icon
Technische Analyse

TA: Knappe reactie Amerikaanse beurzen, AEX blijft boven 510,6

printPrint

Koersen voor dit artikel: DOW AEX DJ Transp. SP Fut CAC Mid-Small Gas Gas
Het was pompen of verzuipen voor de Amerikaanse indices gisteren bij opening en uiteindelijk werd het het eerste. De Amerikaanse indices reageerden adequaat op de dreiging die rond de steunniveaus was ontstaan en onder leiding van een ijzersterke Dow Transport klommen de beurzen uit het dal. Zo is de grootste dreiging voorlopig geweken en kan men op Wall Street opgelucht adem halen en wellicht nog iets hoger richting het weekend waar de Franse verkiezingen wachten. Deze verkiezingen blijven in beeld bij de belegger aangezien de markten hevig kunnen reageren op het mogelijke resultaat. Hierbij gaat het met name om de prestaties van Anti-Europa kandidaten Mélenchon en Le Pen, mochten deze twee (of een van de twee) goed presteren kan dit voor een hevige daling op de markten zorgen terwijl de markten opgelucht zullen reageren als Macron en Fillon boven verwachting presteren. In Europa nam men gisteren al een klein voorschot op de verkiezingen, de markten weten niet wat er gaat gebeuren en zo blijven de beurzen vast staan op dezelfde niveaus. Zodoende verwacht ik niet al te veel meer van de beurzen vandaag waar de AEX naar mijn idee gewoon tussen de 510,6-514 punten zal blijven hangen.


Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: Vanaf 1 januari 2017 verstuurt analist Daïm Boscart in samenwerking met senior Trader Guy ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt d
it abonnement uitproberen tot 1 juli 2017 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 


Wall Street
Een mooie slag voor de BULLS op Wall Street gisteren waar men afstand wist te nemen van de cruciale steunzones. Zo spurtte de Dow Jones weg van de 20.400 steunlijn terwijl de S&P 500 17 punten bij schreef en hiermee zelfs weer boven de belangrijke 2.355 steunlijn staat. Met deze opwaartse beweging is de grootste druk van de ketel op Wall Street en kan men op het moment weer rustig ademhalen. De markten stonden op de vooravond van een grote correctie maar met de huidige koersniveaus is de dreiging op een dergelijke correctie weer afgenomen. De grote aanjager op Wall Street was wederom de Dow Transport die momenteel een ijzersterke week kent. De index schreef gisteren 150 punten bij, zo'n 1,7%. Hiermee is de Dow Transport bezig aan een een knap herstel waarmee de index de afgelopen dagen 3% aan beurswaarde is gestegen. De Dow Transport is voor mij altijd een van de ''Leading Indicators'' aangezien deze volgens de Dow Theory een voorloper is op de Dow Jones. Een draai in de Transport kan een draai van de Dow Jones voorspellen. Waar de Dow Transport vorige week hard terug was gevallen namen de zorgen voor een correctieve beweging voor de Dow Jones dan ook toe bij mij. Echter, met de huidige ontwikkelingen laat de Transport index zien dat er weer mogelijkheden aan de bovenkant liggen en de krachtige opwaartse beweging geeft moed voor zowel de Transport als voor de Dow Jones Industrial.

Op de uurgrafiek van de Dow Jones is de opleving van gisteren goed waar te nemen. De index bewoog gisteren zonder slag of stoot richting het noorden waar de index afrekende met de 20.520 weerstand om zo weer in de tradingrange van 20.520-20.740 punten te noteren. Aan het einde van de sessie kreeg de Dow Jones het wat lastiger en moest het iets gas terug nemen. Reden voor deze belemmering van de koersstijging is de dalende weerstandslijn over de toppen, bij het aantikken van deze weerstand rond de 20.640 punten viel de index iets terug waardoor men uiteindelijk moest sluiten op 20.580 punten. Een stijging van 175 punten voor de Dow Jones dus en hiermee doet men het deze week vooralsnog aardig goed. Het volgende doel voor index gedurende de laatste handelsdag van deze week zal het doorbreken van de weerstandslijn over de toppen zijn. Deze lijn komt momenteel uit rond de 20.600-20.640 punten, een opwaartse doorbraak van deze weerstandslijn zou voor een aanzienlijke technische verbetering voor de Dow Jones op de uurgrafiek zorgen. Zo kan de Dow Jones bij een opwaartse doorbraak van de 20.640 zone direct op zoek naar de bovenkant van de range bij 20.740 punten waarna de 20.850 punten weer in beeld komt.

Hourly Dow Jones:AEX
Voor de AEX was het beeld gisteren redelijk gelijk aan dat van woensdag. Een goed begin van de dag waar de koersen redelijk oplopen om vervolgens met een klein plusje te sluiten. De AEX ging gisteren redelijk van start en al snel werd de weerstand van 514 punten opgezocht. Net als woensdag waren de BULLS niet bij machte om de index over dit punt heen te tillen waarna de rest van de dag een deel van de winsten werd ingeleverd. Uiteindelijk hield een half puntje over aan de dag waarmee de AEX wist te sluiten op 511,7 punten. Ondanks de omvang van de stijging kan de stijging als belangrijk worden bestempeld aangezien de AEX nu op een veilige marge van de 510,6 punten staat. Een daling onder deze 510,6 punten zou de index namelijk weer terug kunnen brengen naar de 505-508 steunzone waar de UPtrend van de index op de middellange termijn onder druk zou komen te staan. Voorlopig handhaaft de AEX zich in de tradingrange van de afgelopen dagen die zich bevindt tussen de 510,6 en 514 punten. Naar mijn idee zullen we met de Franse verkiezingen en dus de onzekerheid blijven staan in deze range om van het weekend de uitslag van de Franse verkiezingen eens goed door te nemen.

Op de middellange termijn blijft de AEX haar UPtrend van de laatste maanden vasthouden. De condities op het Damrak ogen nog steeds erg BULLISH en de voortvarende start van de dag de afgelopen dagen verklapt dat men nog van plan is om een verder vervolg aan de stijging van de afgelopen maanden te geven. De beurzen in Europa ondervinden echter hinder van een haperend Wall Street en de Franse verkiezingen die voor de deur staan. Naast de eerste ronde van de verkiezingen aankomende zondag zal wacht ook de belangrijke tweede ronde van de verkiezingen op 7 mei. Events die de aandacht vragen van de Europese belegger aangezien de Europese Unie mogelijk weer onder druk kan komen te staan bij een overwinning van een van de Anti-Europa kandidaten. 

Vooralsnog blijft de index hangen binnen de 505/506 - 520/523 tradingrange die op de middellange termijn de koersen in bedwang zal proberen te houden. De afgelopen periode heeft de index getracht de index zowel aan de bovenkant als aan de onderkant van deze range te verlaten maar tevergeefs. Indien we de trend op de lange termijn mogen geloven ligt een uitbraak aan de bovenkant meer voor de hand. De AEX is bezig aan een zeer sterke opmars en kan haar goede vorm uiteindelijk bekronen met een notering boven de 523 punten om zo in het vaarwater van 2007 te komen. Destijds reikte de index tot een jaartop van 564 punten waar het uiteindelijke koersdoel voor dit jaar ook zal wachten. Eerst zal de index dan wel moeten afrekenen met de weerstanden die wachten rond de 528, 535, 540, 550, 555 & 560 punten.

Genoeg werk aan de winkel dus voor de AEX de komende weken maar eerst zal de focus liggen op de verkiezingen in Frankrijk dit weekend.

Daily AEX:Hourly AEX:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia