icon
Technische Analyse

TA: Beurzen pakken trend weer op na dubbele neerwaartse beweging.

printPrint

Koersen voor dit artikel: DOW AEX ING SP Fut DJ Transp. Nasdaq CAC Mid-Small
Na twee donkerrode openingen hebben de beurzen de draad weer enigszins opgepakt en lijkt er een einde gekomen aan de korte maar zeer krachtige correctieve beweging waar de beurzen zo'n 3% terugvielen in nog geen anderhalve dag tijd. Deze beweging was precies zoals ik hem omschreef, een korte maar krachtige terugtest binnen de UPtrend. De AEX viel hiermee terug tot de ultieme steunzone binnen de uptrend die rond de 520 punten wachtte. Hier stuitte de daling op een sterke steunzone door een horizontale steunlijn alsmede het 50-daags gemiddelde dat rond dit punt wachtte. In Amerika was de opening minder zwak, na veel gerommel met de futures die voorbeurs op en neer gingen opende de indices met een kleine min om gedurende de dag een mooie winst op te bouwen. Zo stond de Dow Jones op een gegeven moment zelfs 100 punten in de plus en liet ook de NASDAQ zien dat het de intentie heeft om de negatieve flow van woensdag achter zich te laten. Zodoende verwacht ik dat de beurzen vandaag hun best zullen doen om de schade die deze week is opgelopen te beperken en weer wat richting het noorden te bewegen.


Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: Vanaf 1 januari 2017 verstuurt analist Daïm Boscart in samenwerking met senior Trader Guy ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt d
it abonnement uitproberen tot 1 augustus 2017 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 


Wall Street
Op Wall Street was er gisteren weinig aan de hand na de forse neerwaartse beweging van twee dagen geleden. De beurzen moesten woensdag fors toegeven en verliezen van 3% waren geen uitzondering in de VS. Toch wist men gisteren knap stand te houden, de beurzen gaven bij opening niet te veel toe waarna er zelfs richting het nulpunt en daarboven werd bewogen. Zo zagen we enkele mooie plussen waardoor de beurzen weer enkele mooie koersniveaus wisten te bereiken en misschien nog wel belangrijker: bepalende steunniveaus werden gerespecteerd hetgeen de UPtrend in leven houdt.

De grootste winnaar op Wall Street gisteren was uiteindelijk de NASDAQ die een deel van het grote verlies van woensdag kon goedmaken door een plus van 0,75% op de borden te zetten. De Dow Jones schreef 56 punten aan waarde bij terwijl de Dow Transport een mooie opwaartse beweging heeft laten zien die zeer belangrijk was voor de index. De Dow Transport noteerde namelijk rond het 200-daags gemiddelde dat na de 9% daling van de afgelopen weken enorm onder druk is komen te staan. Gelukkig voor de BULLS op Wall Street wist men de index boven deze stand te houden waardoor er vooralsnog weinig aan de hand lijkt op Wall Street. De indices blijven doen wat wij van te voren verwacht hadden: een behoorlijke korte neerwaartse beweging binnen de UPtrend om deze duurzaam oplopende trend vervolgens weer te hervatten. Naar mijn mening zullen we de komende uren/dagen/weken de trend omhoog weer hervatten om de ATH's van Wall Street weer in het vizier te krijgen.

Op de uurgrafiek van de Dow Jones is de terugtest van woensdag goed te zien. Ook gisteren bij opening was het nog even aftasten aangezien de koers van de Dow Jones nog wat verder wegzakte om een bodem te vormen rond de 20.550 punten. Hier werd de koersval van de Dow Jones opgevangen door een belangrijke steunzone aangezien hier de koersniveaus wachten van de vooravond van de eerste ronde van de Presidentsverkiezingen in Frankrijk. Zoals u waarschijnlijk allemaal weet openden de beurzen de daarop volgende dag met een bijzonder mooie plus waardoor er GAPS op de grafieken ontstonden. Nu de Dow Jones is teruggevallen tot de 20.540 zone kunnen we spreken van een GAPFILL, een terugtest tot aan de onderkant van de GAPzone waardoor de oneffenheden op de grafiek zijn glad gestreken   en de blik weer naar het noorden kan worden gericht. De komende uren voorzie ik dan ook een opwaartse beweging voor de Dow Jones waar men eerst door de 20.740 weerstand zal moeten breken om vervolgens de oude tradingrange van 20.900-21.000 punten weer op te zoeken.

Hourly Dow Jones:
AEX
Ook de AEX liet een koersverloop zien zoals ik dat had beschreven. Een terugtest om enkele steunlijnen te testen, even aanvoelen hoe de BULLS hun belangen beschermen om vervolgens de rit omhoog weer te vervolgen. En conform verwachting viel de AEX dan ook snel en hard terug, na de dikke min van woensdag noteerde de AEX ook gisteren weer een forse min waarbij de index op een gegeven moment 9 punten in de min stond. In totaal zakte de index in een tijdsbestek van 1,5 dag maar liefst 15-16 punten weg. Een ruime daling van zo'n 3% waardoor de markt toch even zenuwachtig werd aangezien er een zeer belangrijke steunzone werd aangedaan. De index testte namelijk even kortstondig de 519/520 steunzone waar een zeer betrouwbare en sterke steun op de index wacht ik de vorm van de horizontale 520 steunlijn in combinatie met het oplopende 50-daags gemiddelde. Deze steunlijnen deden dan ook wat er van hen verwacht werd wat voor een mooi effect op de index zorgde.

De grote rode candle van gisteren werd voor een groot deel teniet gedaan, de body van de candle werd voor het grootste gedeelte omgeruild voor een shadow waardoor de koers van de AEX weer boven de 524 punten wist te sluiten. Een erg belangrijke move voor de AEX omdat de index hiermee boven de oplopende steunlijn onder de bodems van het afgelopen half jaar wist te sluiten. Deze steunlijn staat symbool voor ''De Trump-Rally'' van het afgelopen half jaar en een slot onder deze steunlijn kan dan ook voor een negatief effect zorgen. Gelukkig voor de BULLS werd de koers dus op tijd ''strak getrokken'' waardoor vandaag de focus weer op een herstelbeweging ligt. De AEX zal de komende uren/dagen trachten weer tot de 528-532 weerstandszone te komen om vervolgens de focus weer te verleggen naar de jaartop van 538 punten.

Daily AEX:Hourly AEX:Follow-Up ING
In mijn TA van gisteren omschreef ik een LONGkans voor het aandeel ING en deze zal ik nog eens met u doornemen. ING liet gisteren namelijk een erg volatiel koersverloop zien waarbij de index bijna 3% in de min stond om vervolgens ''slechts'' 0,5% lager te sluiten. De instap van ING die ik rond  de 14,85-14,9 had gelegd is vooralsnog een mooi punt gebleken aangezien ING rond deze koers (zelfs iets hoger) is gesloten. De opwaartse kracht die ING heeft getoond na het testen van het 50-daags gemiddelde gisteren is voor mij een belangrijk teken om nog te geloven in een LONG van ING. Het fonds anticipeerde gisteren gewoon in de marktbrede daling van de AEX index maar de intenties liggen nog steeds omhoog (net als voor de AEX overigens). Zodoende blijf ik vasthouden aan de LONGkans die ik gisteren communiceerde en laat daarvoor dezelfde waarden als gisteren gecommuniceerd gelden. 

Daily ING:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia