icon
Technische Analyse

TA: Europa blijft liggen rond topzones, Amerika onder druk na daling op Wall Street

printPrint

Koersen voor dit artikel: DOW AEX DJ Transp. SP Fut DAX Nasdaq
Na een volatiele week zijn de verschillen tussen Europa en de VS zichtbaar wat duidelijker geworden. Waar de markten in Europa wederom wat kleine plusjes wisten te realiseren bleef men in de VS achter. De Amerikanen beurzen leverden ,op de NASDAQ na, allemaal aan waarde in en hebben hiermee aangetoond voorlopig niet zitten te loeren op een opwaartse uitbraak. Met name de Dow Transport, die vaak wordt gezien als richtingaangevende indicator, moet een ferme tik verwerken nadat de index afgelopen week meer dan 2% aan beurswaarde moest inleveren. Verder lopen de overige indices op Wall Street ook tegen hun weerstanden aan en daarom verwacht ik behoorlijke neerwaartse druk in de VS die alleen maar verder zal oplopen de komende dagen. In Europa zien we dat de markten nu ook tegen hun toppen aanhikken, zowel de DAX als de AEX hebben de afgelopen week enkele toppen getest en zijn blijven hangen rond deze topzones. De DAX heeft echter wel de neiging om de ATH van 12.783 aan te scherpen tot de volgende mijlpaal van zo'n 12.850 punten. De neerwaartse druk op de koersen in Europa zal echter onverminderd aanhouden waardoor de kansen op een mogelijke vervolgstijging aanzienlijk slinken. Zoals ik de afgelopen dagen heb omschreven verwacht ik eerst een neergaande beweging voordat de markten zich weer kunnen concentreren op een vervolg van de UPtrend.


Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: Vanaf 1 januari 2017 verstuurt analist Daïm Boscart in samenwerking met senior Trader Guy ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt d
it abonnement uitproberen tot 1 juli 2017 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 


Wall Street
Een zware week dus voor de Dow Transport op Wall Street. De Dow Transport, die volgens de ''Dow-Theory'' een voorloper is voor de overige indices op Wall Street, moest afgelopen week 2% inleveren wat een behoorlijke tik is voor de index gezien de opwaartse beweging van Amerika de afgelopen weken. Nu de Dow Transport een duidelijk signaal heeft afgegeven is het oppassen geblazen voor de internationale aandelenmarkten. Ook de Dow Jones en de S&P 500 moesten vorige week inleveren en geven hiermee aan dat de neerwaartse druk rondom de topzones aanzienlijk is op Wall Street. 

Zo wist de S&P 500 dinsdag nog een nieuwe All Time High te noteren op 2.403 punten maar noteert de index inmiddels ''nog maar'' 2.390 punten. Een klein verval na het behalen van de nieuwe All Time High. Ook de Dow Jones heeft niet goed gepresteerd vorige week, de Amerikaanse hoofdindex sloot 0,5% lager en is hiermee net onder de belangrijke steunlijn van 20.900 punten gesloten. Zodoende blijft het beeld op de Dow Jones onveranderd, de index schommelt binnen de tradingrange van 20.900-21.000 punten. Echter zien we momenteel ook enkele uitschieters aan de onderkant waar de index vorige week intraday zelfs even terugviel tot 20.800 punten. Gelukkig voor de Bulls op Wall Street wist men het lek net op tijd te dichten waardoor de koersen van de index weer rondom de 20.900 punten noteren. Het blijft echter oppassen rond de huidige koersniveaus. Op de uurgrafiek zien we namelijk een BEARISH patroon op de zeer korte termijn waar de index is weggezakt na het noteren van een dubbele top op uurbasis. Deze dubbele top werd gevormd door twee kortstondige uitbraken van de index die gelijk werden opgevangen en gecorrigeerd door de BEARS. Nu we weer richting de 20.800-20.900 punten bewegen voorzie ik daling tot 20.740 punten waarna men kan gaan denken aan een GAPclose aan de onderkant van de chart tot 20.580 punten.

Nogmaals wil ik bij deze benadrukken dat de daling die ik verwacht zeker niet het einde zal zijn van de UPtrend. Ik verwacht namelijk een corrigerende beweging binnen de opgaande beweging. Een kleine tussenpauze om op adem te komen noem ik dit, de druk wordt van de ketel gehaald en er wordt een hogere bodem gevormd waarna de beurzen weer de middellange termijn trend omhoog kunnen volgen. Voor de Dow Jones kan deze bodem worden verwacht rond de 20.600-20.740 punten terwijl de Dow Transport terug kan vallen tot 8.800 punten.

Daily Dow Transport:Hourly Dow Jones:AEX
Voor de AEX blijft hetzelfde scenario als afgelopen week gelden. De index noteert momenteel rond de 535-537 weerstandszone waar de neerwaartse druk wordt veroorzaakt door de rood oplopende weerstandslijn die de index het afgelopen half jaar in bedwang heeft weten te houden. Ik verwacht dat deze weerstandslijn de index de komende dagen zal weerhouden van een verdere beweging omhoog. De afgelopen dagen heb ik rond de huidige koerszones namelijk de nodige BEARISH indicatoren en signalen gezien die duiden op een corrigerende beweging op de korte termijn:
  • Op de daggrafiek is een stijgende WIG te zien, dit koerspatroon waarbij de bodems in een versneld tempo oplopen maar de toppen tegen de weerstandslijn blijven staan is BEARISH van aard. In de meeste gevallen verlaat de koers de stijgende WIG dan ook aan de onderkant waarna een terugval tot de paarse cirkel (523-528 punten) zeker mogelijk is.

  • De RSI van de AEX noteert al even boven de OVERBOUGHT grens, een teken dat er relatief te veel wordt gehandeld in de index en dat er ook hier wat af kan gezien de huidige technische niveaus. 

  • Op de uurgrafiek toont de AEX ook enkele zwakheden, de index laat een dalende dubbele top zien op uurbasis waarna de index ook door de oplopende steunlijn van de afgelopen maand is gezakt. De combinatie van deze twee gebeurtenissen kan worden gezien als een waarschuwing voor de Bulls op het Damrak. 

De komende uren/dagen zullen dus bijzonder belangrijk zijn en blijven voor de AEX. De index is momenteel in gevecht men enkele zeer belangrijke toppen en steunlijnen die de richting voor de komende dagen kan gaan bepalen. Net als voor de Amerikaanse indices geloof ik dat de AEX en de DAX ook de komende dagen een klein stapje terug zullen moeten doen. Na de koersuitslagen van de afgelopen weken geloof ik zeker dat de index momenteel veel hinder ondervindt van de neerwaartse druk die aanzienlijk is toegenomen. Een kleine terugtest tot 528 of zelfs 523 punten is zeker mogelijk waarna men weer over kan tot de orde van de dag en op jacht kan naar een nieuwe jaartop voor de AEX.
Daily AEX:Hourly AEX:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia