icon
Technische Analyse

TA: 564 binnen handbereik, terug naar koersniveaus 2000/2001?

printPrint

Koersen voor dit artikel: AEX DOW Nasdaq SP Fut DJ Transp. DAX Boeing EUR-USD
Door opnieuw een groene dag van de AEX gisteren sloot de Nederlandse hoofdindex op het Damrak gisteren rond de 563 punten. Hiermee is de AEX nog maar 1 punt verwijderd van de 564 punten, een zeer belangrijke top in de geschiedenis van de AEX aangezien dit het hoogste punt van de index is van 2007 vlak voor de crisis die even later volgde. Het feit dat de AEX weer richting deze koerszones weet te bewegen is een bevestiging van de goede vorm van de afgelopen weken en  indien met de 564 top weet te doorbreken komt men weer rond de koersniveaus van 2000/2001. De overige indices in Europa stegen gisteren ook mooi en dat had met name te maken met de Euro die het de laatste dagen erg lastig heeft. De munt zakt inmiddels af richting de 1.1925 zodoende krijgen de Europese beurzen de ruimte om wat te stijgen.

In Amerika oogden de beurzen gisteren een beetje nerveus en dat kwam met name doordat de SOX index de Nasdaq onder druk zette. De SOX verloor gisteren namelijk 1% aan waarde en trok de Nasdaq daarmee de hele dag richting de nullijn en daaronder. Uiteindelijk sloten zowel de Nasdaq als de S&P 500 nipt in de plus terwijl de Dow Transport uiteindelijk ook niet wist te overtuigen. Enkel de Dow Jones wist mooi te stijgen (100 pnt) en dit had voornamelijk te maken met Boeing dat weer eens $8 aan waarde kon bijschrijven. Dat fonds is inmiddels in een jaar tijd aan waarde verdubbeld en is een van de drijvende krachten achter de Dow Jones.


Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgt ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt d
it abonnement uitproberen tot 1 maart 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

Europa
In Europa is het dus weer feest en de AEX heeft met 563 punten een wel erg bijzondere mijlpaal in zicht. De AEX kan namelijk de 564 grens gaan testen en daarmee kan de AEX een zeer belangrijk koersniveau testen. Veel traders en analisten hebben deze 564 grens namelijk nadrukkelijk als koersdoel genoemd voor de AEX omdat dit een zeer belangrijke top is binnen het lange termijn plaatje van de index. Vlak voor de crisis in 2007 wist de AEX namelijk de hoogste top sinds 2000/2001 te noteren rond de 564 punten. Derhalve is de 564 grens een belangrijk ijkpunt voor Nederlanders om te vergelijken hoe zaken er voor staan in vergelijking met '''voor de crisis''. Waar de economische graadmeters en cijfers al enige tijd aantoonden dat we uit de crisis zijn zien we nu ook op het Damrak dat we weer op niveaus acteren van voor de crisis en dat geeft de burger moed.

Echter is de 564 natuurlijk wel direct een punt waar veel weerstand zal ontstaan. Dat komt door een aantal technische indicatoren maar ook zeker vanwege het feit dat dit een belangrijke mijlpaal is en men deze grens als koersdoel had. Zodoende kan men bij het bereiken van de 564 punten hun winsten nemen en de situatie even aankijken wat voor verkoopdruk kan gaan zorgen. Daarnaast is de 564 een duidelijke weerstand op de daggrafiek aangezien daar een toplijn wacht uit 2007 terwijl ook de weerstandslijn over de toppen uitkomt rond de 564 punten. Verder zien we dat de RSI meters van de AEX richting het OB bewegen. 

Ook sloot de AEX gisteren voor de tweede dag op rij met een hele dagcandle buiten de bovenste Bollinger Band. Dit is in mijn ogen een zeer verontrustend signaal aangezien de AEX hiermee met de wetten van de Bollinger Band spot. Normaal gezien komt men namelijk niet buiten de banden en wordt een test van de banden opgevolgd door een Reversal van de koers richting de andere buitenste band. Een uitbraak buiten de banden komt haast nooit voor maar dat zien we nu wel, wanneer we de voorgaande keren bekijken wanneer dit gebeurde zien we echter dat de koers snel corrigeerde. Zo viel de AEX begin november na het noteren van de top rond de 557 punten ruim 20 punten terug in slechts twee weken tijd omdat men buiten de bovenste Bollinger Band bewoog.

Al met al zie ik voor de AEX momenteel niet veel groeipotentieel meer. Op de korte termijn zal er eerst wat van de koersen moeten worden gehaald voordat men echt kan gaan denken aan het ophogen van de 564 top om vervolgens de koersniveaus van 2000/2001 te testen. De AEX kan na de sterke groei van de afgelopen dagen zeker nog een aantal procenten terugvallen. Hierbij zullen we overigens ook goed naar de VS moeten kijken aangezien men ook zeker daar wat zal moeten inleveren en een daling waarschijnlijk gezamenlijk zal gaan gebeuren. Voor nu leg ik het koersdoel voor de AEX rond de 548 punten maar bij een scherpe daling op Wall Street kunnen we ook zo richting het 200-MA dat rond de 530 punten wacht. 

Daily AEX:

Daily DAX:Wall Street
Op Wall Street blijft de blik naar boven gericht maar toch zagen we gisteren voor het eerst in 2018 wat onrust op de Amerikaanse beursvloer. De SOX index viel namelijk 1% terug en dit was direct voelbaar bij bijvoorbeeld de Nasdaq. De SOX index vertegenwoordigd namelijk bedrijven zich bezig houden met halfgeleiders die nodig zijn voor de productie van elektronische apparaten of techservices. Zodoende wordt men op de Nasdaq altijd wat zenuwachtig wanneer deze bedrijven het wat minder doen en dat was gisteren te zien.

De onrust op Wall Street zorgde er zelfs voor de dat AEX en de DAX rond 16:00 even terugvielen richting de nullijn (AEX) of zelfs daaronder (DAX). Uiteindelijk trok de Nasdaq zelf weer wat aan maar bleef de SOX matig presteren. Daarmee trok deze index de koersen die weliswaar probeerden op te lopen allemaal terug richting het einde van de sessie. Zo hield de S&P 500 nog maar 3,5 punt aan koerswinst over aan het einde van de dag terwijl de Nasdaq rond de nullijn moest sluiten. De Dow Jones deed het zoals u gewend bent weer zeer goed gisteren en sloot 100 punten hoger, dit was echter ook nog een stukje lager dan de 155 winstpunten die het eerder op de dag toonde. 

Zolang de SOX index het slecht blijft doen voorzie ik een lastige periode voor de Nasdaq aankomen. De Nasdaq was in 2017 sowieso al de grote stijger op Wall Street en ook in 2018 loopt men weer voorop in de polonaise. Een stukje winstnemingen op de Nasdaq lijkt mij dan ook niet meer dan normaal en dit zou wel eens in gang kunnen worden gezet door de zwakke SOX index.

Verder zien we dat de overige indices zoals de Dow Transport, Dow Jones en de S&P 500 hun koersdoelen hebben bereikt. De Dow Jones staat al even boven de 25.000 punten maar de S&P 500 en de Dow Transport braken gisteren met de 2.750 & 11.000 punten waardoor ook hier de koersdoelen voorlopig lijken bereikt. De RSI meters staan op overspannen en de afstand tot enkele bepalende steunlijnen is zo hoog opgelopen dat de situatie op Wall Street weer eens aardig uniek aan het worden is. Er kan mijn inziens dus wel wat van de koersen af de komende dagen.

Daily Nasdaq:Daily S&P 500:Daily Dow Jones:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia