icon
Technische Analyse

TA: Beurzen trekken weer aan na kalm Paasweekend, AEX weer terug richting 520-523

printPrint

Koersen voor dit artikel: AEX DOW SP Fut Heineken DJ Transp. Nasdaq Goldmsachs IBM DAX
Na een redelijk rustig Paasweekend waar handel stil lag en de geopolitieke spanningen wat zijn terug gelopen kunnen de beurzen weer wat verder omhoog. De markten reageren goed op het feit dat de spanningen tussen de VS en haar tegenhangers de afgelopen dagen niet verder zijn opgelopen en dus reageren de aandelenkoersen wat positief. Gisteren, op tweede Paasdag, waren de Europese beurzen nog steeds gesloten maar in Amerika gaf men alvast een voorproefje: de beurzen daar gingen goed omhoog en lijken uit de negatieve flow van vorige week te komen. Zo sloot de Dow Jones ruim 180 punten hoger terwijl ook de overige Amerikaanse indices ruim in de plus sloten. Vandaag is het dus de beurt aan Europa om de week af te trappen en het lijkt erop dat men deze week voortvarend gaat beginnen. De futures staan voorbeurs wat hoger en het lijkt erop de de AEX vandaag weer richting de 518-520 zone gaat bewegen. Ook de DAX zal vandaag weer een poging wagen om de 12.200-12.250 weerstandszone te testen. Verder is het cijferseizoen nu echt begonnen, in Amerika komen vandaag wederom cijfers van grote jongens naar buiten terwijl morgen de eerste grote Nederlandse bedrijven naar buiten zullen komen met de resultaten over Q1.


Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: Vanaf 1 januari 2017 verstuurt analist Daïm Boscart in samenwerking met senior Trader Guy ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt d
it abonnement uitproberen tot 1 juli 2017 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 


Wall Street
Op Wall Street is men deze eerste week na Pasen goed begonnen en dit resulteerde dan ook in enkele mooie plussen in de VS. De Dow Jones wist met een plus van ruim 180 punten weer rond de 20.640 punten te sluiten terwijl de S&P 500 en de NASDAQ beide zo'n 0,85% aan waarde wisten bij te schrijven. Hiermee is de grootste druk voorlopig van de ketel op Wall Street aangezien vrijwel alle Amerikaanse indices weer ver boven de cruciale steungebieden staan. De S&P 500 staat met 2.350 punten weer ruim boven de 2.230-2.235 steunzone terwijl de NASDAQ weer richting de 5.900 puntenzone beweegt.

De Dow Transport weet voor het eerst in een paar weken tijd weer een grote opwaartse beweging te forceren, de Amerikaanse Transport index zakte de afgelopen weken zo'n 7-8% weg vanaf haar All Time High maar wist gisteren een grote plus van ruim 1,3% te noteren. Hiermee sloot de index op 8.990 punten en komt men weer dicht in de buurt van de 9.000 puntenzone wat toch een belangrijke grens is voor de index op het middellange termijn beeld. Voor de Transport index zou het goed zijn om vandaag weer boven deze grens te komen aangezien de opwaartse mogelijkheden boven dit punt aanzienlijk zullen toenemen. Om weer tot de ATH van 9.640 punten te komen zal men eerst boven de 9.000 punten moeten noteren om vervolgens de weerstandsgrens van 9.220 punten op te zoeken. Dit zijn voor de komende dagen dan ook de voornaamste koersdoelen voor de Transport index. Echter, één zwaluw maakt nog geen zomer en men zal moeten blijven waken voor een verdere koersval. De index moet stand houden boven 8.800 punten om een verder vervolg van de correctieve beweging uit te sluiten. Indien de Transport index vandaag de winsten van gisteren weer weggeeft komt men dus wederom serieus onder druk te staan. Het lijkt er echter op dat men klaar is met de neergaande beweging en dat de markten hun vizier weer naar boven kunnen bijstellen. 

De grootste paniek lijkt voorlopig verdwenen op Wall Street waar men vandaag weer wat cijfers krijgt te verwerken van enkele grootheden. Zo komen financials als BoA & Goldman Sachs naar buiten met de resultaten van Q1 en kunnen we in de farmaceutische hoek de Q1-cijfers van United Health en Johnson & Johnson verwachten. Nabeurs zal ook IBM met haar cijfers komen. Deze grote stroom aan cijfers van enkele grote spelers op Wall Street kunnen vanzelfsprekend hun effect hebben op het koersverloop van de beurzen in de VS vandaag. Verder komen er een uur voor de opening van Wall Street ook nog wat cijfers over de huizenmarkt naar buiten die in de VS ook vaak invloed hebben op het beursklimaat. Een mogelijk roerige dag dus op Wall Street waar de beurzen wel weer in een steuntje in de rug kunnen gebruiken. 

De Dow Jones heeft na de neergaande beweging van de afgelopen dagen goed gereageerd. Het leek erop dat de Dow Jones een moeilijke week tegemoet ging nadat de index afgelopen donderdag rond de 20.400 steunlijn sloot. Hiermee kreeg de neergaande beweging van de afgelopen weken een nieuw vervolg en leek een nieuwe test van de 20.400 steunzone aanstaande. De index bleef gisteren echter ongedeerd en met een dikke plus is men zelfs weer middenin de tradingrange van 20.520-20.740 punten terecht gekomen. De index blijft dus hangen in de consolidatiefase waarin de index zich nu al vanaf medio maart in begeeft. Zowel tests aan de bovenkant en aan de onderkant waarbij de index de range voor een zeer korte periode wist te verlaten zijn op niets uitgelopen en het wachten blijft op een serieuze uitbraak waarbij kant wordt gekozen. Aan de bovenkant ontstaan wel wat extra neerwaartse druk door de neergaande lijn over de toppen op de uurgrafiek die nu rond de 20.700-20.720 punten uitkomt, toch verwacht ik dat de index de komende dagen weer een poging zal wagen om deze weerstand te testen. De Dow Jones heeft alles droog weten te houden en de BULLS zullen wakker geschrokken zijn na de serieuze waarschuwing van vorige week. Zodoende zal men inzetten op een vervolgstijging waarbij de index voorbij de 20.740 punten zal moeten komen om de volgende weerstand van 20.850 punten op te zoeken.
 
Daily Dow Transport:Hourly Dow Jones:AEX
In Europa waren de beurzen gisteren nog gesloten en dus moeten we het doen met de eindstanden van afgelopen donderdag waar de AEX toch wel wat moest inleveren. Uiteindelijk sloot de index zo'n twee punten lager waardoor de AEX op 515,71 punten wist te sluiten. De dag daarvoor wist de index nog een jaartop om 521,5 punten te noteren waarna de index in een korte tijdsbestek keihard terugviel tot 514,7 punten. Een daling van maar liefst zeven punten in nog geen dag tijd, een daling die we al even niet meer hebben gezien gezien de relatief lage volatiliteit van de afgelopen maanden. De zorgen en spanningen op Wall Street waaiden dus over naar Europa waar de Europese beurzen ook de rekening gepresenteerd krijgen van toenemende onzekerheid en politieke instabiliteit. Ondanks de grote daling van de AEX bleef de index technisch gezien wel vasthouden aan enkele zeer belangrijke steunniveaus. Zo respecteert de index de 514-516 steunzone die de index momenteel zal moeten behoeden voor een verdere koersval van de index. Deze steunzone ondersteun de koers van de AEX namelijk zowel op de uurgrafiek (onderkant trendkanaal) als op de daggrafiek (blauw oplopende lijn & horizontale 514 steun). Kijkend naar de ontwikkelingen in Amerika gisteren en de voorbeurs futures vandaag heeft deze steunzone zijn werk uitstekend gedaan en zal de AEX vandaag rond de 518 punten weerstand openen en kan men zelfs weer op bezoek gaan bij de 520-523 weerstandszone. 

Op het middellange termijn beeld blijft de 520-523 weerstandszone een belangrijk punt op de grafiek. De AEX zal met het passeren van de 523 weerstand een zeer belangrijke weerstand uit het jaar 2007 aan de kant zetten waardoor de opwaartse mogelijkheden voor de index aanzienlijk zullen toenemen. In 2007 wist de index namelijk uiteindelijk tot een jaartop te komen van 564 punten waar mijn inziens het koersdoel voor de index ligt in het huidige kalenderjaar. Hievoor zal de index dan wel moeten afrekenen met de weerstandszone van 520-523 punten waarna de andere toppen van 2007 (rond de 530, 535, 540, 550 & 560 punten) aan de beurt zijn om uiteindelijk tot de top van 2007 te reiken. Voorlopig zal de focus dus blijven liggen op de 523 punten en na de terugtest van afgelopen week waar de index een betrouwbare bodem heeft gevormd is de kans groot dat men klaar is voor een volgende opwaartse stap op de daggrafiek.
 
Daily AEX:Hourly AEX:Aandeel in Focus - Heineken LONG
Vandaag bespreek ik een LONGkans voor het aandeel Heineken. De Nederlandse bierproducent kent een ijzersterke periode in 2017 en waar ik eerder al schreef dat Heineken richting de €81,5 zone zou bewegen geloof ik dat het biermerk nu klaar is voor een vervolgstijging tot de volgende top rond de €84-€85. Nu de technische marktcondities van de AEX en haar componenten sterk verbetert geloof ik dat Heineken de komende dagen de boventoon kan gaan voeren door een uitbraak boven de €81,5 te forceren. In dat geval kan Heineken een serieuze poging wagen om de topzone van €84-€85 te naderen en hier een nieuwe test van deze toppen te realiseren. Hoe dan ook doet Heineken het erg goed de laatste weken, het fonds was als een van de weinige slachtoffer van de uitverkiezing van Trump gezien het beoogde economische beleid van Trump tegen Mexico (waar het bedrijf een groot belang heeft). Nu Heineken weer rond de koersniveaus van augustus noteert (ruim voor de verkiezingen in de VS) lijkt het erop dat alle ''Trump-Zorgen'' zijn verdwenen en verrekend en stevent Heineken af op de hoogste koers in een lange periode.
Daily Heineken:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia