icon
Technische Analyse

TA: Europa omlaag door dure Euro en Geopolitieke spanningen

printPrint

Koersen voor dit artikel: DOW AEX Nasdaq SP Fut RSL2000 DJ Transp. EUR-USD
Een rode dag op de financiële markten gisteren waar de beurzen moesten inboeten na de spierballen taal van de heer Trump dinsdagavond. De president van de VS waarschuwde Noord-Korea en haar leider Kim Jong-un voor stevige represailles en zelfs voor oorlog indien Noord-Korea haar nucleaire programma voortzet. De beurzen waren hier niet van gediend en waar de Amerikaanse indices dinsdagavond al behoorlijk wat koerswaarde moesten inleveren waren gisteren de Europeanen aan de beurt. Over de hele lijn werd er verloren in Europa en gemiddeld leverden de beurzen zo'n procent aan waarde in. Verder had men het in de VS ook niet makkelijk gisteren en de hele sessie stonden de koersen onder druk. Zo zakte de Dow Jones bijna 100 punten weg maar werd de hoofdindex gered door de 22.000 steunzone en bleef de schade beperkt tot zo'n 35 punten. Ook de S&P 500 had weinig last van het negatieve sentiment gisteren en bleef vlak rond de 2.475 punten staan waarmee de index nu al weken rond de 2.470-2.480 top blijft staan. Voor de rest zag het er niet al te best uit op Wall Street, de Russell 2.000 verloor opnieuw veel aan waarde en ook de Nasdaq en de SOX konden gisteren geen vuist maken. Waar de spanningen oplopen zien we dus dat de beurzen het moeilijk krijgen en beginnen te twijfelen. Het onderliggende plaatje in de VS blijft hoe dan ook erg zwak en nu ook de Dow Jones begint met het noteren van rode cijfers lijkt het erop dat men zich opmaakt voor een rit richting het zuiden.


Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: Vanaf 1 januari 2017 verstuurt analist Daïm Boscart in samenwerking met senior Trader Guy ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt d
it abonnement uitproberen tot 1 oktober 2017 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

Wall Street
Op Wall Street blijft het onderliggende sentiment in mijn ogen negatief. Beginnend met de Dow Jones die na 9 opeenvolgende ATH closes neerzette zien we nu dat de rek er even uit is en dat de index nu twee rode sessies op rij heeft genoteerd. Technisch gezien was de index hier ook wel aan toe aangezien men de bovenkant van de BULL-beweging van de afgelopen 8/9 jaar aan het testen was zoals te zien is op de weekgrafiek. Daarnaast zijn de afstanden tot het 50-MA en 200-MA op dag- en weekbasis veel te groot en staan de RSI-meters op ''OverBought''. Zo verwacht ik de komende dagen nog meer rode sessies op Wall Street en is het eerstvolgende doel voor de Dow Jones een neerwaartse doorbraak van de 22.000 punten waarna men al inzetten op een verdere daling tot 21.500 punten.

Hoewel de Dow Jones en de S&P 500 een erg mooie stand laten zien en nog steeds dicht tegen de toppen bewegen zie ik op de rest van de Amerikaanse beurs weinig redenen om te lachen. Zo zien we dat de andere markten de afgelopen weken behoorlijk hebben moeten inboeten met als grote voorbeeld een Dow Transport die ruim 500 punten (-5,5 %) onder haar All Time High staat. Hiermee heeft de Transport index een grote afstand tot het 50-daags gemiddelde weten te creëeren terwijl men nog maar 1% verwijdert is van het 200-daags gemiddelde dat al enkele dagen binnen handbereik ligt.

Verder hebben we de afgelopen dagen ook andere indices rare bewegingen zien maken. De Russell 2.000 leverde gisteren bijvoorbeeld opnieuw bijna 1% in en staat hiermee zo'n 4% lager dan haar All Time High die het eind vorige maand noteerde. Ook hier zien we dat de index door het 50-daags gemiddelde is gezakt wat een enorme technische verzwakking is voor de Russell 2.000. Ook hier lijkt het erop dat nu het 50-daags aan de kant is gezet de index kan gaan toewerken na een test van het 200-MA dat rond de koersniveaus van begin dit jaar ligt (1.350-13.75). 

Dan hebben we ook nog de welbekende Nasdaq index. De index die als enige wat heeft geprutteld dit jaar en meerdere malen heeft gezorgd voor onrust op de markt door snelle bewegingen omlaag te maken. De techindex lijkt erg kwetsbaar na run van de techaandelen dit jaar en de jaren daarvoor en indien de markten gaan corrigeren kan hier een grote min worden verwacht. De index zakte gisteren opnieuw een half procent weg waardoor de index nu onder de oplopende steunlijn noteert en hiermee het stijgende trendkanaal van 2017 heeft verlaten. De volgende halte voor Nasdaq lijkt rond het 50-daags gemiddelde van 6.270-6.275 punten te liggen waar de index nu nog maar zo'n 1,5% van verwijdert is. Zodoende houden we ook de Nasdaq scherp in de gaten en kan er bij een test van het 50-daags gemiddelde vuurwerk worden verwacht op de techindex zoals we dat ook in de maand juni zagen toen de volatiliteit binnen de Nasdaq enorm toenam. 

Weekly Dow Jones:

Daily NASDAQ:Daily Russell 2.000:AEX
Na vier dagen waar de AEX telkens zwak opende maar uiteindelijk mooi in de plus wist te eindigen moest men er gisteren dan toch eens echt aan geloven. Waar de index in het rood opende sloot men ook in het rood en was er niets wat men kon doen om het tij te keren. De BEARS wisten de BULLS op het Damrak vanaf het startschot te overmeesteren wat resulteerde in een grote verkoopdruk die er uiteindelijk voor zorgde dat de index 4,5 punt in de min sloot. Hiermee werden mijn twijfels die ik bij de stijging van de afgelopen week had gezet bevestigd en werd nogmaals aangetoond dat de daadkracht om de jaartop van 538 te testen voorlopig ontbreekt. De BULLS blijven hun hoofd stoten aan het plafond voor de index dat rond de 528/532 punten ligt. Bij elke poging om rond deze koers de oversteek te maken richting de jaartop van 538 punten wordt er ingegrepen door de beren die de koers elke keer opnieuw weten te drukken. Zo ook gisteren wat uiteindelijk heeft geresulteerd in een daling voor de AEX tot zo'n 528 punten.

Hiermee noteert men dus opnieuw aan de onderkant van de weerstandszone en dus blijft de druk op de AEX aanhouden. Ik verwacht dan ook dat de koers vandaag verder kan teruglopen tot de 524/525 steunzone waarna men uiteindelijk zal gaan inzetten op een test van de onderkant van de tradingrange van 520/521 punten.  

Daily AEX:Hourly AEX:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia