icon
Technische Analyse

TA: Nieuwe stoot omlaag, Wall Street valt behoorlijk terug

printPrint

Koersen voor dit artikel: DOW SP Fut Nasdaq EUR-USD AEX DAX
Zoals ik al zei was het zeer onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse indices al klaar waren met dalen en dat hebben we gisteren dan ook bevestigd zien worden. De Amerikaanse indices kregen opnieuw een draai om de oren en de Dow Jones verloor voor de tweede keer in haar historie meer dan 1.000 punten. Met een min van 1.032 punten sloot de index ruim 4% lager en dus kunnen we opnieuw stellen dat de schrik op Wall Street er nog steeds dik inzit. Ook de S&P 500 en de Nasdaq kregen er van langs, de S&P verloor 100 punten (3,75%) terwijl de Nasdaq met 275 minpunten 4% aan warde moest inleveren. Wederom een zeer zwarte dag voor de Amerikaanse beurzen die inmiddels allemaal 10% aan waarde zijn gezakt en dat allemaal in een kleine twee weken tijd aangezien vrijdag 26 januari de dag was dat de Amerikaanse indices voor het laatst All Time Highs op de borden wisten te zetten.

Vooralsnog lijkt het er in mijn ogen nog niet op dat de daling achter de rug is. Ik roep namelijk al enkele dagen dat het minimale doel van de daling is om de 200-MA lijnen te testen op Wall Street. Deze rode draad van de uptrend is in sommige gevallen al sinds medio 2016 niet meer getest en de huidige koersontwikkeling schreeuwen om een bevestiging van de uptrend. Zodoende kan er in Amerika nog een dikke 3% van de koersen af vandaag of maandag.

Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgt ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt dit abonnement uitproberen tot 1 april 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

De beurzen kregen gisteren dus opnieuw een tikje te verwerken en de paniek die telkens wordt gezaaid in Amerika is goed voelbaar op de Europese beurzen. Zo reageerden de Europese beurzen gisteren gedurende het begin van de sessie al negatief op de daling van de Amerikaanse beurzen van woensdagavond waarna het na opening van de Amerikaanse indices pas echt feest was.

De Amerikaanse beurzen lieten vrijwel direct vanaf de start zien dat er een boel onzekerheden waren in de VS en dat zorgde dan ook voor negatieve koersontwikkelingen. En waar de indices in Amerika om half 4 nog redelijk begonnen stonden de eerste verliesprocenten al voor half 6 Europese tijd op de borden. Dit was reden voor de Europese handel om gedurende de sessie van gisteren al een boel van waarde af te schrijven waardoor de AEX 10,2 punten lager (1,9%) sloot en de DAX zelfs 330 punten (2,6%) aan waarde moest inleveren. Door de avond heen zijn de verliezen in Amerika bijna verdubbeld en zodoende kunnen we vandaag in Europa opnieuw een neergaande beweging verwachten. Eerlijk gezegd vind ik de reactie van de Europese voorbeurs futures nog redelijk mild en verwacht ik gaandeweg de dag dat men nog wel wat zal gaan inleveren. Daarbij is het natuurlijk wel zaak dat men de verrichtingen van de Amerikaanse beurzen wel in de gaten houdt. Ook de afgelopen keer dat de Amerikaanse indices zo stevig wegzakten was er de dag erna namelijk ruimte voor wat herstel. 

Echter was er destijds minder aanleiding om uit te gaan van een verdere daling. De afgelopen dagen is namelijk duidelijk aangetoond dat het ''Buy The Dip'' principe voor nu even in de ijskast is gezet en dat men zich meer op zijn gemak voelt met het verkopen van de rallies. Dat lijkt me momenteel ook de beste tactiek totdat de Amerikaanse indices uitkomen bij hun 200-MA lijnen waar een test van de lange termijn uptrend zal plaatsvinden.

De 200-MA niveaus in Amerika zijn exact de niveaus waar ik momenteel naar uitkijk. Hier zal het pompen of verzuipen worden voor de beurzen. Mochten de overwaarderingen op Wall Street te overdreven blijken kunnen de indices ook door deze MA-lijnen wegzakken waarna we echt mogen vrezen voor een daadwerkelijke correctie van formaat.

In Europa zijn de beurzen eigenlijk al in een dergelijke ''correctie-modus'' belandt. De beurzen zijn hier al ruim onder da 200-MA lijnen gezakt waardoor we hier in een negatieve trend lijken te belanden. Echter bleek de afgelopen twee weken opnieuw hoe afhankelijk we in Europa zijn van de Amerikaanse beurzen. Indien men daar niet door het ijs zakt zullen we hier ook wel herstellen. De blik voor nu zal dus moeten worden gewend naar de Amerikaanse beurzen, de oplopende rente in de VS en de waarde van de Dollar. Deze driehoek zal niet alleen nu maar ook in de rest van 2018 maar ook in 2019 en 2020 erg belangrijk worden. Indien Trump zijn plannen allemaal zal doorzetten kan men namelijk de staatsschuld enorm opvoeren wat op zijn beurt weer impact zal hebben op de Dollar en de Rente in de VS.

Daily AEX:

Daily DAX:Daily Dow Jones:

Daily S&P 500:Daily Nasdaq:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia