icon
Technische Analyse

TA: Zwakke sessie Wall Street zorgt voor nieuwe twijfels

printPrint

Koersen voor dit artikel: DOW SP Fut AEX Nasdaq EUR-USD DAX CAC40 SP500
De beurzen blijven wederom verbazen, na de corrigerende beweging van begin deze maand zagen we een zeer sterke herstelbeweging waarmee met name de Amerikaanse indices een zeer sterk signaal afgaven. De markten wisten een zeer snelle opwaartse beweging af te ronden waardoor de grote verliezen van begin van deze maand voor een groot gedeelte werden weggewerkt. Daarnaast zagen we ook in Europa wat koersherstel optreden, zo braken de AEX en de CAC 40 met het 200-daags gemiddelde waardoor de toekomst in zowel Amerika als in Europa er zeer rooskleurig uitzag. Een verdere opwaartse beweging na de bevestiging van de beurzen was dan ook het meest logische vervolg maar helaas hebben we sindsdien juist een tegenovergestelde beweging gezien.

In plaats van een koopsignaal voor de internationale aandelenmarkten lijkt de verkoopdruk enorm toe te nemen. Zo verloor de Dow Jones dinsdag al 300 punten en daar kwamen vandaag nog eens 380 verliespunten bij. In totaal levert de index zo'n 700 punten in en daarmee valt de index weer terug tot 25.000 punten. Aan de andere kant zien we ook verliezen voor de Nasdaq en de S&P 500 waarbij met name schade voor de Nasdaq beperkt blijft.

Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgt ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt dit abonnement uitproberen tot 1 mei 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

Europa
De Europese beurzen bleven de afgelopen twee sessies nog redelijk uit de wind. Waar de Dow Jones bijna 700 punten moest inleveren zagen we de AEX slechts 3 puntjes inleveren. Hiermee blijft de index knap boven de 200-MA lijn van 535 punten staan en dus blijft het momentum voor de AEX overwegend positief. Noteringen boven de steunbiedende 200-MA lijn zijn immers serieuze koopsignalen en blijven de indices de nodige druk opleggen. 

De AEX wist gisteren gelukkig nog knap boven de 535 punten te sluiten waardoor het 200-MA gerespecteerd blijft. In Duitsland zien we echter dat de DAX al wat langer aan het twijfelen is rond de 12.500 punten en ondanks meerdere pogingen om deze weerstand te doorbreken blijft de DAX toch steken rond de eerder genoemde grens van 12.500 punten. 

In vergelijkig met de Amerikaanse beurzen doet men het in Europa eerlijk gezegd behoorlijk goed deze week, de markten noteren nog positief in Europa op weekbasis terwijl men in de VS inmiddels alweer meer dan 1% aan koerswaarde op weekbasis heeft laten lopen. Een merkwaardige opmerking zou je denken gezien de divergentie tussen deze twee markten maar de reden voor de voorzichtige neerwaartse reactie van de Europese indices is in mijn ogen volstrekt dudelijk: de Euro/Dollar koers. 

Waar de FED en met name de nieuwe directeur Powell het initiatief in handen heeft genomen horen we de afgelopen dagen steeds meer verhalen over 3 tot 4 renteverhogingen en eigenlijk zet Powell de lijn van Yellen gewoon door. Hogere rentes die zullen zorgen voor een grotere stroom van Dollars naar de VS waardoor de Euro momenteel weer wat deprecieert op deze speculaties. Deze daling van de Euro maakt de Europese fondsen weer wat aangenamer om aan te schaffen voor buitenlandse investeerders en daarnaast zorgt het voor meer kleurvolle rapporten over de toekomstige groei van een land. 

Voor morgen staan de Europese indices wat mij betreft op een belangrijk kruispunt. Men kan standhouden boven de belangrijke 200-MA niveaus of men gaat proberen deze grens opnieuw op te zoeken en mogelijk zelfs te testen of te doorbreken. 

Daily AEX:

Daily DAX:Wall Street
Op Wall Street begint het er nu toch wel broos uit te zien. De markten kenden maandag nog een zeer sterke sessie met mooie winsten maar de afgelopen twee dagen zijn deze winsten alweer van de borden gewerkt. De Dow Jones noteert momenteel 300 punten lager deze week terwijl de Nasdaq en de S&P 500 ook zo'n procent aan waarde moeten inleveren.

Het feit dat de indices weer wegglijden is enerzijds niet zo gek en is een normale reactie op de winsten van de afgelopen weken maar anderzijds zorgen deze verkoopgolven ervoor dat de Dow Jones en de S&P 500 weer onder het 50-daags gemiddelde zijn gevallen. Juist het feit dat beide indices boven dit 50-daags gemiddelden noteerden was een een reden om optimistisch te zijn over het toekomstige koersverloop van deze indices. Zodoende is het nu weer even oppassen geblazen dus op de Amerikaanse beurzen waar de SPX en de DJI belangrijke signalen van zwakte afgeven.

Moeten we nu rekening houden met een draai van de trend waarbij de focus naar onderen wordt verlegd? Het antwoord hierop is ja maar dat moet altijd op dergelijke punten op de grafiek maar zelf geloof ik niet dat de beurzen uiteindelijk zullen gaan draaien. Ik verwacht dat de VS zoals altijd de afgelopen 10 jaar haar rug op tijd zal gaan rechten waarna de koersen gewoon weer verder zullen gaan oplopen. 

Met name de stijging van de Dollar en de rente in de VS normaliseert de handel weer wat waardoor de verschillen en divergenties uiteindelijk weer wat meer kunnen worden recht getrokken. Daarnaast verwacht ik de komende weken dat men wat nuchterder gaat doen over de beleidsplannen van de FED en Powell, helemaal aangezien deze al langere tijd bekend zijn. Men zoekt gewoon excuses om te verkopen maar realiseert zich niet dat als de fundamentels voor de FED goed genoeg zijn de economie ook zeker haar best zal blijven doen en hogere koersen op de KT zeker mogelijk zijn.

Daily Dow Jones:Daily S&P 500:Daily Nasdaq:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia