icon
Technische Analyse

TA: Europa sterk? Nasdaq onrustig

printPrint

Koersen voor dit artikel: Nasdaq AEX DOW DAX DJ Transp. EUR-USD SP Fut Amazon
Het is alweer 5 december en voor vele kindertjes is dit weer het hoogtepunt van het jaar: Pakjesavond. Cadeautjes en adoratie voor de goedheiligman komen samen en dit heeft voor de rest weinig tot geen invloed op de beurzen. Wel betekent dit dat we nog slechts 14 handelsdagen hebben voordat we bij het volgende feest zijn aanbelandt namelijk het Kerstfeest. Doorgaans betekent het begin van het Kerstfeest het einde van het beursjaar en zijn de dagen na kerst vaak slechts een formaliteit. Waar de beurzen in Europa gisteren een mooie opwaartse beweging lieten zien kunnen we wellicht spreken van een Sinterklaasrally wanneer men vandaag weet door te drukken tot boven de bepalende weerstandslijnen. Met name de AEX noteert namelijk onder het belangrijke 50-daags gemiddelde terwijl ook de DAX nipt boven het 50-daags gemiddelde wist te sluiten gisteren. Indien de Europese koersen vandaag ondanks de zwakke beweging van de Nasdaq gisteren in het groen weten te sluiten is dit een zeer krachtig signaal van de BULLS en kan men de komende 14 handelsdagen proberen toe te werken naar de eindejaarsdoelen van 564 & 13.750 punten. 

In Amerika is de situatie na gisteren toch weer wat gespannen geworden. De Nasdaq die afgelopen vrijdag nog een zeer sterk herstel liet zien zakte gisteren toch weer even door het ijs en verloor zo 80 punten terwijl de rest van Amerika lange tijd mooi in het groen stond. De onrust op de techmarkt sleepte uiteindelijk ook de S&P licht in de min en hierdoor was het niet de blije dag die men verwacht had na de doorgekomen belastinghervormingen van Trump. Wellicht dat men vandaag alsnog een slagje kan gaan slaan maar dan zal men eerst de Nasdaq weer in het gareel moeten krijgen.


Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgti ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt d
it abonnement uitproberen tot 1 februari 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

Europa
In Europa zagen we dus mooi oplopende koersen gisteren en de AEX naderde op dagbasis bijna 8 pluspunten rond de opening van Wall Street. Daar zagen de futures er namelijk sterk uit en bij opening van de beurzen bleken de indices er ook redelijk sterk bij te liggen. De Dow Jones steeg bijvoorbeeld bijna 300 punten aan waarde en ook de Nasdaq deed het erg goed met een mooie plus van 50 punten. Hiermee tikte de Nasdaq even de grens aan van 6.900 punten waarna een zeer scherpe neerwaartse beweging volgde. Uiteindelijk sloot de Nasdaq 72 punten in de min en dus hebben we een intraday draai gezien van 125 punten op de Nasdaq. Het grootste deel van deze forse draai van de richting werd al voor half 6 gerealiseerd en dit had dan ook zijn impact op de Europese beurzen die ongeveer een half procent van de gemaakte winsten moesten inleveren. Desalniettemin bleven er mooie plussen staan in Europa en sloten de indices op mooie koersniveaus. De AEX wist 6 pluspunten te boeken en sloot daarmee op 541,5 punten terwijl de DAX met 200 pluspunten keurig boven de 13.000 punten wist te sluiten. Beide indices staan hiermee boven twee belangrijke steunzones (AEX 540, DAX 13.000) en voor vandaag verwacht ik dan ook een verdere opwaartse beweging mits de Amerikanen zich weer ''normaal'' gedragen vandaag. 

Ook het verloop van de Euro is een belangrijke factor voor het koersverloop in Europa de komende dagen. De daling vanaf de 557,5 jaartop van de AEX ging eigenlijk gepaard met een stijging van zo'n 4 cent van de Euro ten aanzien van de Dollar. De Euro/Dollar verhouding liep op tot zo'n 1,195 maar viel de afgelopen dagen weer terug tot onder de 1,19. Voor de komende dagen verwacht ik nog wat extra verzwakking van de Euro die weer terug kan vallen tot onder de 1,18. Indien dit gebeurt zal dit voor de Europese beurzen een extra stuwende kracht zijn.

Op de daggrafiek van de AEX zien we momenteel weinig veranderingen. De AEX wist opnieuw op te veren vanaf de 535/536 steunzone en wist zich zo terug te vechten tot boven de 540 punten. Met name op de uurgrafiek is goed te zien dat de technische 540 steunlijn een belangrijke spil is in de koersontwikkelingen van de afgelopen dagen. Al vaker bleek de 540 steunlijn een betrouwbaar vangnet voor de AEX en nu de index zich wil terugvechten tot boven de 544 punten waar het 50-daags gemiddelde wacht kan men de steun van de 540 punten goed gebruiken. Zodoende verwacht ik dat men vanuit de huidige koerszone verder opwaarts kan bewegen tot 544 punten om vervolgens de jaartop van 557,5 punten in het vizier te krijgen. 

De DAX index blijft technisch sterk stand houden en blijft in technisch opzicht dan ook sterker dan de AEX index. De AEX laat namelijk een notering onder het 50-daags gemiddelde zien en heeft veel moeite om zichzelf weer boven dit niveau te knokken. De DAX had dit daarentegen binnen twee sessies weer voor elkaar en gebruikt de steunbiedende lijn nu opnieuw als springplank richting de 13.145 punten. Hier wacht de eerste behoorlijke weerstand voor de DAX en in mijn ogen tevens de laatste horde richting het koersdoel van 13.350 punten. Met een notering van 13.060 punten is de DAX nog maar 2% verwijdert van dit koersdoel dat de index vervolgens richting de ATH zone van 13.525 punten zou kunnen brengen. 

Daily AEX:

Daily DAX:Wall Street
Op Wall Street zien we wat divergentie op de markten en het zijn opnieuw de techfondsen in de VS die voor onrust zorgen. Elke keer wanneer we grote negatieve koersuitslagen zien in het jaar 2017 in de VS kunnen we met een verwijtende blik kijken naar de Nasdaq en ook deze keer was dit het geval. De techfondsen duikelden na een sterk begin fors naar beneden en hiermee toonden de techfondsen aan hoe kwetsbaar deze groep kan zijn.

De techsector is de afgelopen jaren namelijk de veelbelovende sector geweest en we zien dan ook zeer hoge waarderingen voor de techfondsen. Koerswinstverhoudingen(kw) van boven de 20 zijn eerder regel dan uitzondering en een fonds als Amazon met een kw van boven de 230 geeft natuurlijk de waanzin aan van de techfondsen. Dat deze fondsen tegenwoordig als eerste worden geraakt tijdens onzekere periodes is dan ook geen schande en ook geen grote verrassing. Ik vind het eerder logisch maar wanneer ik naar het grotere plaatje kijk en de Macro-Economische situatie in Amerika, Azië en Europa kijk zien we eigenlijk dat het gewoon nog steeds erg goed gaat en dat er nog steeds ruimte voor groei is. Hier spelen de groeibedrijven, veelal techbedrijven, een grote rol in en zodoende zijn de grote en hoge waarderingen nog steeds op zijn plaats.

Ondanks de speldenprikjes omlaag van de Nasdaq verwacht ik voor de rest van 2017 dan ook nog een opwaartse beweging voor de Nasdaq index. Het koersdoel van 7.000 punten blijft mijn inziens gehandhaafd en de huidige koerszone van de Nasdaq heeft al vaker aangetoond dat het als steun kan dienen. Zodoende zal de Nasdaq de rest van de week de focus moeten leggen op een hertest van de top van gisteren. Met een herstelbeweging richting de 6.900 punten komt de Nasdaq wederom de bovenzijde van het oplopende trendkanaal tegen. Op een sterke dag zal de Nasdaq net als de overige indices in Amerika de krachten moeten bundelen om zo een opwaartse uitbraak te forceren om zo naar de 7.000 punten te bewegen. 

De Dow Jones noteerde gisteren een nieuwe All Time High rond de 24.534 punten. Hiermee heeft de Amerikaanse hoofdindex de eerste helft van de ''1.000 punten sprint'' richting de 25.000 alweer weten te realiseren. Helaas voor de Bulls viel de index richting het einde van de dag toch wel dik 200 punten terug maar het begin is gezet. De rest van de week zal men opnieuw proberen deze 24.500 puntenzone te testen om de week te sluiten boven deze koerszone. Indien het de BULLS zal lukken om de Dow boven de 24.500 punten te houden kunnen we uitgaan van een notering boven de 25.000 punten voor het einde van het jaar.

De Dow Transport was gisteren opnieuw zeer overtuigend en wist bijna 2% aan koerswaarde te realiseren. Hiermee blijft de Dow Transport doordenderen als een ware stoomlocomotief en de All Time Highs stapelen zich ook bij de Transport op. Hiermee krijgt de Amerikaanse bull-market een extra steuntje in de rug aangezien de geldigheid en de kracht van een BULL markt extra kracht krijgt wanneer de Dow Jones & Dow Transport de neuzen dezelfde kant op hebben staan. Zowel de Transport als de Dow Jones blijven toppen en deze hogere toppen en de eenzijdige richting die beide indices zonder van elkaar te divergeren kiest is een betrouwbaar signaal voor de standvastigheid van de huidige uptrend. 

Daily Nasdaq:Daily Dow Transport:Daily Dow Jones:Daily S&P 500:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia