icon
Technische Analyse

TA: Vertrek adviseur Trump vergroot zorgen op beurzen

printPrint

Koersen voor dit artikel: DOW AEX SP Fut Nasdaq EUR-USD DAX NSDQ Fut Alu Shell ASML Gap ING
Na een redelijke sessie van de beurzen gisteren waar zowel de Europese als de Amerikaanse indices in de plus sloten hebben we vannacht een vreemde wending gezien. De fututres sprongen diep in het rood vannacht toen bekend werd dat Gary Cohn, Democraat en belangrijkste economisch adviseur van Trump, zijn ontslag heeft ingediend uit vrees voor een komende handelsoorlog gevoed door de tariefverhogingen van Trump. Hiermee stapt de belangrijkste adviseur van het Witte Huis op en dat is een zeer sterk signaal naar de al twijfelende belegger die de afgelopen periode al voor onrust op de markten zorgden. Naast Cohn zien we een boel weerstand op de plannen van Trump over de rest van de wereld, in Amerika en ook onder de eigen Republikeinse partij. Zo hebben we ook Paul Ryan, de Republikeinse leider in het huis van afgevaardigden, ook al zijn twijfels en kritiek horen uiten op de voorgestelde verhogingen van Trump en begint dit plannetje van de President van de VS stilaan zorgelijk te worden.

Naast het feit dat de prijzen voor staal en aluminium in de VS zal opdrijven zal het ook grote economische gevolgen kunnen hebben wanneer overige economische regios zullen antwoorden met importheffingen op Amerikaanse productie. Daarnaast brengen de plannen politieke instabiliteit zoals we nu zien met het vertrek van Democraat Cohn in het Witte Huis maar ook binnen de Republikeinse partij waar men twijfelt aan de plannen. Allemaal zaken die economen en beleggers zeker niet graag zien aangezien onrust en instabiliteit zorgen voor volatiliteit en wat weer zorgt voor grote fluctuaties en schommelingen in aandelenprijzen.

Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgt ook signalen op aandelen en indices via de ''TA Trading Aandelen & Indices Service''. U kunt dit abonnement uitproberen tot 1 mei 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie: 

De ontwikkelingen in het Witte Huis van de VS komen eigenlijk op een ongunstig moment aangezien de markten bezig waren met een mooie herstelbeweging. De beurzen hebben inmiddels een groot deel van de verliezen van gisteren weten weg te werken en komen inmiddels uit op redelijk mooie standen waarbij men weer kan hopen op koersherstel boven enkele bepalende koersniveaus en steunlijnen. Voorwaarde voor een gestage groei van de koersen en een verdere herstelbeweging is natuurlijk wel dat de beurzen zonder al te veel strubbelingen en negatieve nieuwsfeiten de kans krijgen zich te ontwikkelen. Onrust op elk niveau wordt namelijk gezien als ruis en zorgt voor irrationele besluiten van beleggers en traders. Bovendien kunnen bovenstaande ontwikkelingen uiteindelijk ook tot zeer goed onderbouwde en rationele beslissingen leiden wanneer men kan aantonen dat er een handelsoorlog zal komen en wat dergelijke tariefwijzingen voor een impact op de economie en vrije handel zullen hebben.

Europa
In Europa zagen we de aandelenmarkten gisteren zeer sterk en overtuigend beginnen. De indices in Europa wisten al snel een grote sprong te maken en schreven overtuigende groene cijfers van bijna 1%. Reden voor de stijging in Europa kon met name worden gezocht in het koersverloop van de Amerikaanse indices maandagavond waar de Amerikanen na het sluiten van Europa nog mooie winsten schreven. Zodoende liepen de koersen mooi op en werd er verder herstel getoond. Op het Damrak waren het met name de grote fondsen die de kar moesten trekken: zo zagen we Shell, ING en ASML allen een sterke dag hebben en zo noteerden deze fondsen ook mooi in de plus. Uiteindelijk sloot de AEX zo'n 2 punten hoger en dat viel toch iets tegen gezien het feit dat de index nog een high aantikte van bijna 5 pluspunten. De rommelige opening in Amerika hiep echter totaal niet mee in het vasthouden van deze koerswinsten en zo leverde Europa uit vrees toch wat in aan het einde van de sessie. Men houdt niet van de volatiliteit rondom de opening van Wall Street die vaak zo'n twee uurtjes aanhoudt. Dat is dan net genoeg tijd om te zorgen voor een wat rommelig slot in Europa waardoor de koersen naar mijn idee net te laag sloten gisteren. 

Vandaag zal het een spannende sessie worden op de beurzen. De futures doken vannacht diep in het rood maar dan ook echt diep, zo zagen we de Nasdaq future 110 punten lager staan en viel de Dow Jones future terug tot 24.400 punten waarmee een daling van 450 punten werd geschreven. Een zeer rommelige start dus op de aandelenmarkten en dat zal vandaag bij de opening van de Europese beurzen een vervolg gaan krijgen. Enerzijds ben ik erg benieuwd om te zien hoe Europa zal reageren op de negatieve ontwikkelingen van de Amerikaanse futs terwijl anderzijds de sterk oplopende Euro ook voor wat problemen kan gaan zorgen. Zo zien we dat de Euro weer 3 cent is opgelopen vanaf de bodemzonde rond de 1,1215 en dat houdt in dat de Europese fondsen relatief gezien weer wat duurder worden voor buitenlandse investeerders.

Voor de AEX zal het vandaag erg lastig worden om in de groene cijfers te eindigen. Met een slotstand van 528 punten gisteren heeft men in ieder geval wel gezorgd voor een mooie stand om rustig verder op te bouwen richting de 200-MA lijn. Zo wacht er voor de AEX steun rond de 523/525 punten en zien we een sterke steunzone tot 516/520 punten. De komende uren zal de AEX dan ook proberen wat uit te bodemen rond de 523/525 punten om daar een hogere bodem te noteren om vervolgens te proberen de gemarkeerde zone op de daggrafiek te bereiken. Daar zien we dat de AEX een tweetal punten in het vizier heeft: de GAP zone rond de 535,25 en het 200-MA dat ook rond de 535 punten ligt. 

Voor de DAX zal het vandaag met name zaak zijn om boven de 12.000 punten te blijven. Met een mogelijke uitschieter tot 11.800 punten is wat zakken wel veroorloofd maar om zicht te houden op de 200-MA lijn en dus opwaarts koerspotentieel zal men echt boven deze koerszones moeten blijven noteren.

Daily AEX:

Daily DAX:Wall Street
Wat betreft Wall Street: daar is nu moeilijk wat over te zeggen. Men is geschrokken van het vertrek van Cohn maar aan de andere kant wist men dat er veel weerstand was voor de plannen van Trump, ook onder zijn eigen adviseurs. Het opstappen van Cohn is weliswaar een zeer duidelijk signaal tegen de importheffingen maar Trump zal dit wel weer gaan afdoen als een politiek spelletje en snel iemand naar voren schuiven die zijn plannen deels kan verdedigen. Of de markten dit helemaal zullen slikken valt nog te bezien maar vooralsnog zijn alle tariefpraatjes van andere gebieden nog enkel dreigtaal. Daarnaast hebben de Chinezen zelf al jaren staal gedumpt onder kostprijs en dus heeft Trump hier wel een sector mee te pakken waar een dergelijke protectionistische maatregel te begrijpen is. Echter zal er op den duur wel onderscheid moeten worden gemaakt tussen bijv. Europees en Chinees staal aangezien men zich in Europa niet schuldig maakt aan ''dumping''.

De Amerikaanse grafieken zien er na de eerste dagen van deze week weer goed uit. De Nasdaq steeg gisteren opnieuw in waarde en is met een stand van 7.372 nog maar 130 punten verwijderd van haar All Time High. Verder tonen de S&P 500 en de Dow Jones knap koersherstel waarmee beide indices langzaam richting de 50-MA gebieden lopen en de toppen van vorige week maandag in beeld krijgen. 

Bij opening kan er wel eens gestart worden met een groot verlies en het is dan ook de vraag hoe men reageert op deze daling en het vertrek van Cohn. Ik durf het momenteel niet te zeggen en wacht de gedragingen van de beleggers gedurende deze dag even af om een oordeel te vellen.

Daily Dow Jones:
Daily S&P 500:Daily Nasdaq:Met vriendelijke groet,

Daïm Boscart | US Markets
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

Reacties op dit artikel

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."


deze site wordt technisch beheerd door 24hoursmedia