icon
Technische Analyse

TA: Vijf voor twaalf op Wall Street, Europa onder druk door sterke Euro

printPrint

Handel op de beurs beslaat meer dan enkel kijken naar één losse index of losse fondsen. Ik houdt bijvoorbeeld naast de Dow Jones ook de overige indices scherp in de gaten om het sentiment op de markt te proeven en te kunnen anticiperen op een mogelijke beweging wanneer deze op voorhand al wordt aangekondigd. Zo vertelt de sterke Euro en de technisch zwakkere olie dat de DAX en de AEX het de komende weken erg moeilijk kunnen krijgen. Wat ik misschien nog wel interessanter vind is om de nationale indices in de VS tegen elkaar weg te zetten. In tijden van een duidelijke correctie of een duidelijke rally bewegen deze namelijk eensgezind dezelfde richting op. Wanneer dit niet gebeurt is er sprake van divergentie, een vervelend verschijnsel dat de markten behoorlijk onder druk kan zetten. Ook nu zien we in de VS dat er divergentie in de maak is. De opzichzelfstaande opereren onafhankelijk van elkaar en kiezen ieder hun eigen richting. Zo wil de Dow Jones van geen wijken weten en blijft men de records opstapelen. Echter kijk ik met een schuin oog naar de overige indices zoals de Dow Transport, de Nasdaq & de Russell 2.000 en wat ik daar zie bevalt mij, en waarschijnlijk menig investeerder, allerminst. De Dow Transport zinspeelt op een test van het 200-MA terwijl de Russel 2.000 en de Nasdaq gisteren met enkele zeer belangrijke steunlijnen braken. Het ligt er broos bij en de technisch zwakke Amerikanen en de Europese indices die hinder van de sterke Euro ondervinden kunnen de komende dagen wel eens behoorlijk inleveren.


Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: Vanaf 1 januari 2017 verstuurt analist Daïm Boscart in samenwerking met senior Trader Guy ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt d
it abonnement uitproberen tot 1 oktober 2017 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

Wall Street
Om u een beeld te geven van de situatie in Amerika heb ik vandaag voor u vier grafieken gemaakt vandaag die de situatie van de verschillende indices laat zien. Aan de hand van deze grafieken is tevens duidelijk op te maken dat de verschillen tussen de indices oplopen en dat het sentiment op Wall Street langzaam aan negatief begint te worden. 

Beginnend bij de best presterende index in Amerika de afgelopen weken de Dow Jones. Voor deze index heb ik de weekgrafiek bekeken die duidelijk laat zien dat de index aan de bovenkant van de huidige bull-beweging van de afgelopen acht jaar zit. Wanneer we kijken naar de opleving van de Amerikaanse hoofdindex die eind 2008/begin 2009 werd ingezet is duidelijk te zien dat de index keurig gestaag aan het oplopen is waarbij de index rekening houdt met de weerstandslijn over de toppen die al bijna zo'n 9 jaar keurig meeloopt. Met de doorbraak van de 22.000 zone heeft de Dow Jones deze weerstandslijn weer in het vizier en kan er logischerwijs weer wat van de koers af. Daarnaast zal de 22.000 puntengrens ook een taaie psychologische barrière blijken aangezien we dit verschijnsel ook bij het doorbreken van de 20.000 & 21.000 punten hebben gezien. Het doorbreken van een dergelijke mijlpaal gaat nooit zonder slag of stoot en kopers en verkopers zullen elkaar in de weg zitten rond deze stand. Ook is de RSI op weekbasis doorgeslagen tot bijna 80 punten. Zodoende kunnen we stellen dat de Dow Jones op weekbasis zwaar ''Overbought'' is en dat er de komende weken weer wat van de koers af kan. 

Verder heb ik voor u drie grafieken gemaakt die aangeven hoe de rest van de Amerikaanse indices ervoor staan. Allereerst kijken we naar de Nasdaq, de Amerikaanse techindex die het afgelopen jaar floreerde heeft de laatste maanden wat haperingen laten zien waarbij de index behoorlijk terugviel. Zo zagen we na een lange BULL-beweging plots een behoorlijke correctie van 250 punten waarbij de Nasdaq terugviel van 6.341 punten tot 6.087 punten. Deze teleurstellende beweging werd vervolgens van de borden gepoetst en de Nasdaq wist zelfs een nieuwe hogere All Time te noteren van 6.460 punten. Na het noteren van deze All Time High is de index opnieuw weggezakt en blijft komt men toch opnieuw onder druk staan nu de Nasdaq gisteren brak met de oplopende steunlijn aan de onderzijde van het oplopende trendkanaal. Hieronder wacht echter nog wel een andere steunlijn in de vorm van de oude All Time High van 6.340/6.341 punten maar wanneer ook deze gebroken wordt voorzie ik een verder daling tot het 50-MA dat rond de 6.250 punten wacht. 

Dan pakken we ook even de Russell 2.000 erbij, deze index is een verzameling van de kleine Small-Cap fondsen die een goed beeld geven van de status van de Amerikaanse economie gezien het feit dat de meerderheid van deze bedrijven enkel in Amerika actief is. De Russell 2.000 heeft net als de Nasdaq een mindere periode achter de rug en waar de Dow Jones telkens hogere standen op de borden zette de afgelopen twee weken blijven deze indices verder terugvallen. De Russell 2.000 brak gisteren zelfs met het 50-daags gemiddelde aangezien de index opniet een half procent aan waarde moest inleveren. Zodoende is de eerste technische verzwakking een feit voor de RUSSEL 2.000 en kan men zelfs opzoek gaan naar het volgende steungebied dat fors lager ligt. De index kan de komende uren namelijk zelfs terugzakken tot de 1.355-1.375 punten.

Dan hebben we nog de Dow Transport index die behoorlijk onder druk is komen te staan. De Amerikaanse Transport index, volgens de Dow Theory een voorloper van de komende beweging op de Dow Jones. Is de afgelopen maar liefst 6% afgegleden en daarmee is hier het 200-daags gemiddelde binnen handbereik gekomen van de index. De verwachting is dan ook dat de index de komende dagen een test van deze steunlijn zal gaan bewerkstelligen waarmee de indices behoorlijk onder druk kunnen komen te staan.

Al met al een zorgwekkende situatie in de VS dus. De grootste index de Dow Jones verbloemd in mijn ogen de situatie zoals ik die zie en waarbij meerdere indexen een duidelijke waarschuwing afgeven. De Dow Transport balanceert op het randje en de Nasdaq en de Russell 2.000 zijn al door de eerste steunlijnen gezakt. Het is dan ook vijf voor 12 op Wall Street en ik verwacht dan ook een behoorlijke correctie die de komende weken al kan worden gestart.

Daily NASDAQ:

Weekly Dow Jones:Daily Transport:Daily Russel 2.000:AEX
Dan kijken we ook nog even naar de AEX index die er uiteindelijk nog steeds redelijk voorstaat. Zoals ik de afgelopen dagen al aangaf is de index opnieuw in een tradingrange belandt waarbij men schippert tussen de 521 steunlijn (50-MA) en de weerstandszone aan de bovenzijde die rond de 528/530 punten wacht. Deze tradingrange, waarin de index in mei en juni ook al even geparkeerd stond. Zal de komende dagen het speelveld worden van de beleggers op het Damrak waarbij ik geloof dat men dit speelveld uiteindelijk aan de onderkant zal gaan verlaten. De AEX heeft goed geboerd gedurende het cijferseizoen waar enkele grote jongens met redelijke cijfers naar buiten kwamen. Deze cijfers hebben de index de afgelopen twee weken wat omhoog getild waar de Duitse DAX index meer hinder ondervond. Deze viel de afgelopen periode namelijk behoorlijk terug mede door de zeer sterke Euro die inmiddels al bijna 1,19 noteert ten opzichte van de Dollar. Voor een exportgeoriënteerde industrie zoals die van Duitsland is dit natuurlijk funest en zodoende is dit ook te merken op de Duitse aandelenmarkt.

De komende dagen zal de AEX in mijn ogen ook het Duitse verloop gaan volgen waarbij de index terug kan vallen tot de bodemzone rond de 506 punten. Om daar te komen zal er wel eerst wat moeten worden geëxperimenteerd met de steunlijnen die hier tussen liggen. Zo kan de AEX de komende uren terugvallen tot het 50-daags gemiddelde dat rond de 521 punten wacht maar ook bij 512/513 punten wacht een sterke steun. 
Daily AEX:Hourly AEX:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia