icon
Technische Analyse

TA: Herstel Wall Street na test 200-MA S&P 500

printPrint

Koersen voor dit artikel: DOW DAX AEX SP Fut Nasdaq SP500
De Amerikaanse beurzen kenden afgelopen week wederom een zeer slechte week waarin de aandelenbeurzen flink moesten inleveren. Hiermee zien we voor het eerst in een lange tijd twee opeenvolgende verliesweken voor de beurzen van zeer groot formaat. Op weekbasis verloren alle drie de grote Amerikaanse indices meer dan 5% aan beurswaarde en met het verlies van de week daarvoor bij opgeteld zakken de Amerikaanse indices zo'n 10% weg vanaf de All Time High toppen die vrijdag 26 januari nog werden neergezet. Een zeer zwakke beweging van de Amerikaanse indices dus die afgelopen vrijdag wederom een vervolg leek te krijgen: de Amerikaanse indices zakten verder weg en lieten wederom behoorlijke minnen zien. Zo noteerde de Dow Jones 2,5 uur voor het sluiten van de markt nog 500 punten lager ofwel 2%, ook de S&P viel behoorlijk terug en testte daarmee haar 200-daags gemiddelde. Toen de S&P 500 deze lijn aanraakte gebeurde er echter wat moois en veerde de Amerikaanse koersen collectief weer op. Uiteindelijk sloten de Amerikaanse markten allen 1,5% of meer in de plus en daarmee zagen we een schitterend einde van een zeer volatiele sessie. De kaarten zijn dus weer opnieuw geschud en de 200-MA lijn heeft opnieuw van zich laten spreken. 

Echter wachten er aan de onderzijde nog steeds genoeg kansen. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er nog steeds te veel overwaarderingen en paniek in de markten zitten. Zodoende zie ik dit als een kleine rally binnen de downtrend en zoals u weet hanteren we in een dalende markt als deze het principe ''Sell The Rally''. We houden hieraan vast totdat alle 3 de grote indices de 200-MA zones hebben getest want ondanks dat we een mooi bounce van de S&P zagen zullen waarschijnlijk ook de Nasdaq en de Dow Jones deze technische lijn gaan testen. 

Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgt ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt dit abonnement uitproberen tot 1 april 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

In Europa kenden de beurzen ook een slechte week. De AEX en de DAX vielen afgelopen week opnieuw behoorlijk terug en met slotstanden van respectievelijk 518 & 12.100 punten verloren beide indices beide 5,5% op weekbasis. Hiermee geven beide indices een vervolg aan de zeer matige reeks waarbij de AEX al 10% moest inleveren en de DAX zelfs al meer dan 11% vanaf haar top heeft moeten toegeven. Zeer slechte vorm van de Europese indices dus en dit kan natuurlijk niet los worden gezien van de verkoopgolf die is ontstaan in Amerika. Deze houdt de gemoederen flink bezig en zorgt voor de nodige paniek op de aandelenmarkten. Daarnaast nemen de volumes en de volatility toe wat zorgt voor moeilijk te voorspellen bewegingen die uiteindelijk uitmonden in een verdere daling. 

Vandaag kan men wat winsten verwachten bij de opening van de Europese beurzen. Men zakte gisteren namelijk deels op de verwachting dat de Amerikaanse aandelenbeurzen ook flink zouden gaan inleveren. Dit gebeurde in het begin dan ook conform verwachting maar een zeer sterk slot wist de beurzen 180 graden te draaien. Minnen van 2% werden omgedraaid naar plussen van ruim 1,5% en daarmee wisten de beurzen de schade aan het einde van de week flink te beperken. Zoals gezegd waren de Amerikaanse indices gebaad bij de test van het 200-MA door de S&P 500 die een mooi koopmoment inluidde voor de ''Buy-The-Dip'' kopers op de wat langere termijn. 

Toch blijven de koersen in Amerika en met name die van de Dow Jones en de Nasdaq nog wat ver weg staan van het 200-MA. Ik verwacht dan ook dat er nog een moment zal gaan komen deze week waarbij men alsnog richting deze steunlijn zal gaan zakken. De grote volatility zal namelijk nog wel even blijven aanhouden en dat zorgt hoe dan ook voor verdere neerwaartse druk. Men houdt immers niet van verrassingen en de grote koersuitslagen en draaien die we de afgelopen dagen hebben gezien zorgen voor extra maatregelen en verkoopdruk. Zo zal men ongetwijfeld gaan werken met een strakker stop-loss beleid wat op haar beurt weer voor een grotere verkoopgolf kan zorgen. 

Daarnaast is er op weekbasis nog genoeg ruimte voor de Amerikaanse indices om verder te dalen. De stijging van 2017 en begin 2018 was namelijk zo extreem dat de technische parameters op weekbasis na een correctie van 10% nog steeds niet op ''Oversold'' staan. Vrijdag voor de Amerikaanse opening van de markten schreef ik nog een stuk waarbij ik de week- en daggrafieken van de S&P 500 en de Dow Jones naast elkaar legde. Wat opvalt is dat de RSI-meters na een flinke correctie nog steeds rond de neutrale zone staan en dat de afstand tot het 50- en 200-MA op weekbasis nog steeds relatief groot is. Op basis van deze grafieken, die ons dus ook meer vertellen over de kracht van de vorige stijging, kan er dus nog steeds 5 tot 7% van de koers af de komende weken en dus blijf ik pessimistisch over de Amerikaanse, en dus ook Europese, indices de komende weken.

http://www.usmarkets.nl/intermarket-analyse/160358-relativeren-daling-is-fors-maar-op-weekbasis-kan-er-nog-veel-meer-af.html

In Europa zien de technische grafieken er lelijk uit. De indices blijven ruim onder het 200-MA staan en in tegenstelling tot wat we bij de S&P zagen wist de 200-MA lijn in Europa geen redding te brengen. Zo vielen de DAX en de AEX met gemak door deze steunlijn en werden er vervolgens flinke minnen gerealiseerd. 

Dat men onder deze 200-MA lijnen noteert is volgens mijn simpele redenatie een bevestiging van het betreden van een BEAR markt. Boven de 200-MA lijn liggen er in mijn ogen meer opwaartse kansen en vice versa. Zodoende schakelen we met name in Europa van buy-the-dip naar sell-the-rally en is het geduldig wachten op opwaartse stuiptrekkingen van de indices om deze vervolgens ''te shorten''.

Een stijging vandaag ligt zeker voor de hand na het slot van Wall Street van afgelopen vrijdag. Daarbij kan de AEX weer proberen richting de slotstand van afgelopen donderdag te bewegen die rond de 526 punten ligt. Daar zullen we de verrichtingen van de index en de Amerikaanse futs strak moeten monitoren: het raken van dit punt kan namelijk een mooie verkooptrigger zijn maar een verdere opwaartse beweging richting de 530 punten of zelfs het 200-MA van 535 punten is niet uitgesloten. Daar zal de verkoopdruk nog verder toenemen en dus zoek ik momenteel naar een short instap rond de 528/532 punten. 

Voor de DAX geldt de 12.300/12.400 nu als een belangrijke weerstandsgrens. Het 200-MA van de DAX is wel erg ver nu en wacht nog steeds rond de 12.750 punten. 

Daily AEX:

Daily DAX:Daily Dow Jones:Daily S&P 500:Daily Nasdaq:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia