icon
Technische Analyse

TA AEX: Toppen getest, tijd voor terugtest.

printPrint

Koersen voor dit artikel: AEX DOW SP Fut DJ Transp. Nasdaq
Na de test van alle topzones op de beurzen wisten de markten gisteren niet door te duwen. De plussen verdwenen gedurende de dag van de borden en maakten plaats voor rode cijfers. Vrijwel alle indices sloten gisteren uiteindelijk vlak en zo kabbelt men rustig zijwaarts voort binnen de tradingranges van de afgelopen weken. Het blijft wachten op een neerwaartse beweging binnen de UPtrend die ik al enige dagen voorspel en deze lijkt vandaag van start te kunnen gaan. De futures zijn vannacht namelijk behoorlijk teruggelopen naar aanleiding van nieuwe ontwikkelingen rondom Trump, Rusland en het ontslaan van voormalig FBI-directeur Comey. Met de toenemende onzekerheden in het vooruitzicht beginnen de beurzen te bezwijken onder de technische druk die de afgelopen dagen behoorlijk werd opgevoerd. Zodoende lijkt de tijd rijp voor een eerste neerwaartse beweging sinds een lange periode waarmee de druk van de ketel kan worden gehaald en de beurzen een nieuwe bodemzone kunnen vormen.


Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: Vanaf 1 januari 2017 verstuurt analist Daïm Boscart in samenwerking met senior Trader Guy ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt d
it abonnement uitproberen tot 1 juli 2017 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 


Wall Street
Op Wall Street is er amper wat gebeurt gisteren. De markten bleven steken rond de topzones en laten het technisch beeld voor de Amerikaanse beurzen zo onveranderd. De Dow Jones blijft hangen rond de 21.000 weerstand terwijl de Dow Transport niet voorbij haar 50-daags gemiddelde (weerstand) weet te raken. Ook de S&P 500 moest een klein minnetje dulden terwijl de NASDAQ als enige licht in het groen wist te sluiten. 

Technisch gezien veranderd er in mijn ogen dus vrijwel niets op Wall Street, de beurzen in de VS noteren bijzonder hoog en zijn nadrukkelijk bezig met het testen van enkele belangrijke toppen voor de indices aldaar. Het feit dat men hier al een poos mee bezig is en dat met name de Dow Jones en de Dow Transport (richting-aangevende indicator) er niet in slagen om tot hun absolute toppen te komen baart mij zorgen op de zeer korte termijn. 

Op de uurgrafiek van de Dow Jones is goed te zien dat de index er moeite mee heeft om een beweging te maken die de index tot de topzone van 21.170 punten kan brengen. Enkele pogingen van de index de afgelopen dagen hebben de Dow Jones kortstondig boven de 21.000 punten gezet maar vervolgens viel de index weer terug binnen de zijwaartse tradingrange van de index tussen de 20.900-21.000 punten. Ook gisteren slaagde men er ondanks een sterk begin niet in om de dalende weerstandslijn over de toppen opwaarts te doorbreken. Opnieuw is gebleken dat het de BULLS in de VS aan daadkracht ontbreekt boven de 21.000 punten. Een daling van zo'n 100 punten (vanaf de top) volgde na het noteren van de top waarna de index uiteindelijk weer rond het nulpunt wist te sluiten. Deze ontwikkeling op de Dow Jones was een extra bevestiging voor hetgeen ik al enkele dagen roep: de rek is er uit op Wall Street. De beurzen zullen moeten corrigeren binnen de UPtrend. Voor de Dow Jones voorzie ik dan ook een daling tot de 20.500-20.640 steunzone terwijl de overige indices wat weg zullen moeten bewegen van hun All Time Highs.

Hourly Dow Jones:
AEX
Ook de AEX heeft de afgelopen dagen geen duidelijk besluit kunnen nemen. De index blijft hangen rond de 534-537 punten waar de index serieuze hinder ondervindt van de oplopende weerstandslijn die de index geen doorgang verleent richting de volgende weerstand rond de 541,5 punten. Hier wacht dus een lastige opgave voor de AEX waardoor het koersverloop van de index zich de afgelopen dagen zijwaarts heeft ontwikkeld. Deze consoliderende fase van de index staat voor de onzekerheid die er momenteel heerst op het Damrak. Aan de ene kant wil men gewoon de trend vervolgen en die is duidelijk omhoog, terwijl aan de andere kant de huidige koopwoede niet krachtig genoeg is om de index over het ''dode punt'' te tillen. 

Dit gevecht tussen kopers en verkopers is interessant om te volgen en kan voor patronen op de charts zorgen die ons het een en ander kunnen vertellen. Een van de patronen die ik nu op de daggrafiek zie is een Stijgende Wig (''Rising Wedge'') dit koerspatroon toont dat de bodems sneller oplopen dan de toppen. In dit geval waar de toppen en bodems onevenredig van elkaar bewegen komen de steun- en weerstandslijn van de huidige trend nader tot elkaar. Een verkleining van het speelveld noem ik dit en dus meer spanning op de koersen. Zo zien we dat de AEX gisteren afscheid heeft genomen van de steunlijn aan de onderkant van de chart. Een neerwaartse uitbraak van de WIG dus wat vaak leidt tot een daling van de koers.

Verder laat de uurgrafiek van de AEX zien dat het momentum aan het draaien is en dat het sentiment stilaan negatief begint te worden. Na het bereiken van de jaartop rond de 538 punten is de AEX op een zeer rustig tempo gaan dalen. De rode dalende lijn over de toppen op de uurgrafiek toont duidelijk dat de opwaartse druk momenteel ver te zoeken is. Zo zien we op zowel de zeer korte als op de korte termijn de kans op een terugtest toenemen.

Zodoende verwacht ik deze week een negatieve AEX die een paar stapjes terug zal moeten doen. Wel zal de index binnen de UPtrend van de voorbije maanden blijven noteren, een corrigerende beweging binnen de UPtrend noem ik dit. Hierbij kan de AEX terugvallen tot 523, 525 of 528 punten waarna de focus weer zal worden gericht op een vervolgstijging. 

Daily AEX:Hourly AEX:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia