icon
Technische Analyse

TA: Weerstanden houden Wall Street tegen, AEX kruipt langzaam richting jaartop

printPrint

Na een bewegelijke sessie op de Europese beurzen gisteren sloten de indexen uiteindelijk in het groen. Lange tijd leek het erop dat de beurzen in het rood zouden sluiten maar na de opening van Wall street die toch wat negatief was veerde de beurzen snel op naar aanleiding van de het goede JOLTS ''job openings'' cijfer vanuit de VS. Hiermee kropen de indexen richting enkele nieuwe mooie toppen en zo zagen we de Dow Jones en de S&P 500 zelfs nieuwe All Time Highs noteren door respectievelijk 21.180 & 2.490 punten op de borden te zetten. Richting het einde van de sessie deden de geteste weerstanden echter hun werk en duwden de markten weer omlaag waardoor de Dow Jones uiteindelijk met 35 minpunten bijna 100 punten onder haar top sloot terwijl de S&P 500 met 2.475 punten ruim 15 punten onder haar top sloot. Reden voor wat paniek aan het einde van de dag was de klare taal van President Trump die beloofde Noord-Korea stevig aan te pakken (met vuur en furie) indien nodig. De spanningen tussen Noord-Korea en Amerika blijven hierdoor voelbaar ook in de financiële sector waar behalve de wapenindustrie niemand zit te wachten op een nieuwe oorlog.


Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: Vanaf 1 januari 2017 verstuurt analist Daïm Boscart in samenwerking met senior Trader Guy ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt d
it abonnement uitproberen tot 1 oktober 2017 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

Wall Street
Op Wall Street heeft de Dow Jones haar indrukwekkende reeks dus onderbroken, na negen opeenvolgende dagen met een All Time High close zagen we gisteren eindelijk weer eens rode cijfers op de borden bij het sluiten van de markt. Zo zagen we verder in de VS dat ook de overige sectoren moeite hadden met het noteren van een plus. De gehele Amerikaanse markt leverde gisteren wat in, een uniek verschijnsel nadat we de afgelopen weken anders gewend waren met een Dow Jones die telkens uitzondering van de regel was wanneer de overige markten onder druk kwamen te staan.

Zo lijkt het erop dat ook de Dow Jones momenteel op een punt is aanbelandt waar de neerwaartse druk op de koersen simpelweg te hoog is om de huidige BULL-run af te stoppen. De afgelopen dagen heb ik dan ook de weekgrafiek van de Dow Jones gepubliceerd die natuurlijk een erg goed beeld geeft van de huidige BULL-beweging van de afgelopen 9 jaar. Deze trend die is uitgesmeerd over een tijdsbestek van bijna tien jaar is natuurlijk erg betrouwbaar en wanneer we zien dat de Dow Jones de oplopende weerstandslijn over de toppen heeft bereikt is dit natuurlijk een zeer belangrijk teken voor beleggers aangezien deze weerstandslijn de opwaartse beweging al ruim negen jaar binnen de perken houdt. Een uitbraak boven deze weerstandslijn is in mijn ogen dan ook totaal onwaarschijnlijk en de koersen zullen wat terug moeten vallen om binnen het huidige plaatje te blijven passen.

Zo zien we bijvoorbeeld dat de RSI op week- en dagbasis allebei zwaar op ''Overbought'' staan voor de Dow Jones. De koopdruk is in het rode gebied geschoten waardoor de kans op een afkoeling van de stijging dagelijks groter wordt. Daarnaast is de afstand tussen de koers van de Dow Jones en de wekelijkse en dagelijkse belangrijke MA's (50&200) ongezond groot en dient deze ruimte te worden verkleint. De geschiedenis leert dat wanneer het verschil tussen de koers en de voortschrijdende gemiddelden zo groot wordt als we nu zien de koersen vaak automatisch voor een kleine terugtest kiezen om zo de verschillen te minimaliseren om zo de steunlijnen dicht bij de hand te houden bij een eventuele correctie van de koers. 

De overige indices laten eigenlijk weinig verrassends zien. De Dow Transport, de Russell 2.000, de Nasdaq en de SOX liepen allen al achter en hebben nog weinig van deze achterstand kunnen wegwerken. Sommigen staan onder druk doordat ze ruim onder het 50-MA noteren terwijl anderen weer op bepalende steunlijnen balanceren of hier zelfs al onder staan. Zoals ik al heb gegeven is het totaal plaatje van Wall Street niet al te gunstig en waar de overige markten een grote waarschuwing afgeven terwijl de Dow Jones en de S&P 500 hoog tegen de weerstanden blijven beuken ben ik zeer pessimistisch over het koersverloop van de Amerikaanse indices de komende weken. 

Weekly Dow Jones:

Daily NASDAQ:Daily Transport:AEX
De AEX sloot gisteren boven de 532 punten en werkt hiermee langzaam toe naar een uitbraak die de index richting de 538 punten waarmee de jaartop zou worden doorbroken. De neerwaartse druk op de koersen blijft echter volop aanwezig waardoor we nog steeds niet kunnen spreken van een uitbraak aan de bovenzijde. Hoewel de 531 weerstand inmiddels doorbroken is zien we dat de AEX de dagen veelal negatief opent en moeite heeft om door te drukken richting bijvoorbeeld de 534 punten. In plaats daarvan zien we de index de ganze dag aanklooien waarna er aan het einde een klein plusje op de borden wordt gezet. Ook gisteren zagen we deze ontwikkeling die er uiteindelijk voor zorgde dat de AEX zelfs boven de 532 punten wist te sluiten. Technisch gezien een prima slot voor de AEX maar wanneer ik naar verschillende andere zaken kijk ben ik nog niet geheel overtuigt van een uitbraak van de AEX. 

Zo blijft de grote Duitse broer de DAX er beroert voorliggen en zit deze index gevangen in een tradingrange van 12.090-12.390 punten waarbij ik verwacht dat de index deze range uiteindelijk aan de onderkant zal gaan verlaten. Verder voorzie ik een grote daling van de olie vanwege de test van de $52-$53 weerstandszone die de oliekoers de komende dagen behoorlijk onder druk zal zetten. Deze beweging zal de olie-gerelateerde fondsen binnen de AEX zoals Boskalis, SBM en Shell geen goed gaan doen. Verder zal ook de hoge Euro de Europese beurzen parten gaan spelen en zolang de Amerikanen voornemens zijn de Dollar verder te laten afzwakken en Europa hier geen maatregelen in treft zal de Euro behoorlijk kunnen uitbreken. Goed voor de import natuurlijk maar erg slecht voor de export waar landen als Duitsland en Nederland ook erg afhankelijk van zijn. 

Op de technische grafiek van de AEX is in ieder geval te zien dat de index momenteel in een zijwaartse fase zit waarbij de index binnen een range van zo'n 520/532 punten beweegt. Aan de bovenkant heeft men moeite om door te stoten tot de jaartop waardoor we een zijwaarts koersverloop zien die de index laat stuiteren tussen de 525/532 punten. De BULLS zullen aardig hun best moeten doen om alsnog door te breken aangezien het geloof hierin na elke mislukte poging natuurlijk wat afneemt. De twijfels rondom de 528/532 punten hebben geresulteerd in een condolidatiezone die erg lijkt op topvorming. Ik verwacht dan ook dat de AEX de komende dagen wat zal moeten inleveren en weer opzoek zal gaan naar de 520/521 steunzone waar meer duidelijk zal gaan worden over het koersverloop voor de komende weken. 

Daily AEX:

Hourly AEX:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia