icon
Technische Analyse

Olie: einde rally in zicht?

printPrint

Koersen voor dit artikel: Brent Olie SBM Exxon Shell DJ Transp.
De oliekoersen hebben de afgelopen weken een mooie sprong weten te maken en met het aantikken van de topkoers gisteren rond de $59,5 hebben de olieboeren de prijs opgedreven tot de hoogste koers sinds juli 2015. Met het bereiken van de top rond de $59,5 bereikte Brent niet alleen de hoogste koers in ruim twee jaar tijd maar tegelijkertijd leek het een uitbraak te forceren. De koers van Brent schommelt namelijk al enige tijd in een ruime bandbreedte van zo'n $14,- tussen de $44 en $58,4. Toen Brent de afgelopen dagen met veel machtsvertoon door de $58,4 wist te breken en het 50-daags gemiddelde het 200-daags gemiddelde opwaarts wist te doorbreken leken alle randvoorwaarden aanwezig voor een machtige uitbraak aan de bovenzijde. Deze lijkt door de neerwaartse druk aan de bovenzijde nu toch uit te blijven wat leidt tot een sterk dalende koers in afwachting van de olierapporten uit de VS later deze dag om 16:30.
False Move Brent olie
Brent olie maakte de afgelopen dagen dus een prachtige run en realiseerde een zeer knappe uitbraak. Na twee jaar noteerde Brent weer eens rond de $60,- en dit leek dan ook een ideale springplank voor een notering van ruim boven de $60,-. Waar de technische indicatoren een verdere stijging toelieten en de er bedreigende factoren ontstonden aan de aanbodzijde van olie kreeg men het toch niet voor elkaar om de olieprijs tot boven de $60,- te krijgen. Integendeel zelfs, de olieprijs is de afgelopen uren sterk teruggevallen en noteert zelfs weer onder de $58. Hiermee is de koers van Brent olie weer teruggevallen binnen de tradingrange van $44-$58,4 en dus kan men opnieuw beginnen met het afbreken van de weerstandslijn.

Eerlijk gezegd lijkt de uitbraak van Brent op een False Move, de handelaren hebben de prijs netjes opgevoerd tot buiten de range maar door een gebrek aan daadkracht aan de bovenzijde zien we de Brent koers nu weer kelderen. Zo verwacht ik voor de komende dagen/weken een duidelijke terugtest van Brent waarbij de koers een oude weerstandslijn zal gaan testen rond de $53-$55. Hier zal de daling van Brent moeten worden opgevangen en zal Brent een stevige bodem moeten gaan vormen. Indien de externe factoren (Koerden, Turkije, OPEC, Oorlog en Orkanen) dan wat gaan liggen en de markt hun werk laten doen lijkt er een nieuwe mooie stijging te kunnen ontstaan die gebaseerd is op fundamentals zoals een stijgende vraag naar olie door sterke groeicijfers.

Daily Brent Olie:Stijgende oliefondsen nu tegen weerstanden
Waar de olieprijzen mooi oplopen zien we dat de oliefondsen nu ook hun graantje meepikken. Olieproducenten zoals Shell, Exxon en SBM hebben natuurlijk veel te maken met de olieprijs aangezien de omzetten en winstmarges samenhangen met de vraag naar olie en dus de olieprijs. Alle drie de fondsen hebben de afgelopen weken een geweldig mooie spike omhoog weten te realiseren waarmee de fondsen hebben afgehandeld met enkele zeer belangrijke weerstanden waardoor er wat ruimte op de grafieken ontstond. 

Zo rekende Shell eindelijk af met de weerstand van €24,- terwijl Exxon weer boven de $80,- noteert. SBM deed het helemaal geweldig en is binnen een maand tijd weten te stijgen vanaf €13,- tot €15,35 vandaag de dag, een stijging van maar liefst 18% en dus kunnen we de groei van SBM de afgelopen maand explosief noemen. De vraag is echter wat er nu zal gaan gebeuren met de oliefondsen.

Naar waar ik verwacht dat de olieprijzen weer wat kunnen inzakken zullen ook de oliefondsen wat te leiden hebben. Shell kan de komende dagen weer terugvallen tot de €23,-/€23,5 koerszone waar het onlangs lange tijd stabiliseerde terwijl Exxon zal blijven schipperen tussen de $78/$81.

Daily Shell:Daily Exxon:Bij US Markets hebben we verschillende signaaldiensten waarbij we onze leden voorzien van Trade Signalen op de beurs. Ook voor aandelen hebben we een mooi abonnement dat ik zelf uitvoer en waar we veel leuke resultaten hebben behaald dit jaar. Ook u kunt lid worden en zo Trade Signalen ontvangen voor indices en aandelen, inschrijven kan al voor slechts €39,- tot 1 december 2017.

https://www.usmarkets.nl/tradershop/abonnement/ta-trading.html

Over SBM durf ik momenteel geen uitspraken te doen. De volatiliteit in het fonds is ongekend en in nog geen maand tijd is het fonds bijna 20% gedaald om de volgende maand dit verlies in een maand weer goed te maken. Oppassen dus met SBM en hier kunt u het beste werken met een scherpe stoploss die u wellicht kunt laten meelopen wanneer de koers de gewenste kans op beweegt (Trailing Stop-Loss)

Daily SBM:Wat brengt de olieprijs zo hoog?
Zoals jullie allen zullen weten is olie een erg speculatief goedje. De olieprijs wordt voor een groot deelt ook bepaald door handelaren die in futures van olie handelen en hiermee proberen in te spelen op de vraag maar ook het aanbod van olie in de toekomst. Zo zien we dat nieuwsberichten waarbij de productie van olie toeneemt (aanbod) de olieprijs daalt terwijl er bij nieuwsfeiten over stijgende vraag naar olie de prijs van olie wordt opgevoerd. De afgelopen weken zijn er natuurlijk een aantal zaken aan de hand die van invloed zijn op de olieprijs en ook die zaken dienen we naast het technische kader goed in de gaten te houden:
  • De OPEC probeert al maanden een gezamenlijke beperking op olieproductie door te voeren maar deze komt (nog) niet geheel van de grond. De beperking in de winning van olie doet het aanbod van olie dalen en bij een gelijkblijvende of stijgende vraag naar olie (zoals nu in een groeiende economie) zal dit de prijs opdrijven.

  • Daarnaast zijn er diverse natuurverschijnselen die het aanbod van olie kunnen beïnvloeden. Zo hebben de orkanen die de afgelopen weken door Amerika raasden behoorlijke schade aan sommige raffinaderijen aangericht terwijl ook de infrastructuur beschadigd raakte. Zodoende viel de productie en het mogelijke transport tijdelijk letterlijk in het water hetgeen voor een dalend aanbod zorgt en dus een hogere olieprijs.

  • Ook politieke spanningen kunnen de olieprijs onder druk zetten. Zo zagen we gisteren dat de Koerden in Irak voor onafhankelijkheid stemde iets dat door Turkije niet goed werd ontvangen. Men dreigt met het afsluiten van de oliepijpleidingen vanaf het Koerdische gebied waardoor een groot deel van de olie niet op de wereldmarkt zal komen. Wederom een dalend aanbod tegenover wat zorgt voor een hogere olieprijs.

  • Daarnaast blijft het feit natuurlijk dat we wereldwijd mooie economische groei zien. De groeicijfers en productiecijfers zijn naar behoren en dit geeft aan dat er veel wordt geproduceerd en geconsumeerd. Deze productie wordt natuurlijk voor een groot deel gerealiseerd met olie. De techniek reikt nog niet zo ver dat we zonder olie kunnen en dus is een florerende economie afhankelijk van olie. 
Zoals u ziet zijn er meerdere factoren die we in de gaten moeten houden. Een onderliggende waarde die van zoveel zaken afhankelijk is blijft lastig om op te handelen maar met een juiste Risk-Reward en een streng Stop-Loss systeem is er zeker het een en ander mogelijk met Brent olie.

Ook bij US Markets kunt u trade signalen ontvangen op olie via de service Guy Trading.

Graag zie ik u weer in onze speciale BeursBox of op de website!

Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets

Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia
<-- pushup - yes -->