icon
Technische Analyse

TA: Beurzen hoger na goed banenrapport en opleving Euro

printPrint

Koersen voor dit artikel: AEX DOW Nasdaq DJ Transp. SP Fut RSL2000 EUR-USD DAX
Vorige week begonnen de beurzen in Europa niet al te best maar gedurende de week hebben we de markten hun herstellend vermogen laten zien waardoor de beurzen per saldo aan waarde hebben bijgeschreven. Met name afgelopen vrijdag toonden de Europese beurzen zich zeer veerkrachtig nadat de Euro wat afzwakte door de sterkere Dollar die een beetje hulp kreeg van het sterke banenrapport. Zo verdwenen de rode cijfers in Europa van de borden en maakten deze plaats voor een plus van zon 1%. Hiermee hebben de beurzen in Europa op weekbasis uiteindelijk mooi aan waarde weten te winnen. De AEX sloot de week ruim 3,5 punt hoger af waarmee de Nederlandse hoofdindex nu tegen de forse weerstand van 528/530 punten staat. De Duitse DAX index sloot de week ruim 130 punten hoger en wist hiermee ruim 1% aan waarde te winnen, de Duitsers sloten hiermee rond de 12.300 punten en bevinden zich hiermee in de tradingrange van 12.090-12.390 punten. Ook de Duitsers zullen het rond de huidige koers lastig gaan krijgen aangezien de 12.350/12.390 zone als weerstand geldt aangezien daar de oude ATH van 2015 op de koers zal drukken. Op Wall Street blijft het allemaal moeilijk maar wel zien we nog steeds dat bepaalde indices onder druk staan. De Dow Transport herstelt weliswaar lichtjes de afgelopen dagen maar deze index blijft er per saldo nog steeds slecht bijliggen. Ook de Russell 2.000, Nasdaq en de SOX doen het matig waar we zien dat de S&P 500 niet echt voorwaarts wil bewegen. Kortom, de beurzen testen enkele belangrijke weerstanden nu en met name in Amerika zien we dat de divergerende koersen het spel bemoeilijken. Daarnaast zal ook de Euro/Dollar verhouding deze week een grote rol kunnen spelen. Zoals we zagen zijn de indices namelijk nogal gevoelig voor de volatiliteit van deze wisselkoers die na een lange rally onder druk is komen te staan.


Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: Vanaf 1 januari 2017 verstuurt analist Daïm Boscart in samenwerking met senior Trader Guy ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt d
it abonnement uitproberen tot 1 oktober 2017 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

Wall Street
Op Wall Street zal er deze week wederom veel duidelijk moeten worden. De divergenties tussen de verschillende indices beginnen enorm op te vallen en men snapt ook niet goed waar deze vandaan komen. De Dow Jones noteerde acht dagen op rij een nieuwe All Time High terwijl de overige indices in moeilijkheden kwamen. Vaak zijn de verzwakkingen op de andere markten een reden voor een hoofdindex om waarde in te leveren op den duur. Maar wat is er nou precies aan het divergeren en welke verschillen zie ik?

  • De Transport index, voorloper van de Dow Jones volgens de Dow-Theory, noteert inmiddels 5% lager dan haar All Time High waar de Dow Jones deze de afgelopen acht dagen heeft aangescherpt.

  • De Nasdaq heeft de afgelopen dagen technische verzwakkingen getoond, de index viel buiten het opwaartse trendkanaal van 2017 en leverde tevens als enige grote index wat aan waarde in.

  • De Russell 2.000 die men vaak als graadmeter van de Amerikaanse economie gebruikt (meest bedrijven binnen de RUT opereren voornamelijk binnen de VS)  verloor deze week 1,2% aan waarde en zakte door het 50-MA. Waar de Dow Jones acht dagen een nieuwe ATH vormde verloor de Russell 2.000 zes van deze acht dagen aan koerswaarde.

  • De S&P 500 blijft rond de ATH zone van 2.470/2.480 punten staan maar weet niet echt uit te breken aan de bovenkant. De index is neutraal en wacht rond de weerstandszone van 2.470/2.480 punten op een sein om uit te breken tot de magische 2.500 mijlpaal of te corrigeren richting de 2.350 punten.

  • De semiconductor index (SOX) is net als de Russell 2.000 flink afgezakt de afgelopen weken en noteert hiermee ook onder het 50-MA. Hiermee is een belangrijke graadmeter van de Nasdaq ook behoorlijk weggezakt en zien we dat ook de condities voor de Nasdaq beginnen af te zwakken.
Zoals u kunt zien in bovenstaand overzicht ga ik niet blind mee in het feestgedruis op Wall Street waar men de handen op elkaar slaat door een ijzersterke Dow Jones. Waar het paradepaardje van Wall Street acht dagen op rij nieuwe All Time Highs noteert zie ik dat de overige indexen het erg zwaar hebben en steken laten vallen. De geschiedenis leert ons dat correcties niet worden aangegeven door de grote jongens maar dat we ook juist naar de onderliggende factoren moeten kijken om een daling te begrijpen en aan te kondigen. Waar de Russell 2.000, de Dow Transport en de SOX allen onder het 50-MA bewegen en de Nasdaq ook begint af te zwakken verwacht ik dan ook geen wonderen meer op Wall Street. De komende dagen kan de Dow Jones wel eens voor een verrassing komen te staan die de index behoorlijk zal kunnen pijnigen. Een terugval tot 21.000 punten de komende weken sluit ik dan ook niet uit.

Daily NASDAQ:

Daily Russell 2.000:Daily SOX:Daily Transport:Weekly Dow Jones:AEX
Dan gaan we over naar de Nederlandse AEX index die de afgelopen dagen in een zijwaartse flow is belandt. De index heeft met de run vanaf 506 punten eerder dit jaar een fantastische opwaartse beweging laten zien waarbij de index binnen enkele dagen/weken zelfs tot 530 punten wist te komen. Vanaf dit punt hebben we echter duidelijke haperingen gezien van de AEX en de BULLS slagen er maar niet in om de index tot over de 528/531 weerstandszone te tillen. De neerwaartse druk rondom de 528/531 punten is vooralsnog te groot waardoor de BULLS geen toegang krijgen tot de volgende halte waar men op mikt in de vorm van de jaartop van 538 punten. Zoals u kunt zien op de daggrafiek is er een consolidatie gaande aan de bovenzijde van de tradingrange van 521/531 punten waarbij de AEX meermaals heeft geprobeerd uit te breken aan de bovenkant maar deze pogingen draaien telkens op niets uit. Op de uurgrafiek is goed te zien dat de index al minimaal een vijftal pogingen heeft ondernomen de afgelopen twee weken maar de BEARS zijn vooralsnog standvastig rond de 528/531 punten.

Ik verwacht dan ook dat de huidige consolidatie rond de 528/531 punten kan worden aangeduid als topvorming. De meerdere afzwakkingen rond de bovenkant van het speelveld zijn een teken van serieuze twijfel onder beleggers rond deze stand. De verkoopdruk neemt toe naarmate de koers van de AEX richting de 528/531 punten beweegt waardoor het sentiment aan het afzwakken is. De korte termijn trend van de AEX lijkt draaiende en ik verwacht vandaag of morgen dan ook een test van de eerstvolgende steunzone van 524/525 punten. Hier zal moeten blijken of de AEX serieus een top heeft gevormd en of men verder omlaag wil. Het primaire doel voor de BEARS de aankomende dagen zal een test van het 50-MA en de belangrijke steunzone rond de 520-521 punten zijn. Mocht de AEX de aankomende periode afstand doen van dit steungebied dan zal de huidige trend negatief worden beïnvloed en wacht het volgende doel rond de 512/513 punten.

Wat we goed in de gaten dienen te houden is dat wanneer de AEX boven de 531 punten weet te sluiten al het bovenstaande niet meer van toepassing is. Deze kanttekening is belangrijk omdat we ook een ''escapeplan'' moeten hebben wil de markt de verwachte richting niet gaan volgen. De AEX beukt tegen een weerstand die de afgelopen periode geen enkele keer een teken van zwakte heeft getoond, logischerwijs mogen we hierdoor stellen dat de index wederom zal gaan afzwakken nu deze zone wordt getest. Echter: mocht de index dan toch boven de 528/531 punten sluiten dan ligt de AEX er technisch veel sterker voor en kunnen de BULLS zich opmaken voor een beweging tot de jaartop van 538 punten. 

Daily AEX:Hourly AEX:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia