icon
Technische Analyse

TA: Verder herstel beurzen, weerstand neemt toe

printPrint

Koersen voor dit artikel: DOW SP Fut AEX DAX Nasdaq EUR-USD SP500
Na wederom een mooie hersteldag voor de beurzen zijn de winsten vanaf de low van afgelopen vrijdag behoorlijk teruggebracht. De Dow Jones noteerde vrijdag nog een bodem rond de 23.360 punten maar sloot gisteren knap rond de 24.601 punten. Hiermee heeft de index een herstel van 1.240 punten in nog geen anderhalve sessie laten zien. Een knap staaltje werk van de BULLS op Wall Street die naast de Dow Jones natuurlijk ook de S&P 500 en de Nasdaq uit het slop wisten te trekken. Met name de opwaartse beweging van de S&P 500 is er een uit het boekje, na een correctie van meer dan 10% tikte de S&P 500 een zeer sterke steunlijn aan in de vorm van het 200-daags gemiddelde. De test van deze steun was een directe aanleiding voor de beurzen om de slechte vorm kort achter zich te laten waarna de beurzen dus een sterk herstel hebben getoond. 

Ook in Europa reageerden de beurzen gisteren positief op de herstelbeweging in Amerika. Ook gisteren liepen de beurzen mooi op, de Europese indices liepen gisteren ruim 1% aan waarde op en bewegen daarmee richting de eerstvolgende weerstandszones. 

Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgt ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt dit abonnement uitproberen tot 1 april 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

Europa
De Europese beurzen hebben het na de afgelopen weken nog steeds erg moeilijk. Gisteren openden de beurzen veelbelovend maar men wist de winsten niet uit te breiden. Ook een mooie opening van Amerika en mooie koerswinsten van de Amerikaanse indices wisten geen soelaas te bieden waardoor de Europese indices, ondanks ferme stijgingen in de VS, niet verder wisten te stijgen dan de openingskoersen en zelfs een tikkeltje lager sloten dan de koersen die we in het begin van de morgen zagen. 

Al met al waren de winsten uiteindelijk natuurlijk niet verkeerd aangezien de AEX 1,1% aan waarde mocht bijschrijven terwijl de Duitse DAX index 1,5% aan waarde wist te winnen. Al met al een mooie sessie in Europa dus maar het herstel in Europa van de afgelopen sessie is beduidend minder spectaculair dan dat we in Amerika hebben gezien. Daar zijn de indices ruim 5% aan waarde (en zelfs meer) opgelopen terwijl in Europa de indices slechts 1,5 tot 2% aan waarde zijn gestegen. De AEX won vanaf de bodem van 516 punten nu ongeveer 8 punten (1,5%) terwijl de Duitse DAX index na een test van de 12.000 punten nu 282 punten is opgelopen, een stijging van 2,35%. 

Al met al loopt men dus nog zeker wat achter in vergelijking met de VS en dat komt ook deels doordat de technische grafieken hier een stuk slechter zijn dan in Amerika. Beide indices noteren nog steeds onder het 200-daags gemiddelde dat tevens ook nog eens ruim 2 à 3% boven de huidige koersniveaus ligt. Aan de bovenzijde wordt de bewegingsruimte dan ook redelijk ingeperkt door de neerwaartse druk die de huidige ''bearmarkt'' met zich meebrengt. De correctie van de afgelopen weken heeft een aantal zaken behoorlijk aangetast op de internationale beursvloer en daarmee bedoel ik met name dat de Europese indices behoorlijk onder het 200-MA noteren. Daarmee hebben de markten aangegeven dat de focus voor de komende weken zuidwaarts ligt.

Voor de AEX verwacht ik nog iets verder koersherstel naar aanleiding van de mooie sessie op Wall Street gisteren. Daarnaast blijft de aantrekkende rente in Amerika de Euro wat onder druk zetten waardoor de druk van de Euro op de Europese beurzen wat verder kan afnemen. Een koersherstel tot 530/535 punten is naar mijn idee dan ook zeker mogelijk maar vanaf hier zal de neerwaartse druk op de koersen opnieuw flink toenemen. Tevens zie ik de Amerikaanse beurzen ook niet al te veel meer oplopen waarna een nieuwe neerwaartse prik kan ontstaan. 

Voor zowel de AEX als de DAX hebben we een aantal mooie steunlijnen aan de onderzijde gezien. Afgelopen vrijdag draaiden de koersen na een test van de 516 & 12.000 punten en daaronder zie ik nog een aantal mooie steungebieden liggen. De AEX kan bijvoorbeeld nog richting de 506 punten terwijl de DAX bij een doorbraak van de 12.000 punten zelfs helemaal terug kan tot 11.500 punten. 

Daily AEX:

Daily DAX:Wall Street
Op Wall Street zagen we de beurzen de week goed beginnen gisteren. Na een ferme daling hebben we de markten wat zien opkrabbelen nadat de S&P 500 afgelopen vrijdag een zer sterke intraday reversal toonde na de test van het 200-MA. 

Door deze draai werd een zeer pijnlijke maandag voorkomen en kon men vandaag zelfs nog wat verder aan koerswinsten veilig stellen. Echter bleef de volatility erg groot, zo zagen we met name de futures weer heen en weer stuiteren. De Nasdaq fut bewoog in de middag opnieuw met 5 punten per minuut en mooie plussen werden weer snel teruggebracht. Na opening van Wall Street slaagde de Nasdaq er echter knap genoeg in om de winsten vast te houden en uit te breiden. Ook de Dow Jones en S&P 500 deden mee en zodoende was het een mooie, groene dag op Wall Street.

Dit betekent in mijn ogen zeker niet dat de correctie voorbij is. Men kan nu wel makkelijk roepen dat de dip (test 200-MA SPX) is opgekocht maar daar geloof ik niet zo 1,2,3 in. De koerswinsten zijn relatief gezien namelijk een stuk minder dan de koersverliezen en de draai gaat in een minder rap tempo. Daarnaast blijft de volatility aanhouden en zagen we bijvoorbeeld gisteren de Dow Jones na een sterk eerste kwartier ook weer zomaar 1% aan waarde inleveren.

Dergelijke bewegingen zagen we dus ook al op de futurestanden en dit zijn signalen van onrust en besluiteloosheid op de markten. Men is er zeker nog niet uit en ik verwacht dat de opwaartse bewegingen retracements/pullbacks zijn in een grotere neerwaartse beweging. Niets gaat namelijk in een rechte lijn omlaag en daarin zien we vaker dat er wat momenten zijn waarop men de boel even laat. Dan krijgt men ruimte om te ademenen, lopen de koersen wat op en zijn er partijen die opnieuw instappen om hun eerdere verliezen te compenseren. Echter blijft de verkoopdruk aanhouden door de hoge volatility en de oplopende rentes waardoor men uiteindelijk de deksel op de neus zal krijgen..

Voor Wall Street, en dus ook voor Europa, verwacht ik dus nog een verdere daling van de koersen. Naast de SPX wil ik ook zien dat de Dow Jones en de Nasdaq een dergelijke herstelbeweging laten zien rondom het 200-MA alvorens ik kan geloven dat hier nu daadwerkelijk het draaipunt zit. Er kan dus nog behoorlijk wat van de koersen af, zeker wanneer de tijdsvensters wat oprekken en bijvoorbeeld kijken op weekbasis wat ik afgelopen week al deed in een aparte column...

http://www.usmarkets.nl/intermarket-analyse/160358-relativeren-daling-is-fors-maar-op-weekbasis-kan-er-nog-veel-meer-af.html

Daily Dow Jones:
Daily S&P 500:Daily Nasdaq:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia