icon
Technische Analyse

TA: Nieuwe All Time Highs, AEX blijft zeer sterk liggen

printPrint

Na een redelijk rustige opening op de Europese beurzen was het gisteren aan de Amerikanen om er nog wat van te maken. Deze pakte gisteren dan ook gelijk hun kans en onder aanvoering van een ijzersterk Wal-Mart (+4,5%) wist de Dow Jones er opnieuw een geslaagde dag van te maken. Ook de hogere olieprijzen deden de beurzen gisteren weer veel goeds, de prijs van een vat Brent olie steeg bijna met een Dollar gisteren waardoor fondsen zoals Chevron en Exxon opnieuw wat aan waarde konden bijschrijven. Iets dichter bij huis zien we ook Shell en SBM het nog steeds erg goed doen en nu de olieprijs weer richting de hoogte van $57/$58 beweegt kunnen de oliefondsen de komende dagen nog wel wat aan waarde winnen. 

Voor de Amerikanen was het gisteren prijsschieten na de hogere opening en over de breedte zijn er weer nieuwe All Time Highs gevallen. In Europa noteerde men nog geen nieuwe nieuwe toppen maar de beurzen bleven daar wel erg sterk rond de steunlijnen liggen. Het lijkt er dan ook op dat de markten in Europa nieuwe, hogere bodems aan het vormen zijn in aanloop naar een nieuwe opwaartse beweging die de DAX zeker boven de 13.000 punten zal brengen en de AEX richting de 548/550 kan brengen. 

Vandaag begint in Amerika het cijferseizoen met BlackRock die als eerste haar cijfers naar buiten zal gaan brengen. Later deze week volgen er nog een handvol financials zoals Citigroup, BoA, JP Morgan en Wells Fargo. Wat mij opvalt is dat al deze financials nog ruimte hebben om mooi te stijgen net als de financiële fondsen in Europa. Wellicht dat de sleutel voor een verdere uitbraak voorlopig dan ook bij de Q3-cijfers van de banken liggen die de beurzen naar een nieuw niveau kunnen tillen.


Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: Vanaf 1 januari 2017 verstuurt analist Daïm Boscart in samenwerking met senior Trader Guy ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt d
it abonnement uitproberen tot 1 december 2017 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

Wall Street
Op Wall Street wederom een euforische sessie waarbij de onlangs gevestigde records werden verbroken. De Dow Jones ging voorop door een zeer sterk Wal-Mart dat bekend maakte dat het wederom een groot deel van haar eigen aandelen gaat inslaan. Mede gevoed door dit nieuws opende de index mooi hoger en wist het een nieuwe All Time High te noteren rond de 22.850 punten. Uiteindelijk sloot de Amerikaanse hoofdindex op een recordhoogte van 22.830 punten waardoor men nog maar 170 verwijdert is van de volgende mijlpaal op de daggrafiek van 23.000 punten. Hier wacht tevens de eerste serieuze weerstand voor de index en dus zullen we tot dit punt moeten wachten alvorens we een serieuze marktbeweging mogen verwachten.

Wel blijf ik zeer BULLISH wanneer we het over de Dow Jones hebben. Om dit positieve beeld van mij te bevestigen verwijs ik u graag naar onderstaande grafiek waar is te zien dat de Dow Jones onlangs een zeer BULLISH break-out wist te realiseren door de oplopende weerstandslijn die al negen jaar dienst deed opwaarts te doorbreken. Zodoende wachten er aan de bovenzijde kansen voor de Dow Jones. Tevens zal deze oude weerstandslijn nu kunnen dienen als steunzone voor de index wat ideaal in het positieve plaatje past met hogere koersen en hogere bodems voor de Dow Jones. Een doorklieving van de 23.000 weerstandszone zal dan ook hoogstwaarschijnlijk worden opgevolgd met een volgende test van de 23.250/23.500.

Verder deed de Dow Transport gelukkig ook weer mee waarmee we voorlopig een corrigerende beweging daar kunnen uitsluiten. De Transport index die na het bereiken van de 10.000 grens toch wat gas terug nam leek even de verkeerde kant op te bewegen maar met een koerswinst van zo'n 65 punten noteert men weer mooi boven de 9.900 punten, intraday kwam de Transport index zelfs bijna tot 10.000 punten waardoor we in ieder geval weer positiviteit in de koersen zien daar. De korte terugtest was al met al dan ook geen echte reden tot paniek, in mijn ogen was dit namelijk een zeer gezonde reactie op de zeer felle stijging die hierop vooraf ging waarbij de index ruim 11% aan waarde won in een maand tijd. Voor de komende week is de primaire taak voor de Transport index om zich weer terug te vechten tot de 10.000 grens waar de index verschillende weerstanden tegen het lijf zal lopen. Daar zal moeten blijken hoe daadkrachtig de BULLS zijn maar kijkend naar het sentiment op Wall Street de laatste maanden moet deze 10.000 grens niet al te veel problemen gaan opleveren. 

Ook de S&P 500 en de Nasdaq wisten gisteren een nieuwe ATH te noteren maar beide indices hebben nu moeite met de weerstanden rond de huidige koersniveaus. Zo schoot de Nasdaq even voorzichtig door tot boven de 6.600 punten om vervolgens weer rond de 6.590 punten te sluiten. De techbeleggers durven de index nog niet duidelijk tot boven de 6.600 punten te brengen waar een enorm opwaarts potentieel wacht tot zo'n 6.750/6.800 punten. Ook de S&P kreeg de kans om afscheid te nemen van een weerstand, de index opende ruim boven de 2.550 punten maar trok gedurende de dag weer terug tot deze stand. Met een slot rond de 2.550 punten staan beide indices nu rond een belangrijke weerstand, zodoende zal men vanavond met bovengemiddelde interesse uitkijken naar de notulen van de FED die beide indices het nodige duwtje in de rug kunnen geven. 

Daily Dow Jones:

Daily Dow Transport:Daily S&P 500:Daily Nasdaq:Europa
In Europa had men het rond de opening van de markten wat lastig door de oplopende Euro. De Euro/Dollar koers is in een paar dagen tijd een dikke cent opgelopen waardoor de verhouding weer boven de 1,18 komt te staan. Zoals u weet is de Euro gedurende 2017 al sterk opgelopen, waar de koers begin 2017 nog zo'n 1,03 was staan we nu dus dik 15 cent hoger en dit is ook voelbaar op de Europese aandelenmarkten. Een hogere Euro maakt de fondsen wat minder aantrekkelijk terwijl ook de economische forecasts iets worden aangetast door een duurdere munt. Dit lijken vooralsnog enkel gevolgen op de korte termijn aangezien de markten tot nog toe kort en fel reageren op de hogere munt en vervolgens weer overgaan tot de orde van de dag. Het feit dat de jaartoppen van de AEX en de ATH voor de DAX gepaard gaan met een sterk stijgende Euro in 2017 geeft aan dat we ons voorlopig nog geen echte zorgen dienen te maken over de Euro. Enkel op de zeer korte termijn zijn deze schommelingen voelbaar.

AEX
De AEX kende gisteren opnieuw een tamme sessie: de index dook een puntje omlaag na de opening, vocht zich terug tot de nullijn en wist er zelfs een pluspuntje uit het vuur te slepen om vervolgens weer vlak te sluiten. Op dagbasis is er dus niets veranderd voor de AEX en het feit dat de index opnieuw zo sterk binnen een bandbreedte van twee punten handelde geeft aan dat deze weerstandszone een belangrijk punt op de grafiek is voor de AEX.

De 540/543 koerszone werpt zich nu al dagen op als grote uitdager voor de AEX maar per saldo kan het de AEX maar weinig pijn doen. Het lijkt er dan ook sterk op dat de AEX de huidige koerszone gebruikt voor het vormen van een nieuwe en hogere bodem boven de oude jaartop van 538 punten om hierna de opwaartse trend weer te vervolgen. Er wachten hierboven namelijk een tal van mogelijkheden maar daarvoor zal de AEX wel eerst door de 543 punten moeten breken.

Vooralsnog blijft mijn koersdoel voor de AEX voor de komende week zo'n 548/550 punten terwijl het jaardoel voor de AEX op zo'n 563/570 punten staat. Beide doelen passen nog steeds perfect in het technische plaatje van de AEX waar hogere toppen elkaar afwisselen en oude toppen worden gebruikt om nieuwe hogere bodems te vormen. De trend blijft zodoende intact en de richting blijft duidelijk opwaarts.

DAX
Over de DAX kunnen we simpel en kort zijn: de index blijft schommelen tussen de oude All Time High van 12.951 punten en de beoogde nieuwe All Time High van 13.000 punten ( en hoger). De verkoopdruk die toch wel te zien is voor de DAX blijft aanhouden maar de oude ATH van 12.951 punten werpt zich op als een zeer betrouwbare steun en zo vangt deze de Duitse hoofdindex nu al dagen netjes op. Voor de DAX blijven de kansen aan de bovenzijde zo prominent aanwezig. De BULLS zullen er alles aan doen om de DAX richting de 13.000 punten te brengen en bij een opwaartse uitbraak van de 13.000 punten kunnen we wel eens een felle ''relieve'' beweging zien tot zo'n 13.350/13.500 punten.

Daily AEX:

Daily DAX:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia