icon
Technische Analyse

TA: Stapje terug in Europa, Wall Street oogt nerveus

printPrint

Na een zeer sterk begin van 2018 lieten de beurzen dinsdag al zien dat overtuiging een beetje uit de markt kroop en dit gevoel werd gisteren bevestigd met een rode dag op de beurzen. In Europa gingen de beurzen wat naar beneden en daarmee werden de winsten van deze week voor een deel of zelfs helemaal verspilt. Grote verliezer gisteren was de DAX die het ook dinsdag al lastig had en 104 punten moest inleveren. Hiermee valt de Duitse hoofdindex terug tot zo'n 13.280 punten en is de ATH van 13.525 punten inmiddels weer bijna 2% uit het zicht. De AEX verloor gisteren op dagbasis ''maar'' 2,6 punten en had dit vooral te danken aan een zeer sterke dag van de financials binnen de AEX die gezamenlijk 2,5 punt voor de index wisten te winnen. 

In Amerika begon de dag ook redelijk slecht en de grote indices op Wall Street kwamen na opening direct onder druk te staan. Zo dook de Dow Jones 100 punten in de min terwijl de Nasdaq behoorlijk onder druk kwam te staan door de slechte vorm van de SOX index die gisteren opnieuw flink moest inleveren: 1,25%. Uiteindelijk werd de schade voor een groot deel beperkt bij de grote indices maar toch blijft de vorm van de SOX index de Nasdaq bezighouden.

Daarnaast zijn er wat extra spanningen voelbaar op de beursvloer, zo is men bang dat China het opkopen van de Amerikaanse bonds wat zal terugschroeven of mogelijk zelfs even zal stopzetten terwijl Canada en de VS overhoop liggen met betrekking tot de spelregels van NAFTA dat hierdoor onder druk komt te staan. Daarnaast ziet ook de Bitcoin er niet goed uit de laatste dagen en is er dus gegronde reden voor wat onrust op de beurzen.


Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgt ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt d
it abonnement uitproberen tot 1 maart 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

Europa
In Europa werd men gisteren weer even met beide voeten op de grond gezet. De Europese indices kregen een tikje te verwerken en dat zat er ook aan te komen omdat er op de grafieken ook alle reden toe was om wat af te zwakken. Was het tikje terug van gisteren dan de daling waar ik het over had? Nee, er kan nog wat meer af en dat is ook nog steeds te zien op de grafieken. De indices zijn namelijk behoorlijk opgelopen zonder een vorm van correctie of iets vergelijkbaars. De opwaartse beweging is een rechte lijn verlopen en de indices hebben daarmee een aantal ''short-triggers'' geactiveerd. Daarnaast is het natuurlijk ook simpel boerenverstand dat menig mens verteld dat de beurzen na een dergelijke stijging altijd wat afkoelen en er wat winstnemingen zullen plaats vinden.

De technische ''short-triggers'' waarover ik spreek in Europa zijn op onderstaande grafieken duidelijk af te lezen. Zowel de DAX als de AEX hebben te maken met neerwaartse druk vanaf de bovenzijde van de grafiek. Daar komen nu namelijk verschillende weerstanden samen.

De AEX heeft te maken met een drietal weerstanden die samenkomen rond de 563 punten en zodoende de daling voor de index hebben ingezet. Allereerst zien we de bovenste band van de Bollinger Bands uitkomen rond de 562 punten. Een raakpunt met deze band is vaak een teken dat de index te hard in waarde is gestegen en wanneer de koers boven deze band beweegt is dat in mijn ogen een bevestiging van een overhitte markt. Zodoende leverde de AEX gisteren wat punten in om weer binnen de Bollinger Banden te noteren. Verder zien we rond de 563/564 punten twee weerstandslijnen lopen die de index weerhouden van een verdere stijging. Zo zorgt de oude jaartop uit 2007 rond de 564 punten voor de nodige neerwaartse druk op de koersen terwijl de bovenzijde van het oplopende trendkanaal uitkomt rond de 563/564 punten.

Ook de DAX heeft te maken met twee weerstanden die de index hebben weerhouden van een vervolgstijging. Op weekbasis levert de DAX deze week zelfs al aan waarde in en dat geeft aan dat de Duitse hoofdindex deze week de vorm nog niet heeft weten te vinden. De DAX respecteerde, in tegenstelling tot de AEX, de bovenste Bollinger Band wel en viel na het raken van deze band wat terug in waarde. Verder heeft ook de DAX de bovenzijde van het stijgende trendkanaal op de korte termijn geraakt wat vaak een teken is van afkoeling en zo zakte ook de DAX wat weg gisteren.

Beide indices kunnen nu de druk aan de bovenzijde zo groot is weer wat afzwakken en mogelijk een nieuwe hogere bodem binnen de UPtrend gaan noteren. Op de korte termijn zie ik beide indices dan ook wel nog 1 misschien wel 2% wegzakken alvorens men weer een nieuwe aanval gaat doen op de toppen. 

Dit is echter mijn verwachting voor de zeer korte termijn. Wanneer de DIP is geweest en er een nieuwe hogere bodem wordt gevormd is het naar mijn mening weer tijd om te stijgen omdat de Europese indices op vrijwel alle tijdsvensters in een uptrend zitten.

Daily AEX:

Daily DAX:Wall Street
Op Wall Street ogen de beurzen voor het eerst in 2018 eens nerveus. Dit resulteerde gisteren dan ook voor de eerste verliessessies van de S&P 500 en de Nasdaq in het jaar 2018. Reden voor zorgen op Wall Street waren natuurlijk de dalende Europese indices maar ook een viertal zaken die de gemoederen waarschijnlijk de komende dagen ook bezig zullen houden:

  • Importheffingen en houding trump zetten NAFTA onder druk
  • Zorgen om terugschroeven of stoppen van opkopen VS bonds door China
  • SOX index draait negatief
  • Bitcoin valt weg onder 50-MA en betreed BEAR markt op de Korte Termijn
Van deze vier zaken hebben met name de eerste twee punten invloed op de Dollar en op de Macro-Economie van de VS. Indien de NAFTA wegvalt of de VS boetes krijgt vanwege het onjuist uitvoeren van deze ''Free-Trade-Agreement'' zal dit terug te zien zijn in de Macro-Economische cijfers van de VS. Wat in mijn ogen veel interessanter is zijn de ontwikkelingen omtrend de VS bonds en China. Indien China haar opkoopprogramma van de VS bonds terugschroeft of zelfs stopt komt men daar zeker in de moeilijkheden. De Chinezen zijn namelijk de grootste buitenlandse bezitter van Amerikaans schuldpapier en om de plannen van Trump, die vooralsnog de economie veel geld lijken te gaan kosten, te bekostigen zal men er niet bij gebaad zijn wanneer de Chinezen gas terug nemen.

Technisch gezien is er momenteel niet al te veel aan de hand op Wall Street. Wel beuken de Amerikaanse beurzen tegen de weerstanden en dit zorgt dan ook voor wat verkoopdruk. De indices noteren rond belangrijke koersniveaus en de welbekende mijlpalen en ronde getallen. Verder blijft men na de ontzettend felle beweging omhoog erg ver van steunlijnen en de MA-lijnen noteren. Zodoende acht ik het verstandig wanneer de beurzen wat verder afkoelen om ook bodems binnen de UPtrend te plaatsen. Deze zullen nodig zijn in mindere tijden om de koers te kunnen opvangen.

Daily Nasdaq:

Daily S&P 500:Daily Dow Jones:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia