icon
Technische Analyse

TA: AEX klaar voor eindspurt richting 564 punten na dipje beurzen

printPrint

Koersen voor dit artikel: DOW EUR-USD AEX DAX Nasdaq DJ Transp. SP Fut
Met een zeer eigenaardige dag sloten de beurzen vorige week vrijdag de week af. In Europa zakten de beurzen na opening behoorlijk terug en kwam er zelfs even een behoorlijke min van 5 punten voor de AEX op de borden terwijl de DAX zelfs even 210 punten in de min noteerde. Uiteindelijk kwamen de beurzen zeer sterk terug en wist de AEX het verlies zelfs om te zetten tot een plus van bijna 1,5 punt. Ook de DAX trok zich weer knap terug tot de beginkoers van de dag en hiermee leken de beurzen in Europa zonder al te veel schade de week uit te gaan. Rond 17:00 kwam er uiteindelijk een vreemd bericht naar buiten in Amerika waarbij Trump beschuldigd werd van direct contact met Flynn in de ''Rusland-kwestie''. Achteraf bleek dit bericht verkeerd en blijven de beschuldigingen vaag en vooral gericht aan het hele circus om Trump heen en nog niet aan de beste man zelf. De onrust die volgde op de markten, de Dow Jones zakte 350 punten en in Europa donderden de koersen 1,5% terug, was dan ook overdreven en op weinig gebaseerd.

Wellicht was dit dan ook de laatste serieuze dip van 2017 en kunnen we ons nu gaan opmaken voor een eindejaarsrally die ons naar enkele mooie doelen kan brengen. Voor de AEX wacht de 564 top terwijl de DAX richting de 14.000 punten kan, de Dow Jones naar 25.000 punten kan en de Nasdaq richting de 7.000 punten.


Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgti ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt d
it abonnement uitproberen tot 1 februari 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

Europa
In Europa hebben we dus behoorlijke schommelingen gezien afgelopen vrijdag en dit had twee belangrijke redenen: 1) de dure Euro & 2) onrust in Amerika. Het probleem met de dure Euro die afgelopen vrijdag opliep tot boven de grens van 1,19 tot zo'n 1,193 werd duidelijk zichtbaar door de daling van de Europese beurzen. Te meer werd de rol van de Euro op de Europese beurzen zichtbaar toen de Euro weer afzwakte door de ontwikkelingen omtrent de belastinghervormingen in de VS die Dollar weer sterker maakte. De AEX zette zon 5 verliespunten om tot een winst van zo'n 1,5 punt terwijl ook de DAX bijna 200 verliespunten wist weg te poetsen. Prachtige volatiele ontwikkelingen dus in Europa en hiermee speelde de Euro dus een grote rol. Dat de beurzen aan het einde van de dag zo heftig terugvielen had enkel te maken met de berichtgeving uit Amerika aangaande Trump en Rusland maar gezien de futurestanden, de rectificatie van ABC en de omgevingsfactoren die duidelijk BULLISH zijn verwacht ik deze laatste weken van het jaar nog een mooie koerssprong voor de beurzen. 

De Europese indices ogen technisch nog redelijk zwak maar gezien de dalende Euro en de achterstand op de Amerikaanse beurzen verwacht ik alsnog wat koersherstel hier. Sterker nog, ik denk dat de decembermaand de Europese beurzen enorm goed zal doen waardoor er nieuwe jaartoppen kunnen worden gevormd. Om dit te bewerkstelligen zullen de beurzen wel moeten rekenen met de weerstandbiedende 50-MA lijnen. Voor de AEX wacht dit 50-MA rond de 543/544 punten terwijl hier tevens de bovenzijde van het dalende trendkanaal wacht. Een notering boven de 544 punten is dus een LONGtrigger tot zo'n 550/558 punten en dus misschien wel 564/570 punten. 

Ook de DAX is door het 50-MA gezakt wat een technische verzwakking is. Echter zie ik door de ontwikkelingen in de VS en Europa en de divergentie tussen deze twee markten mogelijkheden voor de Europeanen. Een lagere Euro doet met name de DAX veel goeds en deze zal de komende dagen naar mijn verwachting weer wat dalen. Zodoende krijgt de DAX de mogelijkheid om zich weer op te vechten tot boven het 50-MA dat nu rond de 13.025 punten wacht en dus zo'n 160 punten verwijdert is van de huidige koers van de index. Als we de futures mogen geloven zal dit verschil direct bij het openen van de beurzen al worden weggepoetst en kunnen we dus weer omhoog gaan kijken in Duitsland. Het koersdoel van 13.350/13.500 punten komt hiermee weer in beeld en een nieuwe All Time High kan worden gezet bij een doobraak van de 13.500 puntenzone. 

Daily AEX:

Daily DAX:Wall Street
Op Wall Street leek de paniek erg groot vrijdag en de verkoopgolf als reactie op de berichtgeving rond Trump en Flynn was dan ook redelijk overdreven. Wel moet er in het achterhoofd worden gehouden dat de beurzen, en met name de Dow Jones en de Dow Transport, al een serie behoorlijk mooie beursdagen achter de rug hadden. Met name de belastinghervormingen die door de Senaat zijn gekomen en daardoor bijna klaar zijn om doorgevoerd te gaan worden deden de beurzen in de VS verder oplopen. Centraal in deze belastinghervormingen staan namelijk lastenverlichtingen voor het bedrijfsleven waarvan zowel het MKB als de grote multinationals die op de beurzen genoteerd staan kunnen profiteren. En zoals u weet, lagere lasten hogere winsten en de hogere winstverwachting wordt dan ook duidelijk afgebeeld in de koersen op Wall Street.

Uiteindelijk bleef de schade in Amerika redelijk beperkt. De LOWS van vrijdag werden gebruikt als behoorlijke springplank voor de indices om op te veren en herstel te tonen richting het einde van de dag. Met de goedgekeurde belastingplannen de mooie bedrijfs- en Macro-Economische cijfers kan het eigenlijk niet anders dan dat we een mooi aantal dagen voor de boeg hebben staan. Daarnaast braken de beurzen vorige week ook technisch uit, een ontwikkeling waarbij de indices buiten de getekende bandbreedtes breken en nieuwe koersniveaus opzoeken. Met name de Dow Jones, Dow Transport en de S&P 500 hebben een mooie uitbraak laten zien waarbij te zien is dat er nog een behoorlijk potentieel aan de bovenzijde wacht.

Een kleine disclaimer: wel dient er rond de huidige koersniveaus voorzichtig gehandeld te worden met LONG posities. De koerswinstverhoudingen zijn erg hoog, we zitten op absolute recordniveaus en kijkend naar de historische cycli van de beurzen naderen we ongeveer het einde van de huidige uptrend. Hanteer dus verantwoorde StopLoss niveaus.

Op de onderstaande grafieken is duidelijk te zien dat de Dow Jones, de Dow Transport en de S&P 500 nog steeds boven de uitbraakniveaus acteren en dus een mooi potentieel blijven houden. Enkel de Nasdaq laat nog een notering onder de bovenzijde van de UPtrend zien maar het lijkt hier slechts een kwestie van tijd voordat ook de Nasdaq door de bovenzijde zal breken. De Nasdaq liet afgelopen vrijdag namelijk het grootste herstellende vermogen zien afgelopen vrijdag door 110 verliespunten vanaf de LOW goed te maken, een herstelbeweging van bijna 2% en hiermee realiseerde de Nasdaq een groene candle op dagbasis. Zodoende blijft men loeren op de 6.900 puntengrens waar nu de bovenzijde van het oplopende trendkanaal wacht. Een uitbraak boven deze koerszone is een serieuze optie en dan komt de fel begeerde 7.000 puntengrens in beeld. 

Voor de overige indices die dus wel zijn uitgebroken wachten ook enkele mooie mijlpalen. De Dow Jones kan zich de komende dagen opwerken tot 25.000 punten terwijl voor de S&P 500 de 2.700 puntengrens wacht en de Dow Transport nu naar de 10.500/10.750 punten kan bewegen.

Daily Nasdaq:

Daily Dow Transport:Daily Dow Jones:Daily S&P 500:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia