icon
Technische Analyse

TA: AEX speelt met weerstandslijnen, Dow Jones noteert 9e ATH close op rij

printPrint

Een ongewone beursdag in Europa gisteren waar we wat scheefgroei zagen doordat de DAX en de AEX de tegenovergestelde richting kozen. Waar de AEX een plus van twee punten op de borden zette verloor de DAX gisteren ruim 50 punten en kwam de Duitse index onder druk te staan door wat tegenvallende cijfers van de Duitse Industriële productie die is afgenomen. Dit was natuurlijk een kleine domper voor de Duitse beleggers die hierdoor waarschijnlijk nog wat banger zijn geworden voor de recente stijging van de Euro die de export zal gaan bemoeilijken indien deze zich in een zelfde tempo voorzet. Vannacht kwamen ook nog eens de exportcijfers aan China naar buiten en deze vielen tegen, de export van China groeide minder hard dan verwacht en minder hard dan een jaar eerder. Zodoende zullen ook deze cijfers in het achterhoofd van de beleggers hangen vandaag. Daarnaast komt er nog een JOLTS rapport die de werkgelegenheid en beschikbaarheid van banen in de VS belicht. Verder verschijnen vandaag ook de Q2-cijfers van Walt Disney, een van de laatste Dow-fondsen die met haar resultaten komt en zo nadert het cijferseizoen ook weer haar einde. Dit cijferseizoen heeft de Amerikaanse beurzen nog geen windeieren gelegd aangezien de cijfers binnen de Dow Jones aan de grondslag liggen van de huidige reeks van negen ATH's op een rij. 


Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: Vanaf 1 januari 2017 verstuurt analist Daïm Boscart in samenwerking met senior Trader Guy ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt d
it abonnement uitproberen tot 1 oktober 2017 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

Wall Street
Op Wall Street is de Dow Jones de uitblinker van de Amerikaanse indices en de Amerikaanse hoofdindex blijft gas geven. De BULLS stoten zonder blikken of blozen door richting het noorden en hebben het nu voor elkaar gekregen om voor de negende dag op rij te sluiten op een recordstand. De huidige BULL-beweging van de Dow Jones is dan ook uiterst uitzonderlijk te noemen en het feit dat men zo gemakkelijk omhoog beweegt heeft voornamelijk te maken met een aantal Dow-fondsen dat wel erg goed heeft gepresteerd na het publiceren van de cijfers over Q2. Zo hebben Catterpillar, Boeing, Apple & Nike samen al meer dan $50 verdiend binnen de Dow Jones na goed ontvangen cijfers. 

De Dow Jones is momenteel echter wel rond een zeer belangrijke technische lijn uitgekomen waarvan ik verwacht dat de weerstand de komende dagen aanzienlijk zal zijn. Als we namelijk kijken naar de weekgrafiek van de Dow Jones zien we momenteel dat de Dow Jones is aanbelandt bij de oplopende lijn over de toppen die de index al sinds het begin van de BULL-market (eind 2008/begin 2009) in bedwang houdt. Ondanks de sterkte van de Dow Jones de afgelopen dagen moet de index logischerwijs een stap terug gaan doen nu aangezien deze weerstandslijn al de gehele BULL-market meegaat en de afgelopen negen jaar elke test heeft overleeft. Daarnaast staat de RSI van de Dow Jones op de weekgrafiek ruim op ''OverBought'', de koop-/verkoopmeter laat een stand zien van bijna 80 punten en ook hieruit blijkt dat de Amerikaanse hoofdindex wat overspannen is. Een kleine pauze van de BULLS zou de koersen goed doen en de spanningen in de markt wat kleiner maken. We zien namelijk grote divergenties: aan de ene kant hebben we de Russell 2.000, SOX en de Dow Transport wat zien afzakken de afgelopen weken terwijl de Dow Jones op recordjacht is geweest.

Daarnaast zijn de verschillen tussen de huidige koers en de MA's van de Dow Jones op zowel dag- als weekbasis veel te groot geworden. Ook hierom zou een kleine terugtest niet onverstandig zijn aangezien de MA's belangrijke steunlijnen zullen zijn bij een eventuele correctie in de toekomst. 

Al met al was het een kalme dag op Wall Street gisteren, betreffende de overige indices is er niet al te veel gebeurt. De SOX en de Nasdaq kende een redelijke dag en klommen weer wat omhoog maar de overige indexen lieten vrijwel niets toe. De S&P hangt al dagen rond de 2.470/2.480 punten terwijl de Russell 2.000 en de Dow Transport ook minimale koersverschillen hebben laten zien.

Daily NASDAQ:

Daily Transport:Weekly Dow Jones:AEX
De AEX heeft in tegenstelling tot de DAX een sterke periode achter de rug en men probeert op het Damrak door te duwen tot aan de jaartop van 538 punten. Men blijft echter stuiten op de 528-531 punten weerstand die de index de afgelopen dagen in bedwang heeft weten te houden. Om te begrijpen hoeveel moeite de AEX heeft met de weerstandszone van 528/531 punten kunt u het beste even de uurgrafiek bestuderen. Hierin heb ik door middel van de rode pijltjes aangegeven hoe vaak de index heeft getracht om de 528/531 weerstand te doorbreken maar elke poging draait uiteindelijk uit op niets. Zodoende bestempel ik de huidige consolidatie van de AEX-koers rond de 525-531 punten als mogelijke topvorming. De BULLS doen hun uiterste best om de AEX een trapje hoger te tillen maar elke poging hiertoe wordt verkocht rond de 528/531 punten.

Door een felle prik omhoog gisteren rond het sluiten van de markt is de AEX wel boven de 531 punten gesloten. Hierdoor moeten we echter wel waken voor een opwaartse uitbraak van de index aangezien de route richting de 538 punten open ligt bij een verdere opwaartse beweging.

We staan momenteel dus op een zeer belangrijk kruispunt voor de AEX, indien de index vandaag de kracht weet te vinden om de oversteek naar het noorden te maken zal de 538 punten binnen enkele dagen binnen handbereik liggen. Echter voorzie ik een groter potentieel aan de onderkant waar de index kan terugvallen tot eerst 525 punten met daaronder een koersdoel rond de 520/521 punten. 
Daily AEX:Hourly AEX:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia