icon
Technische Analyse

TA GOUD en OLIE: Death-Cross Goud en rebound 200-MA bij de Brent Olie

printPrint

Koersen voor dit artikel: Olie Brent Goud EUR-USD
De laatste dag van deze handelsweek onderwerp ik de commodities Goud en Olie aan een Technische Analyse voor u. Beide commodities hebben knap herstel getoond nadat ze een diepe bodem hebben gevormd in het begin van dit jaar. De Brent koers is opgeklommen van $27 dollar in het begin van dit jaar tot $46,6 vandaag terwijl de een troy ounce goud vandaag de dag $1.215 waard is ten opzichte van een waarde van $1.050 in december 2015. Kortom, een mooie stijging voor de grondstoffen maar het opwaartse potentieel voor beide grondstoffen lijkt af te nemen na een kleine correctie de afgelopen maanden.

Goud
Allereerst kijken we naar het koersverloop van goud op de middellange termijn. Zoals ik in de introductie al omschreef is de goudprijs knap herstelt ten opzichte van eind vorig jaar/begin dit jaar. Na de bodem van $1.050 is er een mooie oplopende trendlijn te zien die de goudprijs liet oplopen tot de top op de dagchart van $1.375.

Bij het bereiken van de top op $1.375 heeft de neerwaartse druk rond deze weerstand de goudprijs terug geleid naar de huidige bodem die vlak ligt bij de huidige stand van $1.200. Op de middellange termijn zien we nu dus een neergaande trend voor goud die is ingezet vanaf de top in juli. Vanaf dit punt is er een aaneenschakeling van lagere toppen en bodems te zien. Deze neerwaartse trend is niet de enige ''Bearish'' indicator voor de prijs van goud, naast de neergaande trend zijn er nog enkele ontwikkelingen voor de goudprijs waar te nemen die in het oog springen:
  • Het 50-daags gemiddelde dat als steun diende voor de goudprijs gedurende de rally omhoog werd neerwaarts doorbroken in de maand september en is sindsdien als weerstand gaan fungeren. 

  • Het 200-daags gemiddelde kon ook geen steun bieden aan de goudprijs en werd rond het niveau van de voormalig steunzone van $1.275 neerwaarts doorbroken. 

  • Door de waardedaling van de goudprijs loopt het 50-daags gemiddelde in rap tempo terug. Op de dagchart zien we nu dat het 50-MA het 200-Ma neerwaarts zal gaan kruisen. 
Daily Gold Spot Price:De ontwikkelingen rondom de voortschrijdende gemiddeldes van de goudprijs vallen mij op omdat deze duiden op een nog diepere koersval voor de goudprijs. Nu de goudprijs rond de zeer belangrijke steun van $1.200 staat kruist het 50-MA het 200-MA neerwaarts. Een dergelijke neerwaartse kruising van het 50-MA van het 200-MA noemen wij een Death-Cross. Het voornaamste kenmerk van een Death-Cross signaal is dat het wijst op een verhoogde kans op een dalende trend op de lange termijn.

Het is rondom dit punt dus zeer belangrijk om in de gaten te houden hoe de voortschrijdende gemiddeldes zich houden ten opzichte van elkaar. Daarnaast moeten we met een schuin oog blijven kijken naar de steun op $1.200, indien deze het zal begeven in combinatie met de aankomende Death-Cross zal een koersval richting de $1.050 niet ondenkbaar zijn.

Steun voor de koers van goud blijft voorlopig dus $1.200 met daaronder de $1.100 en $1.050 als steun voor de goudprijs. Weerstand voor het goud nu eerst $1.235 met daarboven weerstand rond het punt waar het 50- en 200-MA samen komen op $1.275-$1.280. 

''Het Zwarte Goud''
Om te kijken naar het prijsverloop van de olie pakken we de koers van Brent olie erbij. De Brent koers kent net als de goudprijs een stijgende trend hetgeen ervoor heeft gezorgd dat de Brent is teruggekomen vanaf $27 in het begin van dit jaar tot de top van $53,73 in oktober. Dit alles gebeurde in mooie geleidelijke stappen met behulp van de stijgende steunlijn onder de bodems van afgelopen jaar. Na de voorlaatste test van de steunlijn in september kwam de Brentkoers met behulp van de goede voornemens van de OPEC (organisatie van olie-exporterende landen) tot de jaartop van $53,73. De OPEC sprak zijn verlangens uit om collectief de overproductie terug te schroeven hetgeen zou zorgen voor een afname in het productieoverschot wat uiteindelijk kan resulteren in een stijging van de koerswaarde van olie. Na het bereiken van de top op $53,73 en de uitspraken vanuit de OPEC landen die erop duidden dan dat er voorlopig nog geen afname van de productie zal plaats vinden kwamen de koersen in verval.

De koers van Brent viel wederom terug tot aan de oplopende steunlijn die destijds wachtte rond de $48,25. De neerwaartse druk bleek echter te groot dat de beren de koers van Brent door deze steun lieten breken en de koers van Brent lieten terug vallen tot de $44-$45 zone. Hiermee zette Brent de laagste koers sinds augustus op de borden en er volgde een rap herstel tot boven het 200-daags gemiddelde dat nu als een zeer belangrijke steun fungeert voor Brent. Dit 200-daags gemiddelde wacht op $45,84 en is voorlopig de laatste strohalm voor Brent voordat de koers terug kan vallen richting de $42.25 waarna het positieve beeld van Brent serieus in gevaar komt. 

Daily Brent:In tegenstelling tot bij de goudprijs is het 200-MA nu in het voordeel van Brent. Het 200-MA oogt als een sterke steun waarbij de opwaartse druk rondom deze steunzone de koers van Brent binnen de range van $45-$50 punten kan houden. Aan de bovenkant van de dagchart zien we de steunlijn onder de bodems vanaf begin dit jaar rood kleuren aangezien deze nu als weerstand fungeert. Dit is momenteel het koersdoel voor Brent aangezien het met behulp van de steun rond het 200-MA weer de opgaande trend probeert te hervatten. Onderweg zal Brent wel moeten afreken met de weerstandlijn op $46,5 en het 50-daags gemiddelde op $48,64. 

Met onze service Guy Trading handelen wij ook op olie met boosters op de Brent koers. Deze maand hebben wij nog een mooie positie kunnen sluiten voor onze leden met een positief resultaat van meer dan €354,-. Bekijk onze tradershop voor de resultaten & reviews van Guy Trading en word lid tot 1 Februari 2017 voor slechts €39,-!

Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart
US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia
<-- pushup - yes -->