icon
Technische Analyse

TA: Schade blijft beperkt na rumoerige dag op Wall Street. SHORTkans DSM

printPrint

Koersen voor dit artikel: DOW AEX DSM SP Fut DJ Transp. Microsoft Aegon BAM
Na een zeer rumoerige sessie op Wall Street waar de beurzen voor het eerst in een lange periode grote intraday bewegingen lieten zien zijn de beurzen iets lager gesloten. De schade die de indices op Wall Street opliepen werd richting het einde van de dag beperkt waardoor de BULLS op Wall Street opgelucht adem kunnen halen. De neerwaartse beweging was namelijk vrij serieus en dreef met name de Dow Jones en de Dow Transport in het nauw maar uiteindelijk valt de schade mee. Wel zie ik dit als een teken aan de wand voor de wereldwijde aandelenmarkten. De neerwaartse druk blijft toenemen en de BEARS lijken op de korte termijn de overhand te nemen. Wel zullen de BEARS de beurzen terug moeten dringen tot onder enkele bepalende steunniveaus wil men het karwei afmaken en de beurzen wat lager zetten met het oog op een vervolgstijging de komende weken. Met name de Dow Transport geeft de afgelopen dagen een duidelijk signaal af en staat op weekbasis al zo'n 1,6% lager. Een serieuze daling op weekbasis en zoals de Dow Theory ons voorschrijft moeten we waken wanneer de ''voorlopende indicator'' een draai van de trend aangeeft. Zodoende blijf ik op de korte termijn naar beneden kijken en verwacht ik een corrigerende beweging van zo'n 1%-2,5% op de korte termijn.


Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: Vanaf 1 januari 2017 verstuurt analist Daïm Boscart in samenwerking met senior Trader Guy ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt d
it abonnement uitproberen tot 1 juli 2017 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 


Wall Street
Een rommelige dag dus op Wall Street waar de beurzen vlak na opening enorm moesten inleveren. De markten zagen er niet goed uit en na dagen van zijwaartse bewegingen leek er eindelijk wat actie op de beursvloer te komen. De BULLS wisten het gat echter net op tijd te dichten waardoor de schade uiteindelijk beperkt bleef tot enkele acceptabele minnetjes. Opvaller binnen de Dow Jones gisteren was Microsoft dat zo'n 1,2% aan waarde moest inleveren nadat het naar buiten trad over de nieuwe Windows 10 update.

De Dow Jones trad gisteren voor het eerst sinds weken serieus buiten de tradingrange van de afgelopen weken door meer deze range voor meer dan 100 punten aan de onderkant te verlaten. De index viel zelfs terug tot onder de 20.800 punten maar wist zich gedurende dag op miraculeuze wijze te herstellen. Waar ik gisteren dacht dat het doek zou vallen voor de Dow Jones trokken de BULLS uit Amerika hun hoofdindex uit heb slop waardoor de index vandaag weer keurig binnen de 20.900-21.000 tradingrange noteert. Desalniettemin was de beweging van gisteren een bevestiging van wat ik al enkele dagen zie en roep. De Dow Jones wil niet meer en zal eerst een stapje terug moeten nemen alvorens men kan denken aan een nieuwe test van de 21.170-21.250 punten. Zodoende verwacht ik dat de Dow Jones de komende dagen zal gaan terugvallen tot de 20.540-20.740 steunzone om hier een nieuwe bodem te noteren om vervolgens de genoemde topzones weer op te zoeken. Ook het technische plaatje van de Dow Transport die gisteren na opening een zeer forse daling liet zien is voor mij een bevestiging voor hetgeen ik al enkele dagen roep. De markten zullen in mijn ogen een stap terugzetten om er later deze maand weer twee vooruit te zetten.

Hourly Dow Jones:AEX
Een verassende wending op het Damrak gisteren toen de AEX plots van richting wisselde. De index noteerde eerst een mooie plus waarna de winsten werden ingeleverd voor rode cijfers waar de index op een gegeven moment zelfs drie punten op de borden zette. Hiermee gaf de AEX een belangrijk signaal af en bleek dat een neergaande beweging zoals ik die de afgelopen dagen heb omschreven op de loer ligt. 

Grote verliezer binnen de AEX was Aegon dat met cijfers kwam en keihard werd afgestraft door be beleggers, een min van bijna 7%. Op de Midkap kwam ook BAM met cijfers maar het Nederlandse bouwbedrijf werd genadeloos afgestraft: een min van 8,4%. Zo hebben we gisteren ook de eerste reeks van slecht ontvangen bedrijfsresultaten verwerkt want ook in Amerika waren Macy's (-17%) en Snap (-21%) aan de beurt. Geen al te mooie dag op de beurzen dus.

Aan het einde van de sessie wist de AEX de schade te beperken tot zo'n 1,4 punten. Hiermee viel de koersduikeling van de index nog alleszins mee. Wel blijft de index met een slotstand van 534,24 rond de weerstandszone van 534-537 punten staan waar een serieuze weerstand op de daggrafiek wacht. Nu de index deze weerstand heeft bereikt zien we een duidelijke afzwakking van de koersstijgingen waardoor er een consoliderende fase aan de bovenkant ontstaat. Deze consolidatie is een van de eerste tekenen voor een klein verval van de AEX koers waar ik geloof dat de index eerst terug zal moeten vallen tot 523-528 punten alvorens er een verdere opwaartse beweging kan worden gerealiseerd. Verder zien we een tal van overige technische indicatoren en patronen die mij duidelijk maken dat de AEX toe is aan een stapje terug. 
  • Na het aantikken van de 537 weerstand is er een grote, rode candlestick gevormd die duidelijk aangeeft wat de intenties van de BEARS zijn rond dit punt

  • Op de daggrafiek zijn we een stijgende wig ontstaan, een koerspatroon waarbij de bodems in een sneller tempo oplopen dan de toppen. Nu steun en weerstand elkaar naderen is een neerwaartse beweging waarschijnlijker.

  • De RSI op dagbasis noteert nog steeds rond de 70 ofwel OVERBOUGHT.

  • De weerstandslijn die de AEX van een verdere stijging weerhoudt loopt al ruim een half jaar mee en is gedurende die tijd altijd gerespecteerd, geen uitzonderingen daar gelaten.
Deze punten zijn negatief voor de AEX op de korte termijn, MAAR: dit betekent niet dat de UPtrend ten einde is. Sterker nog, ik verwacht dat de AEX voor juli rond de 555-564 punten zal noteren maar eerst zal de index een stapje terug moeten doen. Dit is eigenlijk ook vrij normaal binnen een UPtrend. Beurzen bewegen nooit in een streep omhoog en van tijd tot tijd zal er een bodem moeten worden gevormd waar tevens een sterke steunzone zal liggen voor een toekomstige terugval van de index.

Daily AEX:Hourly AEX:Aandeel in Focus - DSM SHORT
Vandaag bespreken we een SHORT kans voor het aandeel DSM. Het Nederlandse chemieconcern timmert het afgelopen half jaar weer aardig aan de weg en na de terugval tot de €54,- zone eind vorig jaar heeft DSM de laatste maanden de smaak te pakken en werd er zelfs een nieuwe All Time High genoteerd op €67,5. Na het vormen van deze top is de koers weer wat weggezakt en dit lijkt ook logisch gezien de ontwikkelingen van het aandeel de laatste maanden. Het noteren van een nieuwe recordtop zoals DSM heeft gedaan gaat vaak samen met de nodige neerwaartse druk die automatisch voor problemen voor een onderliggende waarde zorgen. Daarnaast spraken de technische indicatoren ook niet in het voordeel van DSM. Zo testte het aandeel de bovenste Bollinger Band maar wist men niet uit te breken boven deze ''weerstand''. Wat momenteel volgt is een terugtest waarbij DSM alweer onder het 20-MA (middelste BAND) noteert waardoor het ernaar uitziet dat DSM door zal gaan tot het de ondersta Bollinger Band heeft aangetikt. Deze wacht rond de €64-€64,5 en dit is in mijn ogen dan ook het koersdoel voor DSM de komende dagen.
Daily DSM:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia