icon
Technische Analyse

TA: Knap herstel beurzen na rommelige beursweek

printPrint

De beurzen toonden gisteren een zeer knap herstel na de matige week die we vorige week zagen. De Amerikaanse en Europese indices wisten een deel van de verliezen die vorige week werden opgelopen weg te poetsen en dat was best knap na alle nieuwsfeiten die we de afgelopen dagen voor de kiezen hebben gehad. Het begon vorige week allemaal na de verklaringen van nieuwe FED-directeur Powell die pleitte voor het vasthouden van het ingeslagen pad en mogelijk nog een aantal renteverhogingen dit jaar. Dit jaagde de rentevrees vorige week nog verder aan waarna de heer Trump ook nog eens over het verhogen van tarieven begon te spreken afgelopen donderdag en vrijdag. Met name die uitspraken waren aanleiding voor een behoorlijke daling en angst voor een mogelijke start van een handelsoorlog. Vrijwel iedereen waaronder adviseurs en andere republikeinen vrezen de gevolgen van het verhogen van handelstarieven en dus lijkt de zet van Trump niet al te best.

Zondag kwamen daar ook nog eens de Italiaanse verkiezingen bovenop, hier zagen we net als elders in Europa dat de Euro-sceptische partijen terrein hadden gewonnen. In Italië zagen we zelfs dat de grootste partij een partij is die zeer kritisch is over Europa en dus zet deze trend wel door. Daarnaast werd duidelijk dat het electoraat in Italië erg ver uit elkaar ligt waardoor formeren een zeer pittige opgave zal worden in Italië. Reden voor zorgen en pessimisme zou je denken maar daar was gisteren dus weinig van terug te zien. De markten deden gewoon knap hun werk en waar de beurzen licht negatief openden werd het al snel duidelijk dat er een mooie winst op de borden zou komen. De markten schoten omhoog na opening en sloten de dag mooi af met winsten van 1,5% en meer. De eerste hersteltroepen zijn dus alweer gearriveerd en de dip van vorige week wordt gewoon weer opgekocht met de Nasdaq voorop. Zodoende verwacht ik dat we ons deze week mogen gaan opmaken voor mooie verdere koerswinsten.

Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgt ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt dit abonnement uitproberen tot 1 mei 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

De Europese beurzen hadden het vorige week zwaar te verduren. Waar de indices in het begin van de week nog mooi rond de gewenste niveaus bleven hangen kwam daar plots een einde aan toen de Euro wat begon op te lopen en er weer zorgen kwamen over de fors oplopende rente in de VS. De AEX , die keurig boven het 200-MA noteerde, verloor ineens zwaar terrein en viel terug tot de bodem van 516 punten eind vorige week. Hiermee werden de niveaus van begin februari getest in Europa en vielen de Europese beurzen dus terug tot de ''crash-niveaus'' van begin deze maand toen men in Amerika meer dan 10% aan koerswaarde verloor in een paar sessies tijd. 

Tegelijkertijd verloor men aan de andere kant van de oceaan ook een boel aan koerswaarde maar in vergelijking met de Europese indices stond men er in Amerika wel een stuk beter voor in vergelijking met begin februari. Dit geeft dan ook sterk aan dat er momenteel nog wat verschil zit tussen beide markten. De Amerikanen kenden weliswaar een sterke dalende beweging begin vorige maand maar hebben wel getoond dat men deze negatieve beweging erg snel kon omzetten in snel en sterk koersherstel.

Ter vergelijking: de DAX noteert momenteel nog ruim 11% onder de All Time High niveaus van vlak voor de correctie terwijl de Nasdaq nog maar 2,3% hoeft af te leggen alvorens men nieuwe All Time Highs op de borden zet. Ook de S&P 500 en de Dow Jones staan respectievelijk nog maar 5 en 6% vanaf de All Time High koersen en dus zien we duidelijk dat de volatiliteit maar dus ook het herstellend vermogen in de VS een stuk sterker is. 

Dit wil in mijn ogen voornamelijk een ding vertellen:

Men is niet bang voor de correctie en de dalende beweging maar zoekt juist naar dit moment om opnieuw in te stappen en belangen en posities in bepaalde bedrijven/sectoren te vergroten.

Mooi voorbeeld hiervan is de Nasdaq: de Amerikaanse techindex heeft de bedrijven met het grootste groeipotentieel op de lijst staan. Giganten als Amazon, Apple, Alphabet, Netflix, Facebook en nog veel meer mooie techfondsen ehbben de technologie, kennis en innovatie in huis om de komende jaren nog verder te groeien. Gezien de verwachte groei van de economie blijven met name de vooruitzichten voor deze fondsen erg positief aangezien deze groeibedrijven nadrukkelijk zullen profiteren van de positieve bijkomstigheden van een groeiende markt. Dit weten beleggers natuurlijk ook en zo zagen we dat na de dip in een rap tempo de gelden weer in de techindex vloeien. Deze index is nu dan ook de koploper in de huidige herstelbeweging en we zien wat pieken en dalen maar per saldo lijkt de Nasdaq zich gewoon weer terug te vechten tot de 7.505 top waar men wellicht zelfs overheen kan alvorens er weer een serieuze prik omlaag komt. 

Technisch gezien verwacht ik dat de Amerikaanse indices nu onderweg zijn om de tweede lagere top van dit jaar te testen. Dit is de top van begin vorige week toen de markten nog onderweg waren om de ATH-zones op te zoeken maar zeer snel terugvielen. We willen dus zien dat de weekcandle van vorige week weer in zijn geheel wordt opgeslokt door koerswinsten en daar zal men moeten aantonen of de corrigerende beweging nou echt enkel op nieuws was gebaseerd of dat de hoge waarderingen nog steeds een belangrijke rol spelen. Voor de Dow Jones ligt het koersdoel nu dan ook rond de 25.750 punten, de S&P moet richting de 2.795/2.800 punten terwijl de Nasdaq richting de 7.450 punten kan bewegen.

In Europa ligt dit nog allemaal wat anders aangezien de indices hier nog ver van de toppen noteren. Zoals gezegd lopen we wat achter maar ik zie op de grafieken wel wat duidelijke doelzones voor de indices. Beginnend met de AEX zien we twee belangrijke punten op de grafiek samen: een GAP-down opening vanaf de 535,25 punten met een 200-daags gemiddelde die rond de 535 punten noteert. De kopende partijen zullen de koers weer terug willen brengen tot dit koersgebied en zullen daar, bij gebrek aan weerstand, waarschijnlijk ook wel ruimte toe krijgen. Hier wacht vervolgens opnieuw een test voor de richting van de komende dagen: boven de 535 kunnen we BULLISH worden op de middellange termijn terwijl we bij een FAIL rond deze koers weer naar beneden mogen kijken.

Voor de DAX wachten er nog twee GAPS die mogen worden gedicht: 1 erg dichtbij rond de 12.143 punten terwijl de volgende GAP rond de 12.417 punten wacht. Vlak daarboven zien we dan ook de 12.500 weerstand die twee weken lang als spelbreker heeft gediend waarna de DAX dus moest corrigeren. Voor de DAX verwacht ik de komende dagen dan ook in ieder geval handhaving boven de belangrijke 12.000 puntengrens met een opbouw richting de 12.500 punten waar men toch echt een keer doorheen zal moeten breken om de 200-MA lijn in beeld te krijgen.

Voor nu ben ik dus gematigd positief over het koersverloop van de beurzen en verwacht ik dat we deze week een eind zullen komen in het wegwerken van de verliezen van vorige week. 

Daily AEX:

Daily DAX:Daily Dow Jones:Daily S&P 500:Daily Nasdaq:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia