icon
Technische Analyse

TA: Volatiele rit op beurzen zet door

printPrint

Koersen voor dit artikel: AEX DOW DAX SP Fut Nasdaq NSDQ Fut
Opnieuw een volatiele sessie gisteren waarbij de beurzen opnieuw groene met rode cijfers afwisselden. Hiermee blijven de internationale aandelenbeurzen bewegelijk in reactie op de grote koersschommelingen van de afgelopen weken. Zo zagen we de Dow Jones gedurende de dag 100 punten lager staan om vervolgens 400 punten in de plus te noteren om uiteindelijk weer met 20 minpunten te sluiten. Ook de Nasdaq future was gisteren weer de speelbal van beurshandelaren, deze begon de dag hoger en liep zelfs even op tot een mooie plus van 6.717 punten om uiteindelijk de dag te sluiten rond de 6.500 punten. Erg grote bewegingen weer voor de Nasdaq die naast de Dow Jones ook grote volatiele bewegingen laat zien. De Nasdaq is in mijn ogen ook een markt die veel zal gaan blijven reageren op de volatility in de markt aangezien de techfondsen in het bijzonder zijn opgelopen de laatste jaren en we zien daar wat bedrijven met uitzinnige PE-ratios.

Verder deden de Europese beurzen het redelijk goed gisteren en dat had natuurlijk te maken met de sessie van Wall Street dinsdagavond. Toen wisten de BULLS enkele grote verliezen om te draaien in mooie plussen en daar reageert men nu dus op. Zo is het vandaag bij opening van de beurzen ook te verwachten dat de koersen wat zullen dalen naar aanleiding van de matige sessie gisteren. Zolang de volatility blijft aanhouden is men in Europa nog steeds niet zeker van herstel, met name in Amerika hangt er naar mijn mening nog een donkere wolk boven Wall Street waar men nog steeds terug kan vallen tot het 200-MA. Ik blijf er dan ook bij dat we nog wat dieper zullen gaan de komende weken en ik waarschuw u dan ook voor grote koersuitslagen en een boel volatiliteit.

Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgt ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt dit abonnement uitproberen tot 1 april 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 


In Europa zagen we de beurzen weer wat opkrabbelen na een aantal onzekere sessies. De AEX steeg maar liefst 10 punten aan waarde en liep daarmee op tot boven het 200-daags gemiddelde. Normaliter zou dit een positief signaal zijn voor de Amsterdamse hoofdindex maar toch blijf ik pessimistisch over de kansen op herstel in Amsterdam.

De AEX is namelijk zeer afhankelijk van wat anderen presteren en wanneer ik naar de DAX kijk die nog ruim onder haar 200-MA staat en Wall Street waar zeker nog een aantal procenten kan worden ingeleverd alvorens de correctie aan haar einde ziet het er naar uit dat de AEX nog wat verder zal afzwakken. 

Ondanks dat de koersen wat opliepen en we eigenlijk een mooie stijging hebben gezien blijft het oppassen geblazen op de beurzen. Binnen een correctie zien we namelijk altijd wat tussenbewegingen die de koersen weer wat omhoog brengen. Pullbacks noemen we dat, kleine tegengestelde bewegingen binnen een grote beweging. Zo zien we dat dat kopende partijen tussendoor goedkoper proberen in te slaan dan bijvoorbeeld twee weken geleken maar wanneer de beer om zich heen slaat zullen ook deze kopers het toneel snel weer verlaten. 

Voor de AEX en de DAX was het te verwachten dat men gisteren de ruimtes die ik beschreef in mijn middagupdate zou gaan dichten. De AEX overbrugde de afstand met het 200-MA terwijl de DAX een gapfill realiseerde door de 12.622 punten aan te tikken. Twee technisch gezien interessante bewegingen aangezien men ervan overtuigd is dat men graag GAPS vult en dat tests van de MA-lijnen ook veelvuldig voorkomen.

Nu beide indices deze twee ''doelen'' hebben bereikt lijkt de verkoopdruk weer toe te nemen. Een Gapfill aan de bovenkant is immers vaak een verkoopsignaal terwijl de test van de 200-MA lijn in dit geval een test van een belangrijke weerstandsgrens is. De AEX sloot weliswaar nipt boven het 200-MA maar gezien de randvoorwaarden op de internationale beurzen kan worden verwacht dat men vandaag weer onder dit 200-MA duikt. 

Voor de komende dagen verwacht ik dus wat verdere verliezen in zowel Europa als Amerika. In Europa zien we de toonaangevende DAX index onder het 200-MA staan en deze index lijkt dan ook in haar ''correctiemodus'' te zijn belandt. Daar komt bovenop dat de Amerikaanse indices in mijn ogen nog te ver verwijderd zijn van hun 200-MA lijnen. Ik verwacht zeker dat de correctie in Amerika zal leiden tot in ieder geval een test van deze koersniveaus waarna de koersen weer moeten gaan stabiliseren en de volatility weer op een normaal moet komen. Tot die tijd verwacht ik veel actie op de beurzen en een boel mogelijkheden voor short-posities. Sell the rally voor nu dus en de focus op een terugtest van nog enkele procenten.

Daily AEX:

Daily DAX:

Daily Dow Jones:

Daily S&P 500:Daily Nasdaq:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia