icon
Technische Analyse

TA: Fusie en overnamenieuws drijven Amerika naar nieuwe All Time Highs

printPrint

De beurzen hadden er gisteren niet al te veel zin in en het beeld was over de gehele breedte wat negatief. De Europese beurzen stonden eigenlijk de hele dag in het rood en verder lieten de Amerikaanse futures ook geen bijzonderheden zien. Toch werd het sentiment gaandeweg de dag een stuk positiever nadat er ineens allerlei fusie- en overnameberichten overwaaiden die met name in de techsector zouden moeten gaan plaatsvinden. Zo heeft Broadcom een bod gedaan van $70,- per Qualcomm aandeel waarmee dit de grootste overname in de geschiedenis kan worden. Daarnaast zou een fusie tussen twee bedrijven voor een megabedrijf zorgen dat nog nauwer kan samenwerken met Apple door de goede (betere) verstandhouding tussen Broadcom en Apple. Verder kwam er ook ineens nieuws naar buiten dat Disney 21st Century FOX wil overnemen terwijl op de techmarkt ook Intel en AMD hun banden zullen gaan versterken. Dit soort nieuws creëerde een optimistische stemming op Wall Street en dit trok de beurzen dan ook over het dooie punt nadat de markt even open was. 

Zodoende wisten de Amerikaanse beurzen zich door de dag heen goed te herpakken waardoor er uiteindelijk een mooie plus op de borden achterbleef. De S&P 500 noteerde een nieuwe All Time High rond de 2.593 punten terwijl de Nasdaq natuurlijk erg goede zaken deed en zo zelfs bijna de 6.800 aantikte, de index kwam tot een nieuwe ATH van 6.790 punten. De grootste winnaar was echter de SOX index (semiconductor) waarin de grote chipfabrikanten in staan genoteerd. Deze index steeg bijna 1,5% aan de hand van de goede berichten over Qualcomm en Intel. 


Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgti ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt d
it abonnement uitproberen tot 1 januari 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

Wall Street
In Amerika waren de ogen gisteren voornamelijk gericht op de techindustrie en dan met name de chipproducenten. Deze tak van sport is de afgelopen jaren steeds vaker onder de loep genomen aangezien dit mooie groeibedrijven zijn met een mooi toekomstperspectief aangezien chips in een toenemende elektronisch gestuurde maatschappij een must zijn. 

De overname-perikelen over Broadcom en Qualcomm worden dan ook met zeer veel interesse ontvangen aangezien het hiet over twee grote spelers binnen deze markt gaat. Sterker nog, deze overname zou de grootste ooit zijn en zou dus heel wat kunnen losmaken op de beursvloer. Dat er verder ook geruchten kwamen over verdere overname tussen Disney en 21st Century FOX en een zeer intensieve samenwerking tussen Intel en AMD was dan ook een belangrijke trigger voor beleggers om weer wat positief te zijn. De koersen liepen vervolgens mooi op met als uitblinker de SOX Semiconductor Index die 1,34% steeg en hiermee opnieuw een All Time High noteerde.

Verder viel op dat de Dow Transport gisteren opnieuw niet mee wenste te werken aan een verdere stijging op de beurzen. De index leverde 23 punten in en sloot hiermee 9.731 punten. Hiermee is de index inmiddels alweer ruim 300 punten afgegleden vanaf de top die de index noteerde boven de 10.000 punten. Al met al een daling van zo'n 3,5% en dat terwijl de overige indices zonder moeite verder stijgen en nieuwe All Time Highs noteren. Daarnaast nadert de Dow Transport haar 50-daags gemiddelde nu in een rap tempo en het verschil is momenteel nog maar zo'n 25 punten. Ik waarschuw u dan ook nogmaals voor een mogelijke corrigerende beweging die kan worden gestart door een matig vertoon van de Amerikaanse Transport index. De koersen in Amerika divergeren momenteel van elkaar:

  • De Dow Jones lijkt door het stagnerende koersverloop een top te noteren rond de 23.500 punten (ATH)
  • Ook de S&P 500 is redelijk conservatief aan het stijgen, kleine winstjes die doen denken aan een flat top.
  • De techindustrie floreert en stuwt de Nasdaq richting de 6.800 punten (ATH) terwijl ook de SOX op recordhoogte staat.
  • De Dow Transport is overduidelijk negatief en zinspeelt op een correctie na een daling van 3,5% waarbij het 50-MA nu voor het grijpen ligt.

Zoals u ziet zijn het op het moment enkel de techfondsen die nog een echte run willen maken. Op de Dow Jones en de S&P 500 mis ik momenteel de overtuiging en zie ik een redelijk tam koersverloop waarbij de koersen stagneren en er toppen in de maak lijken. Neem daarbij de ontwikkelingen van de Transport index en kijk naar overige belangrijke technische indicatoren zoals bijv. de RSI die duidelijk aangeeft dat de markt in een OB-fase zit en we kunnen concluderen dat we de komende dagen wellicht wat aan koerswaarde mogen gaan inleveren.

Naar mijn idee zijn er nu enkele belangrijke signalen afgegeven door de beurzen en ik zal dan ook pas weer aan LONG denken wanneer de Dow Jones en de S&P 500 weer wat overtuiging in hun koersontwikkeling laten zien en wanneer de Dow Transport eindelijk weer eens weet te herstellen want vooralsnog ziet het er wat sombertjes uit wanneer we de Dow-Theory aanhouden..

Daily Dow Transport:

Daily SOX:Daily Nasdaq:Daily SPX:Europa
In Europa hebben de beurzen gisteren op dagbasis eigenlijk niet zo veel gedaan. De koersen kwamen na opening onder druk te staan en vielen wat terug maar de DIPS werden gebruikt om de posities weer uit te breiden waardoor men richting het einde van de sessie weer rond de openingskoers noteerde. De AEX sloot vlak terwijl de DAX 10 puntjes moest inleveren. Voor beide indices geldt dus dat er momenteel bijna niets veranderd is aan de situatie:

  • De AEX zal rond de 555/558 punten weerstand ondervinden van de jaartop en de oude weerstandslijn uit het jaar 2007 die de afgelopen dagen voor de nodige neerwaartse druk heeft gezorgd.

  • De DAX heeft met de koerssprong tot 13.500 punten een belangrijk koersdoel weten te bereiken en het lijkt er dan ook op dat men nu wat van de gerealiseerde winsten van tafel gaat halen om vervolgens een hogere bodem te noteren. 
Dezelfde voorwaarde als gisteren blijven gelden voor beide indices omdat er in mijn ogen vrijwel niets is veranderd na gisteren. Weinig cijfernieuws hield de Europese markten stil maar vandaag staan er in ieder geval weer wat leuke cijfers en events op het programma die voor wat beweging kunnen zorgen. Vanuit de VS zien we de JOLTS job openings terwijl ook Draghi (ECB) en Yellen (FED) aan het woord. Met name Yellen zal in de spotlights staan vandaag aangezien onlangs bekend werd dat haar plek vanaf februari zal worden ingenomen door een andere FED President in de vorm van Jerome Powell. 

Ook kunnen verdere schommelingen op de valutamarkt worden verwacht, gisteren dook de Euro onder de 1,16 en dus zet de daling van deze munt voort wat vaak goed wordt ontvangen door Europese aandelenmarkten. 

Daily AEX:

Daily DAX:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia