icon
Technische Analyse

TA: Amerika zet versnelling in, Europa wacht op Euro

printPrint

Koersen voor dit artikel: EUR-USD AEX DOW DAX DJ Transp. SP Fut Nasdaq BlackRock JP
Een zeer veranderlijk beeld op de beurzen gisteren: waar men het in Europa erg lastig had door de oplopende Euro wisten de Amerikaanse beurzen na een moeilijke opening juist een enorme koerssprong te maken. Zo zagen we de DAX gisteren intraday ruim 130 punten terugvallen terwijl de AEX even 2,5 punt zakte. Hiermee gaf men een behoorlijk serieus signaal af te meer omdat de DAX bijvoorbeeld zakte tot het 50-daags gemiddelde. Uiteindelijk wist men een deel van de schade goed te maken aan het einde waardoor de AEX uiteindelijk 1,5 punt hoger sloot en de DAX 80 punten aan waarde moest inleveren.

Dit was in de VS wel even anders: daar stegen de markten opnieuw flink en schreven de Dow Jones en de Dow Transport meer dan 200 punten aan koerswaarde bij terwijl de Nasdaq en de S&P 500 het ook goed deden met respectievelijk 60 en 20 pluspunten als resultaat. Een mooie dag dus voor de Amerikaanse beurzen waar we nu opnieuw wat positieve ontwikkelingen op de daggrafiek zien. De Dow Jones is geklommen tot 25.575 punten terwijl de S&P 500 nu ruim boven de 2.750 punten staat.


Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgt ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt d
it abonnement uitproberen tot 1 maart 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

Europa

De Europese indices oogden gisteren nogal onzeker en dat heeft met name te maken met de stand van de Euro die de afgelopen dagen enorm gevoelig voor nieuwsfeiten is geworden. Vorige week klom de Euro namelijk nog tot de top van 1,208 waarna de Europese dinsdag munt bijna terugviel tot 1,19. Nu nog geen drie volle dagen later noteert de Euro weer ruim boven de 1,2 en kunnen we vandaag mogelijk al de 1,21 gaan aanvallen. Reden voor de grote draai van de Euro gisteren waren de opmerkingen van de ECB waaruit kon worden opgemaakt dat men overweegt om het stimulatieprogramma van de ECB verder terug te schroeven in 2018. Dit betekent natuurlijk minder Euros die door de ECB in de markt worden gepompt bij een groeiende economie waar meer vraag zal zijn naar Euro's. Het resultaat heeft u gezien en dat is een stijgende Eurokoers die nu richting de 1,2 gaat. Voorbeurs noteert de Euro dan ook al 1,206 ten aanzien van de Dollar en dus is het bijna tijd om de top van 1.2093 te gaan testen waarna de Euro kan oplopen tot 1,21. Wanneer deze grens wordt doorbroken komen de Europese indices verder onder druk te staan aangezien er dan een groeipotentieel wacht tot 1,25/1,26.

De AEX viel gisteren opnieuw wat terug en daarmee zet het de beweging naar beneden vanaf de weerstandszone van 563/564 punten extra kracht bij. Bij het bereiken van deze koerszone kwam de AEX namelijk een drietal zeer belangrijke weerstandslijnen tegen die de koers nu dus wat hebben doen zakken. De bovenste Bollinger Band, de jaartop uit 2007 en de bovenzijde van de langlopende trend (bekijk TA gisteren) hebben de AEX wat onder druk gezet. Aangezien de AEX vanaf de 540 punten de oversteek richting de 563 punten in een keer heeft gemaakt ligt er aan de onderzijde een groot gat wat deels gevuld kan gaan worden. Er moet ergens tussen deze twee koersen een nieuwe hogere bodem worden gezet die bijdraagt aan het vervolgen van de UPtrend op de korte termijn. Hiervoor dient bijvoorbeeld het 50-MA van 548 punten zich mooi en ik verwacht dan ook dat de AEX de komende dagen richting de 548/552 koerszone zal bewegen.

De DAX testte gisteren al even kort haar 50-daags gemiddelde en lijkt meer last te hebben van de dure Euro dan de overige Europese indices. Zodoende verwacht ik dat de DAX bij een doorbraak van de 1,21 een negatieve koersreactie zal laten zien waarbij de index opnieuw richting het 50-MA van 13.140 kan bewegen of zelfs kan doorzakken tot zo'n 13.000 punten. Vanaf dat punt kan men een nieuwe poging gaan wagen de ATH van 13.525 punten aan te vallen omdat de trend op alle tijdsvensters nog steeds opgaand is.

Daily AEX:

Daily DAX:Wall Street

Wall Street is in een euforische staat waarbij men maar blijft doorgaan met het opkopen van fondsen. De Amerikaanse indices groeien door en door en ook gisteren kwam er weer een nieuw hoofdstuk in dit succesverhaal. De indices braken verder uit. De Dow Jones, S&P 500 en de Nasdaq oogden zeer sterk en zijn bij de volgende hordes aanbelandt.

Vandaag gaat ook het cijferseizoen in Amerika van start: JP Morgan, Wells Fargo en BlackRock komen met cijfers en deze kunnen de markten opnieuw richting gaan geven vandaag. Later op de dag zien we ook nog wat inflatiecijfers vanuit de VS die de Euro/Dollar verhouding vandaag nog verder kan gaan beïnvloeden.

Verder blijft de Transport bezig aan een zeer imposante reeks: de index sloot gisteren op 11.285 punten en daarmee is men sinds medio november al bijna 1850 punten aan waarde toegenomen. Een stijging van bijna 20% dus voor de Dow Transport in slechts twee maanden tijd en dat is voor een index die gewogen is uit meerdere componenten natuurlijk een zeer bijzondere beweging. Tot waar de stijging van de Transport zal reiken is op dit moment moeilijk te zeggen maar het eerstvolgende koersdoel leg ik rond de 11.500 punten.

Waar we vooral op moeten letten in Amerika is dat de indices een aantal technische signalen geven die ons vertellen dat de koersen nu wel bijzonder hoog staan. Zo kunt u aan de RSI meters zien dat deze allemaal ruim op Overbought staan, dit wil zeggen dat de koopdruk enorm is opgelopen en dat de kans op winstnemingen aanzienlijk groter wordt. Verder zien we nu ook dat de Amerikaanse indices nu buiten de bovenste Bollinger Banden zijn gaan sluiten of vlak hier tegenaan. Deze ontwikkelingen zagen we onlangs ook in Europa waarop de verkoopdruk in Europa wat toenam.

Dat beurzen zeer lang kunnen blijven stijgen is onlangs wel weer bewezen en ik beweer niet dat we omlaag zullen gaan omdat we al zo hoog staan. Integendeel, we zouden nog veel hoger kunnen en de grafiek van de S&P 500 ziet er na de uitbraak van de 2.750 ook aardig BULLISH uit. Echter lopen we nu tegen wat technische ontwikkelingen aan zoals de Bollinger Bands en de RSI die vertellen dat er de komende dagen wat van de koers af moet. Zodoende verwacht ik ook licht dalende koersen op Wall Street waar iets van de koers af zal moeten om weer ruimte te maken op de RSI en de BB.

Daily Nasdaq:

Daily S&P 500:Daily Dow Jones:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia