juist naar New York zijn verhuisd. Het kan werkgerelateerd zijn, maar mogelijk ook omdat zijn vrouw daar oorspronkelijk vandaan kwam. Hij stopte met het solliciteren naar werk in Midden-Amerika. Blijkbaar beviel New York ook. Wel hield hij drang om te reizen.

Correspondentie uit die tijd maakt duidelijk dat hij naar Canada, Duitsland, Engeland en Frankrijk is geweest. Ondertussen begon hij zijn expertisegebied te verleggen van spoorwegen naar horeca. Denk hierbij aan restaurants, cafe's en tea rooms. Om bekendheid op dat gebied te krijgen, sloot hij zich aan bij de makers van een magazine over tea rooms. Dat was een sterk opkomende markt in deze periode. Zijn medewerking werd aangekondigd met een paginavullende introductie van Elliott. Daar ging hij in op zijn visie van accountant zijn. Blijkbaar was dit niet zomaar een introductie, want op basis hiervan werd hij door de Universiteit van Columbia uitgenodigd om te spreken over zijn werkgebied. Helaas had hij andere verplichtingen, waardoor het nooit door is gegaan.

Dit was het eerste van 3 artikelen over het leven van Elliott. Deze 3 delen moeten een beeld geven van de persoon die de Elliott Wave theorie heeft achter gelaten.

Hopelijk vindt u het interessant, reacties en eventuele vragen zijn welkom.

Na deze 3 delen, zal ik komen met een serie over de theorie zelf. Dit ga ik combineren met mijn archief van meer dan 10 jaar met Elliott tellingen op voornamelijk de AEX.

Voor mijn meest recente Elliott Wave analyse, verwijs ik u naar deze link.

Mark Steert
US Markets

 

Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia