icon
Technische Analyse

TA: Vijf voor twaalf op Wall Street, Beurzen in ''Correctie-Modus''. Ook AEX oogt zwak

printPrint

Koersen voor dit artikel: DOW AEX SP Fut Goldmsachs IBM DAX
En wederom een aanzienlijke daling op Wall Street waar de beurzen na een licht positieve opening weer weg zakten. Ondanks de goede start van de week afgelopen maandag komen de beurzen nu toch behoorlijk onder druk te staan op Wall Street. Zo leunt de Dow Jones momenteel op de 20.400 steungrens terwijl de S&P 500 nu onder de steunlijn van 2.340 punten staat. De BEARS op Wall Street lijken zodoende de overhand te krijgen en nu de grote jongens zoals IBM en Goldman Sachs het laten afweten in het cijferseizoen wordt de druk op de beurzen extra verhoogd. Ook in Europa is de druk vanuit Wall Street te merken. De beurzen hier hebben veel moeite om te herstellen van de daling die vorige week werd ingezet en tot vandaag voortduurt. Zo is de AEX inmiddels dik 12 punten weggezakt vanaf de jaartop van 521,5 punten terwijl de DAX de 12.000 puntengrens serieus onder druk zet. Ondanks een zeer sterke sessie van de AEX gisteren waar de index zelfs een plus van 4,6 punten noteerde moest men inboeten na de slechte opening van Wall Street. Zo hield de index bij het sluiten van de beurs nog maar 1,5 punt over terwijl de futures nabeurs zelfs rood kleurden. De markten staan zodoende op scherp en op Wall Street komen er steeds meer signalen naar voren die duiden op een mogelijke correctie. Vandaag zal hierin zeer belangrijk zijn aangezien de beurzen op een dun lijntje balanceren namelijk de steunniveaus rond de 20.400 & 2.340 punten.


Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: Vanaf 1 januari 2017 verstuurt analist Daïm Boscart in samenwerking met senior Trader Guy ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt d
it abonnement uitproberen tot 1 juli 2017 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 


Wall Street
Het technisch beeld op Wall Street begint naar mijn mening ernstige verzwakking te tonen door verder weg te zakken tot enkele zeer belangrijke steunniveaus. Zo zakte de koers van de Dow Jones voor het eerst sinds medio februari weer door de 20.400 punten wat momenteel misschien wel de belangrijkste steunlijn is voor de middellange termijn UPtrend. Daarnaast zakte ook de S&P 500 wederom door de 2.340 steunlijn waardoor ook hier de alarmbellen kunnen gaan rinkelen. Mocht de daling voor beide indices doorzetten de komende dagen dan ligt een daling tot de 20.000 & 2.300 punten voor de hand. Indien de indices op Wall Street de komende dagen zullen belanden rond dit punt zijn de rapen gaar en zal men definitief kant moeten kiezen. Een beweging tot onder deze niveaus zou namelijk een teken zijn voor een markt-brede correctie die vanzelfsprekend ook de Europese beurzen zou kunnen laten corrigeren. 

Allereerst is het dus zaak voor de Dow Jones en de S&P 500 om boven de 20.400 & 2.340 punten te blijven staan. Vandaag komt er wederom een stroom aan bedrijfscijfers en macro-economische cijfers naar buiten die hun invloed zullen hebben in het verloop van de koersen vandaag. Het cijferseizoen in de VS is vooralsnog niet goed begonnen en grote jongens zoals IBM, Goldman Sachs en Johnson & Johnson laten het voorlopig afweten. Mede hierdoor is de neerwaartse beweging van de afgelopen dagen in kracht toegenomen en zo raakt de Dow Jones maar niet uit de moeilijkheden. 

Op de uurgrafiek van de Dow Jones is goed te zien dat de neerwaartse druk op de index aanzienlijk is toegenomen. De uurcandles van gisteren laten een duidelijk neergaand verloop zien waarbij er geen enkele intentie is geweest om een herstelbeweging te starten. De geleidelijke daling van de Dow Jones heeft de index dus terug gebracht naar de 20.400 steunlijn waardoor er nu een grote uitdaging voor de index wacht. Op de uurgrafiek is er namelijk een grote opening ontstaan onder deze 20.400 steunlijn waardoor de eerstvolgende steunzone kan worden verwacht rond de 20.120 punten. Een daling van zo'n 1,5% kan dus worden verwacht als men verder wegzakt vandaag. Onder de 20.120 punten wacht de volgende steun rond de bekende grens van 20.000 punten waar de BULLS hun terrein met hand en tand zullen verdedigen. Een daling onder deze zone zou namelijk het einde van de UPtrend betekenen op de middellange termijn en een correctie in gang kunnen zetten.

Mocht de Dow Jones zich vandaag toch kunnen optrekken aan de 20.400 steunlijn zal de index weer proberen om zich terug te knokken tot de eerstvolgende weerstand van 20.520 punten. Hierboven wacht de tradingrange die reikt tot 20.740 punten maar onderweg naar deze weerstand kan ook weerstand worden verwacht rond de 20.640 punten en de dalende weerstandslijn over de toppen die momenteel rond de 20.600 punten uitkomt.

Hourly Dow Jones:AEX
DE volatiliteit op het Damrak neemt toe en dat is goed te zien in de koersfluctuaties van de afgelopen dagen. Zo verloor de AEX dinsdag zo'n zes punten aan beurswaarde terwijl er gisteren een plus van 4,6 op de borden stond. Aan het einde van de dag slinkte deze plus aanzienlijk door de zwakke opening van Wall Street. Zo viel de AEX terug van 514 punten naar 511 punten aan het einde van de dag. Hiermee houdt men op het Damrak een nare nasmaak over aan de slotuurtjes van gisteren maar technisch gezien is men erin geslaagd om de index boven de 510,6 punten weg te zetten. Een belangrijk punt aangezien deze steunlijn nog steeds een belangrijk punt is op de daggrafiek.

De AEX blijft de afgelopen dagen hangen binnen de tradingrange van de afgelopen weken waar aan de onderkant steun wacht rond de 506-508 punten en aan de bovenkant een weerstandszone wacht rond de 518-523 punten. Met name de 520-523 puntenzone is een belangrijke voor de AEX op de middellange termijn. Deze weerstandszone, die vorige week al eenmaal werd getest, is ontstaan in december 2007 toen de AEX een laatste poging waagde om boven de 523 punten te noteren. Destijds volgde de grote correctie van 2008 waar de beurs enorm aan waarde moest inleveren. Sindsdien is de index er in tien jaar tijd niet in geslaagd om de huidige koersniveaus te bereiken. Nu de index weer rond dit punt is belandt zullen de BULLS een extra inspanning moeten leveren om weer tot de topzones van 2007 te reiken. Uiteindelijk wist de AEX in 2007 een top te noteren op 564 punten, deze jaartop van 2007 is vooralsnog het koersdoel dat ik heb geformuleerd voor het huidige kalenderjaar. 

Op het moment ziet er echter allemaal wat broos uit voor de Nederlandse hoofdindex. De Europese beurzen zijn na het bereiken van de topzones vorige week onder serieuze druk komen te staan en dit gaat gepaard met een toenemende volatiliteit en grotere intraday schommelingen. Per saldo levert de AEX dus al 10 punten waarmee de index richting de onderkant van de range beweegt. De eerste steun voor de AEX zal wachten rond de 510,6 punten waarna de 508 en de 505/506 steunzone een verdere koersval voor de index moeten voorkomen. De Europese markten lijken vooralsnog niet klaar voor een serieuze correctie maar indien de koersen op Wall Street zich blijven doorontwikkelen als de afgelopen weken lijkt er geen ontkomen aan voor de Europeanen. De ogen vandaag zullen dus gericht zijn op Amerika waar de beurzen nu zullen moeten reageren op de situatie die gisteren ontstaan is. 

Daily AEX:Hourly AEX:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia