icon
Technische Analyse

TA: Verder omhoog

printPrint

Koersen voor dit artikel: AEX DOW DJ Transp. DAX Nasdaq SP Fut RSL2000 EUR-USD
En wederom zagen we gisteren sterke beurzen op Wall Street. De Amerikanen openden gisteren in het groen en grotendeels was men ook in staat om deze winsten vast te houden. Zo hebben we wederom intraday All Time Highs gezien terwijl er ook op dagbasis weer op recordstanden werd gesloten. Ook in Europa begon men voortvarend gisteren en dit leidde direct tot nieuwe recordstanden in Duitsland. De DAX had nog wat punten tegoed aangezien men dinsdag gesloten was terwijl de rest van de wereld wat aan waarde bijschreef. Uiteindelijk sloot de DAX gisteren dan ook bijna zo'n 70 punten hoger op 12.970 punten. Hiermee heeft de Duitse hoofdindex een nieuwe ALL Time High in de boeken gezet terwijl de 13.000 puntengrens nu voor het oprapen ligt. De AEX deed het gisteren minder goed en de Nederlandse hoofdindex gleed na opening direct wat af. De 542 weerstandszone blijkt vooralsnog een stap te ver voor de AEX waardoor de BULLS zich verzamelen rond de 541/541,5 punten om later een aanval te doen op deze weerstandszone. 

Voor alle indices geldt eigenlijk dat het er momenteel veelbelovend uitziet. Zo ligt er een groot potentieel aan de bovenzijde nu de beurzen zijn uitgebroken. Alle indices hebben hun jaartop of All Time High weten aan te scherpen en belangrijke weerstanden worden gemakkelijk aan de kant geschoven waardoor er veel ruimte aan de bovenzijde ontstaat. Ik ben er dan ook van overtuigd dat er technisch gezien weinig reden tot daling is en dat men deze week nog zeker een extra stap naar het noorden kan zetten. 

Op de agenda vandaag staan geen bijzondere cijfers gepland. Wel komen vandaag de notulen over de monetair bijeenkomst van de ECB naar buiten. Wellicht dat hier wat kan worden uitgehaald met betrekking tot de beoogde ''tapering'' van de ECB.


Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: Vanaf 1 januari 2017 verstuurt analist Daïm Boscart in samenwerking met senior Trader Guy ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt d
it abonnement uitproberen tot 1 december 2017 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

Wall Street
Op Wall Street zagen we dus wederom een redelijk sterke markt met groene cijfers over de breedte. De plusjes die we uiteindelijk rond het slot van de koersen zagen waren echter nog redelijk bescheiden maar intraday hebben we gezien dat de BULL nog steeds niet uitgespeeld is. Sterker nog, er werden gisteren opnieuw een handvol nieuwe All Time Highs en records gevestigd. Zo noteerden de Dow Jones, de Dow Transport, de Nasdaq, de S&P 500 en de Russell 2.000 allemaal een nieuwe All Time High. Dit geeft aan dat men in alle sectoren nog groeimogelijkheden zien en dat er nog met volle overgave wordt geïnvesteerd in de verschillende deelsectoren. Ook op de daggrafiek die ik hieronder zal plaatsen is duidelijk te zien dat er technisch gezien weinig aan te merken is op de grafieken. De opwaartse uitbraken geven de indices grote bewegingsruimte aan de bovenzijde waar het spel zich nu dan ook plaats vind. Met name de S&P 500 en de Nasdaq hebben nog een behoorlijk groot en open speelveld voor zich liggen waardoor deze indices de komende dagen nog wel eens kunnen verrassen met hoge koersuitslagen.

Zoals we gewend zijn van de Dow Jones loopt deze index lekker mee in de opwaartse uitbraak van de afgelopen dagen en onder aanvoering van een zeer sterke Dow Transport heeft de Dow Jones haar zinnen nu gezet op de mijlpaal van 23.000 punten. Normaliter zou dit geen echte problemen moeten opleveren voor de Dow Jones en nu de index deze week de oplopende weerstandslijn rond de 22.300/22.400 wist te doorbreken zie ik technisch gezien geen echte beperkingen voor de Dow Jones om tot de 23.000 te komen. 

Ook de Dow Transport opende gisteren voortvarend maar hier zagen we gaandeweg de dag de winsten verdampen en toch een behoorlijk verlies van 0,5% optreden. Dit had naar mijn mening van alles te maken door het bereiken van de 10.000 puntengrens. Nog nooit in de geschiedenis wist de Dow Transport deze mijlpaal te bereiken en men keek en droomde de afgelopen dagen dan ook nadrukkelijk van een 10.000 score voor de Transport index. Toen dit daadwerkelijk gebeurde gisteren werden er vanzelfsprekend wat posities van de hand gedaan. De verkoopdruk nam toe waardoor de koersen wat inzakte. Nu men weer overgaat tot de orde van de dag lijkt mij dat de Transport index de 10.000 punten opnieuw kan gaan slechten om vervolgens deze weerstand daadwerkelijk achter zich te laten. Het koersdoel voor de Dow Transport verhoog ik derhalve ook naar 10.250 punten voor de komende weken. 

Dan hebben we ook nog de S&P 500 en de Nasdaq die in mijn ogen beide nog een zeer grote sprong kunnen maken. Beide indices hebben namelijk lang geconsolideerd rond de 2.500 en 6.460 punten en nu men na een stevige consolidatieperiode voorbij deze weerstandslijnen is weten te raken is de reactie vooralsnog marginaal. De S&P 500 had naast de mijlpaal van 2.500 punten ook nog te maken met twee weerstandslijnen die rond de 2.530 samenkwamen. Met de koerswinsten van de S&P 500 van deze week heeft men inmiddels ook deze twee weerstanden aan de kant gezet en wacht er nu een groot potentieel aan de bovenzijde voor de S&P 500. Hierbij denk ik initieel aan 2.600 punten waarna de index wellicht nog wel verder kan geraken voor het einde van 2017.

Ook de Small Caps blijven het goed doen in de VS wat een belangrijk signaal is aangezien deze een beter beeld geven van de daadwerkelijke situatie in de VS zelf. De ''kleinere'' bedrijven die vooral actief zijn binnen Amerika zijn hoog gewaardeerd wat resulteert in nieuwe All Time High standen voor de Russell 2.000. Zoals u ziet op de daggrafiek komt de index voorlopig nog geen weerstand tegen waardoor ook hier genoeg kansen wachten.

Daily Dow Jones:

Daily Dow Transport:Daily S&P 500:Daily Nasdaq:Daily Russell 2.000:Europa
In Europa zagen we dus een iets verschillend koersbeeld dan in de VS. De Europese beurzen hadden een wat zwaardere dag en dit resulteerde dan ook in lagere koersen over heel Europa. Enkel de Duitsers wisten te overtuigen door een mooie plus op de borden te zetten, deze plus kwam echter voornamelijk tot stand omdat men nog wat punten tegoed had van dinsdag toen de rest van de wereld aan waarde steeg terwijl de DAX gesloten was. 

AEX
De AEX blijft de afgelopen dagen een beetje steken rond de 542 punten. Deze weerstand heeft de AEX de afgelopen dagen al meerdere malen een halt toegeroepen en zodoende geldt deze technische lijn nu als belangrijkste weerstand voor de AEX. Voordat we verder omhoog kunnen dienen we eerst eens afstand te nemen van de 542 punten door hier ruim boven te noteren of hierboven te sluiten. Voor de  BULLS is het in ieder geval van belang dat men daadwerkelijk boven de 538 punten blijft noteren aangezien hier een belangrijke steun wacht op de index.

Indien dit lukt en de index komt boven de 542 punten te staan kunnen we weer naar boven kijken waar ik voor de AEX een mooi koersdoel zie voor de komende dagen dat rond de 545/550 punten wacht.

Een verdere beweging naar het noorden past dan ook perfect in het eindejaarsdoel wat we voor de AEX rond de 563/570 punten hebben gezet. Tot dit koersdoel zijn we gekomen door de bandbreedte van de oude range te extrapoleren aan de bovenzijde. (538 + (538/531-506))

DAX
De Duitse hoofdindex de DAX was gisteren dus de uitblinker in Europa door een mooie plus te noteren en door een nieuw record in de boeken te zetten. De All Time High van 12.976 punten is een teken van een zeer sterke DAX aangezien men eind augustus nog onder de 12.000 punten noteerde. Sindsdien hebben we nu dus een koerssprong gezien van meer dan 1.000 punten en zodoende maken de Duitsers inmiddels aanstalten om ook de 13.000 puntengrens te doorbreken. 

Gezien de koersontwikkeling van de afgelopen dagen verwacht ik dan ook dat men erin zal slagen om de 13.000 puntengrens deze week nog te doorbreken. De daling en stabilisatie (1,17/1,18) van de Euro spelen hier enerzijds een grote rol in maar op de technische grafiek van de index zijn ook weinig belemmeringen te zien. Na de doorbraak van de mijlpaal van 13.000 punten wacht het volgende koersdoel rond de 13.250/13.300 punten.


Daily AEX:

Daily DAX:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia