icon
Technische Analyse

TA: Tikje Wall Street na sterke start van de week, Europa blijft sterk liggen

printPrint

Koersen voor dit artikel: AEX DAX DOW SP Fut Nasdaq CAC40 EUR-USD
De Amerikaanse beurzen kenden gisteren een matige sessie waarbij een groot deel van de winsten van maandag weer werden ingeleverd. Waar de Dow Jones maandag nog 400 punten aan waarde wist te winnen leverde het gisteren weer 300 punten aan waarde in. Ook de Nasdaq en de S&P 500 wisten niet te overtuigen en met respectievelijk 91 en 35 verliespunten kenden ook deze indices een zeer matige dag. De dalingen op Wall Street werden voornamelijk gevoed door een negatieve kijk op de beleidsbepalingen van de FED die gisteren vorm kregen door de''hearing' van de kersverse president van de FED: Powell. Die liet indirect merken dat de FED mogelijk naar een vierde renteverhoging aan het kijken is dit jaar en daarmee regen de aandelenprijzen opnieuw een tikje te verwerken. Al met al valt de schade op zich redelijk mee, de beurzen zakten gemiddeld 1% aan waarde en daarmee heeft men per saldo meer overgehouden de afgelopen twee sessies dan met heeft verloren. 

Deze neerwaartse reactie is dan ook een logisch vervolg van het monetaire- en rentebeleid in de VS aangezien hogere rentes op de traditioneel gezien ''veilige'' beleggingen zoals staatspapier en spaargeld hiermee aantrekkelijker worden wat zorgt voor een geleidelijke afname van de gelden in aandelen. Aan de andere kant was deze 4de renteverhoging in het begin van 2018 al omhoog bijgesteld en was de aangekondigde vierde verhoging dit jaar geen verrassing voor de beurzen. 

Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgt ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt dit abonnement uitproberen tot 1 mei 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

Europa
In Europa heeft men vooralsnog weinig last van de volatility die we gisteren zagen in de VS  wat redelijk opmerkelijk is te noemen aangezien de Europese aandelen en indices die bij ons in de picture staan de afgelopen periode erg samenhing met de Amerikaanse prijsvorming. Normaliter zagen we de afgelopen weken een behoorlijke correlatie tussen Europa en Amerika maar door de dalende prijs van de Euro lijkt de ontstane divergentie te gaan afnemen de komende sessies. Zo zagen we Amerika wat dalen gisteren terwijl Europa wat aan waarde steeg door de depreciatie van de Europese munt.

Het is namelijk mogelijk voor de Europese beurzen om afstand tot de Amerikaase beurzen te verkleinen nu en daarbij komt nog eens de de sterke technische ontwikkeling die we hebben zien plaatsvinden in Europa. Zo zagen we dat de AEX het 200-daags gemiddelde opwaarts wist te doorbreken rond de 535 punten wat in onze ogen een belangrijk koopsignaal was. Een doorbraak van het 200-daags gemiddelde is namelijk veelal een belangrijke indicator waarbij de BULLS terrein winnen ten opzichte van de BEARS. 

Voor de Europese indices blijven de targetzones dan ook gelijk en zolang de Amerikaanse beurzen geen gekke dingen doen kan men in Europa de rit omhoog van de VS blijven volgen. De koersdoelen die hieraan samenhangen zijn duidelijk en met name van de AEX zijn deze zones bekend. Zo braken de AEX en de CAC40 onlangs de sterke weerstand van bijvoorbeeld het 200-MA. Hiermee kwam de AEX in ieder geval op de kooplijst te staan en is een verdere opwaartse beweging niet uit te sluiten. Indien de AEX op slotstand boven de 200-MA lijn blijft bewegen blijft het beeld BULLISH en kan de index doorstoten tot 550 of zelfs 564 en 570 punten. Een notering op dagbasis onder het 200-MA is echter een zwak signaal en kan de AEX terugbrengen tot ongeveer 520 punten. Hier gaan we echter niet van uit zolang de Euro zwak blijft en Amerika blijft herstellen ondanks de ''koersdipjes''.

In Duitsland is de situatie nog iets anders, de DAX blijft moeite houden met de lastige 12.500 weerstandszone, maandag sloot men 50 punten boven deze grens maar de zwakke sessie van gisteren bracht de DAX weer onder de 12.500. Voor de DAX geldt deze weerstand nu als belangrijkste spelbreker terwijl het 200-MA voor de DAX ook nog rond de 12.740 punten wacht. Voor Europa is het dan ook van belang om naar de sterkhouder te kijken die blijft sukkelen. Een doorbraak van de DAX boven de 12.600 en 12.740 punten is echter een zeer sterk koopsignaal en niet alleen voor de DAX maar eigenlijk voor de hele Europese groep aan indices.

Daily AEX:

Daily DAX:In Amerika kenden de beurzen gisteren een redelijk onstuimig koersverloop en de volatiliteit in de koersen was weer groot. Een groene opening werd snel rood waarna diepe lows en snelle herstelbeweginen elkaar opvolgden. Uiteindelijk sloten de beurzen de dag erg slecht door aan het einde van de sessie de dieperik in te duiken. Een merkwaardige ontwikkelingen maar zoals u weet zijn de reacties op de renteontwikkelingen nogal hevig in de VS de afgelopen weken.

Toch sloot men niet onder de lows van gisteren en was men tevens niet voornemens terug te vallen tot de niveaus van vrijdag. De markten blijven dus overwegend positief aangezien men boven enkele belangrijke steunniveaus blijft staan en men intraday zeker ontwikkelingen laat zien van koersherstel.

Daarnaast zijn de reacties op de beurzen wat overdreven en overtrokken. De verhogingen waren min of meer al bekend en laten we eerlijk zijn: het terugdraaien van kunstmatige hulp van de FED is natuurlijk een teken van kracht van de markt en de economie die op eigen benen zou moeten kunnen staan bij de uitvoering van deze renteverhogingen.

Ik denk dan ook dat we morgen gewoon verder omhoog gaan en dat we voor april nog gaan mogen meemaken dat de koersen boven de oude toppen zullen komen.

Twee zaken zijn in ieder geval zeker:

  1. De Amerikaanse markten blijven boven de 50-MA lijnen staan wat goed is voor opwaartse ontwikkeling op de korte termijn

  2. De AEX index maar ook andere Europese indices zoals de CAC40 hebben het 200-daags gemiddelde doorbroken waarmee ook hier een sterk signaal wordt afgegeven.

Daily Dow Jones:

Daily S&P 500:Daily Nasdaq:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia