icon
Technische Analyse

TA AEX: Flinke terugtest, beurzen zakken verder weg richting steunniveaus

printPrint

Ondanks de goede start van de beurzen op Wall Street afgelopen maandag konden de Europese beurzen gisteren tijdens de eerste sessie van deze week niet imponeren. In tegenstelling tot de Amerikaanse markten afgelopen maandag hebben de Europese beurzen gisteren flink moeten inleveren en daarmee komen de markten behoorlijk onder druk te staan. Zo viel de AEX dik 6 punten terug terwijl de DAX meer dan 100 punten moest inleveren. Ook op Wall Street moest men aan waarde inboeten, men was hier vooral geschrokken over de bedrijfsresultaten van Goldman Sachs die minder waren dan verwacht. De Amerikaanse indices moesten zo gedurende de dag behoorlijk inleveren maar richting het einde van de dag werd een groot deel van de verliezen weggepoetst. Zo sloot de Dow Jones ''slechts'' 100 punten lager waar dit er eerder op de dag bijna 200 waren terwijl de S&P 500 de schade beperkt wist te houden 6-7 punten ofwel 0,3%. Nog niet al te veel aan de hand dus op Wall Street en per saldo staan de beurzen daar nog hoger deze week. Toch is het beeld op de beurzen momenteel wat negatief en na de daling van gisteren staan de markten weer op scherp. Belangrijke steunniveaus zijn gebroken en zodoende komen de volgende cruciale steunlijnen in zicht. Vandaag zal men kracht moeten tonen door niet nog verder weg te zakken anders kan het wel eens een heel vervelende week gaan worden op de beursvloer.


Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: Vanaf 1 januari 2017 verstuurt analist Daïm Boscart in samenwerking met senior Trader Guy ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt d
it abonnement uitproberen tot 1 juli 2017 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 


Wall Street
Een onrustige sessie op Wall Street dus gisteren waar de markten aan het begin van de dag toch behoorlijk onder druk kwamen te staan. De opgebouwde winsten van maandag werden direct onder druk gezet door de lagere opening en door de tegenvallende cijfers van Goldman Sachs en Johnson & Johnson moest met name de Dow Jones flink inleveren. Goldman Sachs leverde gisteren uiteindelijk ruim $10 aan beurswaarde in en komt daarmee voor het eerst sinds december onder de $220 te staan.

Ondanks de stroeve start wisten de beurzen aan het einde van de sessie toch de rug te rechten om zo een kleine spurt richting het noorden in te zetten om zo het grootste deel van de verliezen weg te werken. Uiteindelijk valt de schade dus mee op Wall Street waar de Dow Jones uiteindelijk boven de 20.520 steunlijn wist te sluiten. Het sluiten boven deze 20.520 steunlijn is een belangrijke move van de BULLS op Wall Street omdat men zo wederom binnen de bekende tradingrange van 20.520-20.740 punten noteert. Zodoende liggen er kansen voor de Dow Jones om gebruik te maken van de opwaartse druk die aan de onderkant van de range ontstaat om zo een gooi te doen naar een koersherstel tot aan de 20.740 weerstand. Wel neemt de neerwaartse druk binnen deze range aanzienlijk toe door de dalende weerstandslijn over de toppen op de uurgrafiek. Deze komt momenteel uit rond de 20.640 punten waar ook een horizontale weerstandslijn wacht op de koers van de Dow. Vandaag zal dus moeten blijken of men terug kan bewegen tot de slotkoers van afgelopen maandag om zo deze weerstandszone onder druk te zetten. Bij een opwaartse doorbraak van deze weerstandszone nemen de opwaartse mogelijkheden aanzienlijk toe aangezien dan voor het eerst in bijna 1,5 maand tijd de dalende weerstandslijn zou zijn gebroken en de weg richting de 20.740-20.850 open ligt.

Qua cijfernieuws wordt er vandaag gekeken naar Black Rock & Morgan Stanley die voorbeurs met cijfers komen waar Ebay & American Express nabeurs met hun Q1 resultaten komen. Verder zullen de Amerikaanse olievoorraden worden gepubliceerd vandaag die altijd hun effect hebben op de olieprijzen.

Hourly Dow Jones:AEX
Voor de AEX begint het cijferseizoen vandaag waar enkele belangrijke aandelen vandaag met de resultaten over Q1 naar buiten komen. Zo zijn vandaag ASML, Akzo Nobel, Vopak & Heineken aan de beurt. Op het moment van schrijven zijn de cijfers van Akzo & ASML al naar buiten gebracht en op het eerste oog zien deze er goed uit. Goed nieuws voor de aandeelhouders van deze bedrijven dus maar ook voor de AEX waar deze vier fondsen samen goed zijn voor zo'n 18% van de index. Met name ASML is een zware jongen binnen de AEX en drukt met een weging van bijna 10% behoorlijk op de index.

De sessie van gisteren was niet om over naar huis te schrijven van de AEX. De voorbeurs futures waren gisteren nog positief gestemd na de groene maandag op Wall Street maar al snel werd duidelijk dat men in Europa niet van plan was om dit groene pad van de Amerikanen te volgen. Al snel na de openingsbel in Europa zakten de Europese koersen wat weg en uiteindelijk draaiden de cijfers van groen naar rood. Wat volgde was een duurzame daling die de beurzen in Europa zo'n procent lager wisten te zetten. Een jammerlijke uitslag in Europa waar de markten vorige week ook al terrein hadden verloren. Zodoende begint de daling nu grotere vormen aan te nemen en staat de AEX nu al meer dan 2% verwijdert van haar jaartop die vorige week werd genoteerd. Vandaag zal men dus aan de slag moeten om weer wat koersverlies goed te maken om hiermee in ieder geval weer boven enkele belangrijke steunlijnen te noteren. Gisteren zakte de index namelijk aan het einde van de dag ook door de 510,6 steunlijn die bepalend is in het middellange termijn beeld van de index. Een notering boven deze steunlijn is zeer belangrijk voor de index om de korte termijn UPtrend levende te houden om zo weer de 514-516 zone op te zoeken. Hierbij krijgt de AEX wel hulp van de oplopende steunlijnen onder de meest recente bodems op de uurgrafiek. Hier is goed te zien dat deze steunlijnen momenteel uitkomen rond de slotkoers van gisteren waardoor er opwaartse druk zal ontstaan rondom dit punt die de index weer redelijk snel in veilig koersgebied kunnen brengen. 

Op het middellange termijn beeld blijft de index trenderen binnen de vooraf bepaalde range van 505/506-520/523 punten. Over een grotere periode genomen blijven de steun- en weerstandslijnen van deze range zeer belangrijk in het koersbeeld van de index. Aan de onderkant is er dus nog maar een beperkte ruimte voor een vervolgdaling aangezien de 505-506 steunzone onder geen beding mag worden doorbroken om de UPtrend van de afgelopen weken in leven te houden. Nu het 50-daags gemiddelde ook uitkomt rond de 505-506 punten is deze steunzone extra verstevigd maar de index ook extra kwetsbaar bij een neerwaartse doorbraak. Echter geloof ik dat de trend van de afgelopen weken zal worden voortgezet, The Trend is immers Your Friend. Zodoende verwacht ik dat de AEX de komende dagen weer zal trachten om de bovenkant van de zojuist genoemde range op te zoeken. De 520-523 zone zal wederom aan een test moeten worden onderworpen om de index de komende weken richting het beoogde koersdoel van 528 punten te brengen. Hier wacht mijn inziens de volgende serieuze weerstand voor de AEX na het doorbreken van de 520-523 weerstandszone. Om tot deze hoogtes te reiken moet men wel eerst afstand nemen van de weerstanden rond de 514 & 518 punten die momenteel neerwaartse druk op de koers zullen uitoefenen. 

Daily AEX:Hourly AEX:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia