icon
Technische Analyse

TA: Beurzen bewegen verder zijwaarts, move op komst

printPrint

Koersen voor dit artikel: DOW AEX SP Fut DJ Transp. KLM Nasdaq Boskalis Storm Ahold ING
En weer een zijwaartse dag op de beurzen waar de markten momenteel moeite hebben met het kiezen van richting. Met name op Wall Street is men besluiteloos en blijft men hangen rond de topzones van eerder dit jaar terwijl de Dow Jones nu al weken gevangen zit in een tradingrange van 100 punten. De zijwaartse beweging van de afgelopen dagen kan worden gezien als stilte voor de storm, de druk op de koersen wordt opgevoerd hetgeen voor een grote intraday beweging kan gaan zorgen op termijn. De vraag is welke kant men op al gaan bewegen, veel indices staan tegen de All Time Highs aan waardoor de weerstand, en dus de kans op een neergaande beweging, toeneemt. Naar mijn mening is de situatie op het moment dan ook onhoudbaar, de markten zullen eerst wat druk van de ketel moeten halen door een stapje terug te doen waarna de BULLS weer vrij spel zullen krijgen om de All Time Highs aan te vallen en te passeren.


Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: Vanaf 1 januari 2017 verstuurt analist Daïm Boscart in samenwerking met senior Trader Guy ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt d
it abonnement uitproberen tot 1 juli 2017 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 


Wall Street
Op Wall Street begint de druk enorm toe te nemen. Waar indices als de S&P 500 en de NASDAQ aan de bovenkant van het speelveld acteren en hun All Time Highs verbeteren blijven de Dow Jones en de Dow Transport index hangen rond enkele belangrijke koersniveaus. De beide indices hebben moeite met het doorbreken van enkele belangrijke weerstanden en laten zo de mogelijkheid liggen om door te stoten tot de topzones van eerder dit jaar toen de Dow Jones uiteindelijk kwam tot en recordstand van 21.170 punten. De laatste dagen geraakt de Amerikaanse hoofdindex niet verder dan de tradingrange van 20.900-21.000 punten waar momenteel een zware strijd gaande is om de te nemen richting.

Aan de bovenkant hebben we meerdere tests gezien van de 21.000 puntengrens waar de index twee keer kort wist uit te breken. Beide uitbraken werden direct de kop ingedrukt waardoor de index weer onder de 21.000 punten is komen te staan. Kijkend naar de uurgrafiek is deze ontwikkeling mooi te zien, over beide toppen is een neergaande weerstandslijn te trekken die begint vanaf de All Time High van 21.170 punten. Deze ontwikkeling met dalende toppen op de zeer korte termijn kan een teken zijn van een korte dalende trend waarbij de Dow Jones terug kan worden gezet tot 20.740 punten of zelfs 20.640 punten. De Dow Jones wist gisteren in ieder geval nog op een gepaste afstand van de 20.900 punten te sluiten op 20.943 punten maar indien de neerwaartse druk verder zal toenemen komt de 20.900 steunlijn weer snel in beeld waarna er een kleine terugtest op de loer lig.

Ook de Dow Transport, die vaak wordt gezien als een voorloper van het koersverloop in de VS, ligt er zwak bij. De Dow Transport loopt namelijk al een poosje achter en is nog ver van haar All Time High verwijdert. Daarnaast noteert de index onder haar 50-daags gemiddelde hetgeen voor problemen zorgt op de korte termijn. Deze neergaande lijn fungeert namelijk als weerstand en drukt op de koers van de Transport index. Zodoende heeft de index deze week al 120 punten moeten toegeven (1,3%) terwijl de S&P 500 en de NASDAQ op recordjacht zijn. Kleine divergenties dus tussen de indices op Wall Street en dit kan wel eens voor een negatieve wending zorgen op de korte termijn.

Hourly Dow Jones:AEX
De AEX kende gisteren een redelijke dag nadat er een stort van bedrijfscijfers naar buiten kwamen. Zo werden de cijfers van Ahold en ING bijzonder goed ontvangen terwijl Boskalis naar beneden duikelde doordat het bedrijf een omzetverlaging meldde. Daarnaast kwamen er ook veel cijfers van fondsen uit de midkap waar met name AirFrance-KLM opviel met een stijging van bijna 5%. 

In de tussentijd blijft de AEX index hangen rond de 535-537 punten waar een bijzonder zware weerstand op de index wacht. De bovenkant van het trendkanaal van de versnelde UPtrend die eind vorig jaar werd ingezet na de verkiezingen in de VS wordt namelijk aan een test onderworpen. De koers van de AEX reikt momenteel namelijk tot 535-537 punten waar de rood oplopende weerstandslijn van de AEX index uitkomt. Deze rode weerstandslijn heeft de afgelopen maanden als rode draad door de grafiek gelopen waar elke poging om een opwaartse uitbraak te forceren werd afgestopt door de neerwaartse druk die deze lijn met zich meebrengt. Naar mijn idee zal ook deze keer deze weerstandslijn de koersstijging van de AEX afstoppen. De stijging van de afgelopen periode is naar mijn idee gewoon te buitensporig en het is tijd voor een kleine corrigerende beweging alvorens de UPtrend weer kan worden hervat. De daggrafiek toont ook mogelijkheden voor een terugval voor de index tot zo'n 523 punten waar nu de onderkant van het oplopende trendkanaal uitkomt. Daarnaast loopt ook het 50-daags gemiddelde op tot zo'n 516 punten waardoor de opwaartse druk aan de onderkant van de grafiek wordt verhoogd. Zodoende kan de index rekenen op een behoorlijk sterke steunzone wanneer het tot een terugtest komt. Een dergelijke terugtest zien we vaken binnen een UPtrend en helpt de index in minder mooie tijden een koersval op te vangen. 

Uiteindelijk geloof ik dat voor zowel de indices op Wall Street als die in Europa de UPtrend nog lang niet op zijn einde is. Wel denk ik dat de beurzen eerst een stapje terug zullen moeten doen na het opwaartse geweld van de afgelopen periode. Zo kan men door middel van een mooie steunzone (hogere bodem) verder bouwen aan een stabiele en duurzaam oplopende trend waarbij het doel voor de AEX dit kalenderjaar rond de 564 punten ligt en met een beetje geluk wellicht 600 punten. 
Daily AEX:Hourly AEX:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia