icon
Technische Analyse

TA: Dips worden opgekocht, AEX klaar voor herstel richting 550

printPrint

Koersen voor dit artikel: Nasdaq AEX DOW EUR-USD DAX SP Fut DJ Transp.
Gisteren zagen we een uitstekend voorbeeld van het zogeheten ''Buy The Dip'' principe. De Europese koersen zakten na opening toch behoorlijk weg waarna de kopende partijen op het speelveld verschenen. De lagere koersen bleken opnieuw een mooi koopmoment voor enkele nieuwe partijen en de partijen die al in positie zaten om de boel eens uit te breiden met de eindejaarsrally op het oog. In mijn ogen was dit dan ook een klassiek voorbeeld van een uptrend waarin de dips netjes worden opgekocht. Aanleiding tot paniek was er genoeg deze week met de zwakke Nasdaq, de toenemende volatiliteit en de dalende koersen die de steunlijnen behoorlijk onder druk wisten te zetten. Desalniettemin houdt de UPtrend ''gewoon'' stand en blijft de focus ondanks alle ruis en ontstane spanningen gewoon op het noorden liggen. Daarbij sloot de AEX gisteren na een sterke herstelbeweging gewoon weer rond de 543 punten en daarmee blijf de belangrijke 533/544 weerstandszone binnen handbereik. Zoals ik gisteren al meldde is een notering boven de 543/544 punten het startschot voor de AEX om een mooie eindejaarsspurt in te zetten en gezien de omstandigheden verwacht ik dat we vandaag al de eerste move voor deze rally kunnen gaan maken. 


Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgti ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt d
it abonnement uitproberen tot 1 februari 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

Europa
In Europa zagen we gisteren een rommelig koersverloop. De Europese beurzen kwamen vrijwel direct na opening behoorlijk onder druk te staan vanwege het negatieve koersverloop van de beurzen op maandag en dinsdag. Met name in Amerika leek de fut er heel even uit en zoals van ouds zien we de Europeanen dan even schrikken. Naar mate de dag vorderde gebeurde er iets opmerkelijks in Europa, de Dips werden opgekochte: een kenmerk van een UPtrend die nog niet aan haar einde zit. 

Mocht men namelijk echt onzeker zijn en niet meer geloven in een herstelbeweging tot de jaartoppen was juist gisterenochtend het moment om een verkoopgolf te starten. De Europese indices hadden namelijk een redelijk grote afstand genomen van de bekende steunlijnen en een verdere prik omlaag had het technische beeld in Europa enorm verslechterd. De markten wisten echter knap te herstellen en met name bij de DAX zag je dat men wilde dat de index niet onder de 13.000 punten sloot. Vanaf de bodem van gisteren rond de 12.860 punten werd de DAX gestaag omhoog gebracht gedurende de dag en toeval of niet: de index sloot bijna exact op 13.000 punten. Zodoende is het fundament van de DAX nog steeds sterk blijven staan en kan men vanaf de 13.000 puntenzone verder omhoog kijken voor een herstelbeweging richting de 13.350 met daarna de jaartop van 13.525 punten in beeld.

Voor vandaag wacht er een zeer belangrijke taak voor de AEX & de DAX te wachten en dat is het breken met de 50-daags gemiddelden die nu vlak boven de dagkoers noteren. De AEX sloot gisteren rond de 543 punten terwijl het 50-MA van de AEX rond de 544 punten wacht terwijl de DAX met een slot rond de 13.000 punten 50 punten onder haar 50-MA sloot. Voor beide indices werk aan de winkel dus maar wanneer men vandaag boven de 50-MA lijnen weet te sluiten kunnen we morgen wel eens een spetterend einde van de week gaan worden met een mooie opgaande koersbeweging. 

Ook de Euro helpt de Europese indices nu in het zadel. De Europese munt blijft onder druk staan en de negatieve trend op de korte termijn heeft de Euro momenteel onder de 1,18 weten te krijgen. Hiermee is de Euro onderweg naar de oude bodemzone die rond de 1,17/1,1725 wacht en voor nu raam ik het eerstvolgende koersdoel voor de Euro/Dollar ook rond deze zone. Daar komt bij dat we binnen een week gaan horen van de FED die de rente naar alle waarschijnlijkheid opnieuw zal verhogen. Ook dit zal de Dollar weer wat sterker maken wat de Euro/Dollar verhouding negatief zal beïnvloeden en de Europese beurzen dus verder kan stimuleren.

Met de huidige technische en intermarket condities waarbij de korte termijn trend weer lijkt om te slaan naar positief en de Euro serieus onder druk komt lijkt er ruimte te ontstaan voor de indices om de topzones nog een keer te testen in 2017 en zodoende blijf ik de eindejaarsdoelen van 13.750 & 564 punten gewoon handhaven.

Daily AEX:

Daily DAX:Daily Euro:Correlatie Euro/Dollar & AEX:Wall Street
Op Wall Street is er gisteren eigenlijk vrijwel niets gebeurd. De indices openden vrij vlak en we zagen gedurende de dag eigenlijk vrijwel geen grote koersbewegingen meer. De slotuitslagen van de S&P 500 en de Dow Transport die beide 0,01% lager sloten zijn dan ook een redelijke weerspiegeling van de beursdag die we gisteren op het Damrak zagen. Veel ogen waren dan ook gericht op de techbeurs die de afgelopen dagen af en toe wat onder druk was komen te staan. 

De Nasdaq liet enkele grote uitslagen zien en op de daggrafiek is dit terug te zien aan de serie grote candles met verschillende kleuren de afgelopen dagen. Na een aantal negatieve dagen liep de future van de Nasdaq gisterennacht opnieuw flink terug en dit deed de spanning wat oplopen. De Nasdaq begon dan ook negatief aan de dag maar dit werd vlak na opening direct recht getrokken. De Nasdaq kleurde na een moeizame start vrijwel direct groen en de winst van zo'n 15 punten werd de hele dag vast gehouden. Zodoende hebben we gezien dat er technisch gezien een mooi steunvlak wacht rond de 6.750 punten en dat de Nasdaq zich vanaf dit punt weer probeert op te trekken tot aan de 6.900 ATH zone die deze week nog werd aangedaan. De bodem van gisteren is in mijn ogen dan ook niets meer dan een test van een steunzone binnen de opgaande trend die de Nasdaq dit jaar nog naar 7.000 punten moet brengen.

Voor de rest is er weinig tot niets aan de hand op Wall Street. Het lijkt wel of men aandachtig toeschouwer is geworden van de verrichtingen van de Nasdaq en dat men wacht totdat de Nasdaq ''toestemming'' geeft om de eindspurt van 2017 in te zetten. De overige indices op Wall Street noteren namelijk nog steeds boven de uitbraakzones die duidelijk te zien zijn op de daggrafiek en zolang men boven de oude weerstandslijnen blijft staan blijven de koersdoelen valide: voor de Dow Jones is dat 25.000, de S&P 500 kan naar de 2.700/2.750 terwijl de Dow Transport richting de 10.750/11.000 kan bewegen. 

Daily Nasdaq:Daily Dow Transport:Daily Dow Jones:Daily S&P 500:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia