icon
Technische Analyse

TA: Sterke beurzen maken zich op voor nieuwe winstweek. AEX naar 550?

printPrint

Koersen voor dit artikel: AEX DAX DOW DJ Transp. Nasdaq SP Fut SP500
Na een sterke week afgelopen week waarbij de beurzen op weekbasis enkele mooie plussen wisten neer te zetten maakt men zich deze week wederom om op voor een beursweek met mooie winsten. De beurzen hebben de afgelopen weken een prachtige winstreeks neergezet waarbij de beurzen over de gehele breedte zijn uitgebroken. Zowel in Europa als in Amerika zien we dat er nieuwe records worden gemaakt en dit is natuurlijk een erg positief teken voor de markten. De divergentie tussen Europa en Amerika op de korte termijn lijkt volledig verdwenen en ook op regionaal vlak zien we alle indices dezelfde kant op bewegen. 

Deze week lijken de beurzen dan ook te kunnen voortborduren op de inspanningen van de afgelopen weken. De markten zijn technisch uitgebroken wat wil zeggen dat er op de grafieken vrijwel geen technische belemmeringen meer te vinden zijn. De markten lopen stilaan verder op en krijgen de ruimte om zich nog verder opwaarts te ontwikkelen. Pogingen om de beurzen af te remmen zullen echt door cijfernieuws of belangrijke events moeten komen. Vandaag en morgen staat er echter weinig spannends op de cijferagenda en dus verwacht ik dat we de komende twee dagen weer wat verder kunnen aanstreken op de beurzen in afwachting van de bedrijfscijfers die later deze week voorzichtig binnen zullen druppelen terwijl Draghi donderdag het woord doet.


Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: Vanaf 1 januari 2017 verstuurt analist Daïm Boscart in samenwerking met senior Trader Guy ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt d
it abonnement uitproberen tot 1 december 2017 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

Wall Street
Op Wall Street hebben de beurzen een ontzettend sterke week achter de rug waarbij de grote indices vrijwel allemaal zo'n 1,5% aan waarde wisten te winnen. De enige tegenvaller op Wall Street was de Dow Transport index maar na het bereiken van de 10.000 mijlpaal had deze index dan ook met zeer zware weerstand te maken. Desondanks is de index ''slechts'' een goede procent afgegleden na het aantikken van de 10.000 punten wat dus redelijk meevalt in vergelijking met de winstreeks van zo'n 11% in een dikke maand tijd die het neerzette om de 10.000 punten te halen.

De BULLISH marktomstandigheden hebben gezorgd dat er veel ruimte is ontstaan op de grafieken. De indices  hebben met de opwaartse bewegingen van de afgelopen dagen afgerekend met belangrijke weerstanden die de indices nu mogelijkheden geven aan de bovenzijde.

De Dow Jones brak onlangs met een zeer belangrijke weerstandslijn, voor het eerst in ruim 9 jaar wist de index te breken met de oplopende weerstandslijn die de index dus al sinds het begin van de BULL-trend in bedwang weet te houden. Het breken van een dergelijke weerstandslijn is natuurlijk een bijzonder overtuigend teken van strekte onder de BULLS en men is serieus aan de weg aan het timmeren de afgelopen weken. Zo wist de Dow Jones de afgelopen week 370 punten aan waarde bij te schrijven waarmee de index de week rond de 22.775 punten  afsloot. Hiermee is de Dow Jones nog minder dan 1% verwijdert van de volgende mijlpaal van 23.000 punten die nu voor het grijpen ligt voor de index. Ik verwacht dan ook dat dit nog voor woensdag zal gaan gebeuren waarna de Amerikaanse BULLS hun focus zullen verleggen naar 23.500 of mogelijk zelfs 24.000 punten.

Verder wisten de Nasdaq en de S&P 500 ook afstand te nemen van enkele belangrijke weerstandslijnen. Zo brak de S&P 500 met de twee weerstandslijnen rond de 2.530/2.540 punten en sloot de index de week 1,2% hoger af rond de 2.552 punten. Ook de Nasdaq wist onlangs te breken met de vervelende weerstandszone rond de 6.460/6.480 punten en kwam hiermee rond de 6.500 punten te staan. De index toonde zich vorige week echter krachtig en met een koerswinst van bijna 100 punten nam men vorige week met gepaste afstand afscheid van de 6.500 weerstand. Zodoende geldt voor beide indices nu dat de spannende weerstanden aan de kant zijn gezet waardoor er mooi veel ruimte ontstaat op de daggrafieken. De S&P 500 kan zich dan ook de komende dagen doorbewegen tot de volgende koersdoelen van 2.600 punten en 2.640 punten terwijl de Nasdaq zich zal gaan focussen op 6.750/6.800 punten waar de eerstvolgende weerstand op de index wacht.

Enkel de Dow Transport deed de afgelopen week niet echt mee en verloor zelfs 0,3% aan beurswaarde op weekbasis. Hiermee zakte de Dow Transport index tot zo'n 9.885 punten ruim 115 punten onder de onlangs geteste topzone van 10.000 punten. Of dit een echte reden tot zorgen is betwijfel ik nog momenteel, ik zie de terugtest van de Dow Transport eerder als een gezonde pullback beweging na een enorme opwaartse spurt van bijna 11%. Deze spurt bracht de index tot 10.000 punten wat natuurlijk een uitzonderlijke grens is voor een index als de Dow Transport.

Enkele winstnemingen na een reeks van 11% aan winst en een test van een mijlpaal van 10.000 punten (psychologische barrière) is dan ook meer dan normaal. Daarnaast zien we op de technische grafiek ook een duidelijke top rond dit punt wat natuurlijk ook de nodige neerwaartse druk met zich meebrengt. Zodoende is een kleine terugtest dan ook normaal en ik verwacht dan ook dat de index zich kan herpakken rond de steunzone van 9.800/9.900 punten om zich vervolgens weer te richten op het doorbreken van de 10.000 weerstand.

Daily Dow Jones:

Daily Dow Transport:Daily S&P 500:Daily Nasdaq:

Europa
Ook in Europa zijn de beurzen bezig aan een indrukwekkende opmars. De AEX en de DAX noteerden gisteren nieuwe records door een nieuwe jaartop en een nieuwe All Time High te noteren. De AEX testte vorige week de 543 punten terwijl de DAX een nieuwe All Time High noteerde van zo'n 12.993 punten. Hiermee gaven ook de DAX en de AEX een duidelijk signaal af en laten beide indices zien dat de wil om zich door te ontwikkelen tot de volgende beoogde koersdoelen daar is. Voor de AEX betekent dit dat men de weerstandslijnen van 545 & 550 punten zal gaan opzoeken terwijl de Duitsers de 13.000 puntenzone zullen moeten gaan doorbreken. Gezien de technische condities acht ik het zeer aannemelijk dat beide indices dit kunnen bewerkstelligen deze week en zonder al te veel bemoeienis van externe factoren zullen de DAX en de AEX vandaag en morgen al gaan proberen om de eerstgenoemde koersdoelen te halen. 

AEX
De opwaartse uitbraak van de AEX boven de 538 punten geeft de index een mooi vooruitzicht en enorm veel bewegingsruimte aan de bovenzijde. De opwaartse doorbraak van de oude jaartop betekende namelijk de doorbraak van een zeer lange consolidatiefase waarbij de index bleef haken in een bandbreedte van zo'n 32 punten (506/538 punten). Nu de index deze consolidatiefase wist te doorbreken en ook de oude jaartop van 538 punten aan de kant wist te zetten zijn de BULLS los. Het feit dat de index vorige week ook boven de 538 punten wist te sluiten is dan ook een teken van kracht onder de BULLS en geeft aan dat men voorlopig niet van plan is om het momentum weg te geven. Zo heeft de AEX een zeer mooi vooruitzicht zolang men maar boven de oude jaartop van 538 punten blijft noteren die nu als steun dient.

Het koersdoel voor de AEX voor het rest van 2017 zet ik op zo'n 565/570 punten. Tot dit koersdoel kom ik door de groote van de oude tradingrange aan de bovenzijde te projecteren waardoor ik dus rond een 570 punten uit kom. Dat dit in een keer zal gaan gebeuren is natuurlijk niet aannemelijk daarom zal de AEX eerst een aantal andere weerstanden moeten gaan testen die wachten rond de 545/550 punten met daarboven behoorlijke weerstand rond de 560 punten. 

DAX
Voor de DAX geldt voorlopig maar een zaak en dat is de 13.000 puntengrens doorbreken. Vorige week kwam de index al vaak in de buurt en vrijdag naderde de index het koersdoel tot slechts 7 punten ofwel 0,05%. Uiteindelijk zakte de DAX dus weer wat weg waardoor de index enkele keren rond de oude All Time High van 12.951 punten kwam te staan. De DAX bleef elke keer echter knap liggen rond de 12.950 punten en daarmee heeft de oude jaartop zich nu opgeworpen als steunniveau voor de Duitse hoofdindex. Waar de DAX rond de 12.955 punten sloot vorige week verwacht ik dan ook dat men deze steun als springplank zal gaan gebruiken om de 13.000 grens te doorbreken. Dit kan vandaag al gebeuren als de BULLS het initiatief weten te nemen, het lijkt dan ook een kwestie van tijd voordat de 13.000 gebroken is. Vervolgens zal men zich dan gaan richten op de volgende koersdoelen die ik voor de DAX heb genoteerd rond de 13.350 & 13.500 punten. 
 
Daily AEX:

Daily DAX:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia