icon
Technische Analyse

TA: Onrust op Wall Street na handelsgedrag Trump

printPrint

Koersen voor dit artikel: DOW SP Fut Nasdaq AEX DAX SP500 Alu H.SENG Shanghai
De Amerikaanse beurzen hebben een zeer rommelige sessie achter de rug waar men nogal negatief keek tegen de woorden van Trump die gisterenmiddag naar buiten kwamen. De President van Amerika kondigde namelijk aan dat de Amerikanen vanaf volgende week 25% zullen heffen op buitenlands staal terwijl buitenlands alluminium mag worden geïmporteerd tegen een tarief van 10%. Hiermee probeert de President van de VS de binnenlandse staalindustrie een extra impuls te geven maar persoonlijk verwacht ik dat het zowel Amerika als de rest van de wereld niet veel goeds zal gaan opleveren. In het verleden is namelijk al vaker gebleven dat protectionistische maatregelen vaak niet onbeantwoord blijven en worden beantwoord met het verhogen van tarieven door andere regio's op andere productgroepen. Men moet oppassen dat de huidige verhogingen niet gaan leiden tot handelsbarrières waarbij bijvoorbeeld Japan, China en Europa als reactie gaan beginnen met het verhogen van tarieven.

De beurzen lieten merken dat de ''niet-westerse'' maatregel van Trump niet in goede aarde is gevallen en langzaam werden er winsten van de tafel gehaald. De eerste verliezen ontstonden al uit voorzorg toen men liet weten dat Trump met een verklaring rondom de tarieven zou komen en toen de tarieven bekend werden zagen we een snelle beweging omlaag. Hiermee zijn de Europese beurzen weer in gevaar gekomen en noteert men hier weer onder het 200-MA. Aan de andere kant krijgen de Amerikanen nu ook een tikje te verwerken en de dagen dat alles weer richting de toppen bewoog op Wall Street liggen alweer achter ons. De verliezen van vandaag hebben de Dow Jones al 1.000 punten laten zakken sinds het slot van maandag en dus mogen we opnieuw spreken van onrust, volatility en grote bewegingen op Wall Street.

Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgt ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt dit abonnement uitproberen tot 1 mei 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

Waarom zijn tarieven nou zo slecht?
De beurzen hebben dus een klapje gekregen nadat er bekend werd gemaakt dat de heffingen op staal en aluminium in Amerika omhoog gaan. De grote vraag bij dergelijke events is dan ook waarom men zich zo een grote zorgen maakt over deze handeling? Dit komt omdat de westerse, kapitalistische wereld zoals Amerika en Europa enorm gewend zijn aan vrije handel en een groot deel van de welvaart in deze regio's is te wijten aan deze ''vrije handel''. In dit geval specialiseren landen/bedrijven zich dus in waar ze goed in zijn en efficient in zijn waarbij klimaat en aanwezige grondstoffen natuurlijk een grote rol spelen. De huidige stijging van tarieven verstoort als ware een beetje de balans in deze en kan zorgen voor de volgende effecten:

  • Duurdere producten in Amerika (en dus ook duurdere producten die worden geïmporteerd vanuit de VS)
  • Minder export van (goedkoper) staal naar de VS vanuit andere landen
  • Minder export vanuit de VS voor staal-gerelateerde producten aangezien productieprijs omhoog zal gaan
  • Het begin van een handels-oorlog: boze Chinezen of Europeanen kunnen als reactie ook tarieven gaan verhogen waardoor er een kettingreactie van duurdere export, duurdere productie en uiteindelijk minder winsten en koopkracht in alle gebieden kan ontstaan.
Persoonlijk vind ik het dan ook een zeer gewaagde stap van Trump die enkel denkt aan het verhogen van werkgelegenheid. Echter zullen andere landen niet zomaar accepteren dat Trump zijn staal zal gaan dumpen in de rest van de wereld en qua werkgelegenheid stelt men zelfs dat de technologische ontwikkeling verantwoordelijk is voor de teloorgang van de werkgelegenheid in de staalindustrie. Daar kan uiteindelijk geen tarief tegenop..

Op de technische grafieken hebben de uitspraken van Trump zeker effect gehad. Zo zien we dat op de Nasdaq na alle grafieken negatief zijn gedraaid. De AEX noteert weer onder het 200-MA terwijl de SPX en de DJI weer onder de 50-MA lijnen zijn gevallen. Daarnaast zien we een erg lelijke dubbele top ontstaan op Wall Street bij de Dow Jones en de S&P 500 die twee snelle toppen hebben staan met daaronder twee felle, lelijke dalingen die aangeven dat de gelden op de beurs nog steeds hard rondgaan. Met name de aanhoudende volatility maakt handel op de beurzen erg lastig op het moment omdat u elk moment met geweld kan worden ''uitgestopt'' aangezien de beurzen twee paden bewandelen. Zo zagen we de Dow Jones na opening nog 150 punten aan waarde oplopen terwijl dit enkele momenten later ruim 500 punten lager stond. We hebben een draai gezien van zo'n 700 punten op de Dow en ook de andere fondsen en indices vielen met groot geweld terug.

Vandaag zullen we dan ook de reactie van de Europese beurzen gaan zien aangezien die gesloten waren toen het grote geweld losbarstte. Op de technische grafieken kan men momenteel niet rekenen in Europa en zodoende mag men er van uitgaan dat de beurzen in Europa vandaag even wat verder moeten zakken. De AEX brak met het 200-MA rond de 535 punten en viel terug tot 528 punten. De eerstvolgende serieuze steunlijn wacht mijn inziens rond de 520 punten en die richting zal het vandaag waarschijnlijk ook wel opgaan. Dan hebben we nog de DAX die al dagen niet boven de 12.500 punten uit weet te komen. Momenteel is het kleine beetje hoop hierboven te sluiten helemaal vervlogen: de DAX sloot op 12.190 punten en zal vandaag waarschijnlijk op bezoek gaan bij de 11.970/12.000 punten waar een zeer sterke maar ook cruciale steunzone wacht.

Op Wall Street zien we ook wat dalingen maar daar is al flink wat van de koersen af. De Dow Jones en de SPX hebben weliswaar gebroken met het 50-MA maar rond de huidige niveaus zien we voor beide indices ook wat steunlijnen wachten. Daar komt bij dat de Nasdaq, wellicht de meest volatiele index incl. de voorbeurs handel, nog boven het 50-MA noteert en zelfs knap wist op te veren vanaf deze steun gisteren. Verder heeft Trump zijn zegje gedaan en is Powell na dagen van ondervragingen ook uitgesproken. Zodoende is er wat druk van de ketel verdwenen, ik zeg dan ook voor vandaag dat Europa eerst mooi zal zakken maar dat de Amerikanen er na 15:30 alles aan gaan doen om de schade van deze week nog enigszins te beperken.

Daily AEX:

Daily DAX:Daily Dow Jones:Daily S&P 500:Daily Nasdaq:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia